Umrl je primarij dr. Kurt Kancler

dr
12.07.2022 20:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Umrl je primarij dr. Kurt Kancler, mariborski pediater, častni občan Maribora in dolgoletni predsednik območne organizacije Rdečega križa.

Mladost je preživel v Mariboru, kjer je po maturi na takratni Prvi gimnaziji leta 1949 odšel študirat na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in tam promoviral januarja 1955. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca se je zaposlil 1. januarja 1957, leta 1961 je opravil izpit za zdravnika specialista pediatra, leta 1974 pa je na zagrebški Školi narodnog zdravlja končal tristopenjski študij iz javnega zdravstva. Od leta 1964 je bil predstojnik dispanzerja za otroke v Mariboru, več kot dvajset let je vodil organizacijsko enoto Varstva žensk, otrok in mladine v Mariboru, bil je pomočnik glavnega direktorja za strokovne medicinske zadeve.

Ko je prevzel vodenje dispanzerja, se je odločil, da bo uresničil tri pomembne cilje. Najprej je na primarni ravni zdravstvenega varstva otrok hotel ustvariti res vrhunsko opremljen dispanzer, v katerem bodo delali odlično usposobljeni sodelavci. Nato doseči, da bodo starši s svojimi otroki kljub bolezni zadovoljni zapuščali hišo, in tretji načrt je bil, da bi ustvaril delovno okolje, v katerem bodo zaposleni polno motivirani za delo in zadovoljni z rezultati svojega dela.

Več let je dr. Kancler predaval pediatrijo in farmakologijo na Srednji medicinski šoli v Mariboru. Leta 1984 mu je bil prvič podeljen naziv visokošolskega učitelja na Visoki šoli za zdravstvene delavce, dvanajst let je bil višji predavatelj na mariborski Pedagoški fakulteti.

Tudi po upokojitvi leta 2007 je še vrsto let sprejemal paciente v mariborskem zdravstvenem domu in tako pomagal blažiti kadrovsko stisko zaradi pomanjkanja pediatrov. "Pol leta sem bil upokojenec, potem pa so mi rekli, ti, nikogar nimamo, pridi, prosim. In, kot vidite, spet sedim tukaj in delam. Delo otroškega zdravnika me je vedno veselilo, zakaj ne bi torej še na stara leta delal s 'ta mladimi', če lahko," je novembra 2011 povedal v pogovoru za Večer ob podelitvi naziva častni občan Maribora.

Dr. Kurt Kancler je bil prvi predsednik Zdravniške zbornice Slovenije, osem let je bil podpredsednik Zdravniškega društva Slovenije in predsednik Zdravniškega društva Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta