Tudi Maribor potrebuje bivalne enote za samske

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
26.11.2019 17:50

Primer brezdomca Emila Špindlerja, ki še zdaleč ni edini, je izpostavil, da Maribor nima bivalnih enot, kot jih pozna Ljubljana, kjer so samski ljudje v sobi sami, z drugimi pa si delijo sanitarije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Emil Špindler več ne spi v šotoru pred Centrom za socialno delo na Teznem, tudi šotora ni več; na center je že vložil vlogo za subvencijo za najemnino za stanovanje.
Igor Napast

Šotora, ki ga je Emil Špindler postavil na zemljišču v neposredni bližini Centra za socialno delo Maribor na Teznem in od srede junija v njem taboril, ni več. Brezdomec je pred dnevi socialni delavki povedal, da bo najel stanovanje in uveljavljal subvencijo za najemnino, do česar je kot prejemnik denarne socialne pomoči upravičen, saj se je prijavil na razpis za dodelitev neprofitnega stanovanja. Tako bo končno prišel do tako želene strehe nad glavo oziroma stanovanja, v katerem bo lahko živel sam. Kar si je ves čas želel: namestitev v zavetišču za brezdomce, ki mu jo je od samega začetka ponujal CSD Maribor, je vztrajno zavračal, enako tudi namestitev v bivalni enoti, kjer bi tudi moral sobivati z drugim človekom. Trdil je, da sobivanja ne zmore.

Špindlerjev je več

Špindler ni edini, ki zavrača namestitev v bivalni enoti in zavetišču, ker želi biti sam. Nekateri pač raje kot sobivanje - pa najsi bo v zavetišču, v bivalni enoti ali pa v domu za starejše (če izpolnjujejo pogoje zanj) - izberejo življenje v nekem zapuščenem objektu ali celo na prostem, tudi čez zimo. Da so le sami. Tako kot denimo brezdomec, ki že nekaj let tabori na pokritem parkirišču v središču mesta, vsem na očeh: postelja in stola z mizico, vse lepo pospravljeno in urejeno. Tudi on si želi strehe nad glavo, ki bi mu je ne bilo treba deliti z nikomur. Socialne delavke ga obiskujejo, a pomoči, kot ga lahko ponudi uradna institucija, ne sprejema.

Samski v sobi ne morejo biti sami

Bi bilo teh drastičnih primerov, na katere je opozoril Špindler s svojim taborjenjem pred centrom za socialno delo, manj, če bi obstajala možnost bivalnih enot, kot jih pozna Ljubljana, kjer so samski ljudje v sobi sami, delijo pa si sanitarije in tuš? Takšnih možnosti za samske si želi direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc. A jih v Mariboru ni na voljo: v Mariboru imamo 44 začasnih bivalnih enot, od tega je, pravijo na Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu (JMSS) Maribor, 32 začasnih bivalnih enot v objektu V borovju 7, ki so opremljene (mini kuhinja, kuhinjska miza s stoli, dve postelji, omara, pralni stroj in televizija), ostalih dvanajst enot pa je razpršenih na območju Mestne občine Maribor in so neopremljene.

Ima Maribor dovolj začasnih enot?

In kdo so večinoma najemniki začasnih bivalnih enot? "To so predvsem samski prosilci, ki jim grozi brezdomstvo zaradi razpada družine ali izgube službe, preostale začasne bivalne enote pa so zasedene z družinami, predvsem z materami samohranilkami," odgovarjajo na JMSS Maribor. Za najem začasne bivalne enote se sklene najemna pogodba za določen čas šest mesecev z možnostjo podaljšanja ob rednem plačevanju najemnine in obratovalnih stroškov ter upoštevanju hišnega reda praviloma do treh let oziroma do dodelitve neprofitnega stanovanja v najem na razpisu.
Koliko bivalnih enot pa bi po ocenah stanovanjskega sklada še potrebovali? "JMSS Maribor trenutno razpolaga z zadostnim številom praznih začasnih bivalnih enot, ki se po potrebi takoj oddajo v najem upravičenim osebam," nekoliko presenetljivo odgovorijo na stanovanjskem skladu. In ob tem pripomnijo, da je že v teku postopek oddaje stanovanja nevladni organizaciji, ki bo izvajala program Individualizirana in celovita nastanitvena podpora brezdomnim. "Osnovni namen programa je ob cenovno dostopni nastanitvi zagotoviti še celostno obravnavo ranljivih in socialno izključenih občanov, kar bi postopno prispevalo k zmanjševanju brezdomstva oziroma k razbremenitvi obstoječih nastanitev za brezdomne v občinah ustanoviteljicah JMSS Maribor," še pojasnjujejo na JMSS Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta