Uvajanje novih ukrepov v Mariboru: "To je pogreb za polovico gostinstva"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
10.10.2020 05:00

Med najbolj zaskrbljenimi so gostinci, ki se bojijo dodatnega zaostrovanja ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Omejevanje števila strank v bankah, poštah, trgovinah za zdaj brez posebnih težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinci so ponekod še bolj razredčili svoje mize, a nadzorovali, ali so gostje iz istega gospodinjstva, ne bodo, pravijo.
Andrej Petelinšek

"Mize smo razredčili v največji možni meri, jih postavili na oddaljenost, skladno z ukrepi. Bo pa to dolgoročno pustilo posledice pri podjetju, kakšne, še ne znam oceniti, ker trenutno še lahko delamo zunaj. Dokler nam služi vreme, so ukrepi sprejemljivi, kaj bo, ko bo slabo vreme, nas je vse gostince strah," je včeraj to, kako so se prilagodili novim vladnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, komentirala ​Devana Blakaj, vodja bistroja Nana na Glavnem trgu v Mariboru. Od včeraj namreč velja omejena strežba v lokalih, omejeno je število kupcev v trgovinah. Obenem je zbiranje omejeno na največ deset ljudi, prireditve z udeležbo do 500 ljudi pa so mogoče le ob pozitivnem mnenju NIJZ in brez pogostitev.

Andrej Petelinšek

Neprijetnemu vprašanju se bodo izognili

Med gostinci, ki lahko po novem hrano in pijačo strežejo le gostom, ki sedijo za mizo, in ob ustrezni medsebojni razdalji, če ne gre za osebe iz istega gospodinjstva, na sploh prevladuje velika zaskrbljenost. ​​Svoje kapacitete so morali zaradi zagotavljanja ustreznih razdalj zmanjšati vsaj za polovico. Težava je tudi s preverjanjem, ali so gostje iz istega gospodinjstva. "Zaščitili se bomo z obvestili na mizi, ker je neprijetno in zamudno vsakega gosta spraševati, ali je iz istega gospodinjstva ali ni," je pojasnila sogovornica. Pravi, da je za isto mizo nemogoče zagotoviti razdaljo metra in pol. "Takih ukrepov tudi država ne bo preživela, ker lepega dne ne bomo mogli plačati dedeveja. Pa tudi odpuščali bomo spet, kar bo spet problem za državo. Najbolje, da se naučimo živeti z virusom," je razmišljala Blakajeva, ki jo še bolj skrbijo verjetne dodatne zaostritve.

Andrej Petelinšek

"Če se bo tako nadaljevalo, napovedujem pogreb za tretjino do polovico gostinskih lokalov," je zaskrbljen tudi Marko Kokol, lastnik mariborskega lokala Niagara, ki najbolj živi od vikend nočnih zabav. Odkar je vlada omejila delovni čas do 22.30, jim je promet po njegovih besedah padel za dve tretjini. "Ukrepom smo se prilagodili, finančno so večje težave. Pri tem še iščem rešitve, kako bomo zvozili," je dejal in dodal, da se bodo morali za zdaj posloviti od študentske delovne sile, zaščitni ukrepi pa da so pri njih na visokem nivoju. "Mize smo imeli že prej narazen meter in pol, ne preverjamo pa, ali so gosti člani istega gospodinjstva. Niti to ni v naši pristojnosti. Imamo pa pri vhodu človeka, ki goste seznani s pravili, skrbi za razkuževanje in obvezno nošenje mask," je ponazoril lastnik lokala na Lentu.

McDonald's brez sprememb

Ker je poslej dovoljena le strežba za mizo, so se v največjih težavah znašle samopostrežne restavracije. "Ukrepov ne bom poslušal, sicer lahko zaprem. Če grem k stranki za mizo, potrebujem pet minut, da mi razloži, kaj bo jedla," nam je povedal eden od lastnikov menze, ki je zaradi bojazni pred inšpekcijami želeli ostati neimenovan. Pravi pa, da bo poskrbel za zaščito, najverjetneje bo pred samopostrežno hrano namestil pleksi steklo, stranke pa mu bodo nato skozenj pokazale, kaj želijo na pladenj. Možnost sta tudi sestava več menijev in preusmeritev na dostavo. "Lahko pa tudi zaprem in počakam, da pridejo boljši časi," je bil jezen sogovornik. Kaj se bo zgodilo s postrežbo v verigah, kot je McDonald's? Nič posebnega. Tam pravijo, da dodatnih sprememb in prilagoditev načina poslovanja ne bodo uvajali. "Iz odloka sledi, da je dejavnost strežbe jedi in pijač v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljena, če stranka (tudi dostavna služba) svoje naročilo sama prevzame za prodajnim pultom," so pojasnili.

Ena oseba na 20 kvadratnih metrov

Pred nekaterimi zaprtimi javnimi prostori manjših kvadratur, kot so trgovine, banke, pošte in uradi, je odslej pred vhodom ponovno opaziti vrste. Glede na velikost prostora je namreč lahko hkrati v prostoru temu ustrezno število oseb. "Upoštevali bomo navodilo, da je lahko v posamezni prodajalni ali lokalu en obiskovalec na vsakih 20 kvadratnih metrov, in tako še dodatno poskrbeli za varnost vseh prisotnih," so pojasnili v največjem mariborskem nakupovalnem centru Europark. Koliko oseb naenkrat bodo spustili v nakupovalni center, niso odgovorili, so pa povedali, da bo nad spoštovanjem ukrepa bdela varnostna služba, pri čemer bodo za število dovoljenih obiskovalcev znotraj posameznih trgovin skrbele prodajalne same.

V NKBM so dejali, da težav z uvajanjem dodatnih zaščitnih ukrepov niso imeli. Njihovo centralno poslovalnico v Mariboru lahko hkrati obišče 53 strank.
Andrej Petelinšek

Medtem so na poslovalnicah NKBM izobesili plakate, ki obveščajo, koliko strank je lahko prisotnih v prostoru. Denimo v centralni poslovalnici v Mariboru je ta številka 53. "Obvezni so tudi nošenje zaščitne maske, razkuževanje rok ob prihodu in ob odhodu iz poslovalnice ter vzdrževanje varnostne razdalje," so poudarili na banki in dodali, da težav pri uvedbi posameznih novih ukrepov nimajo. Enaka obvestila o dovoljenem številu strank imajo izobešene tudi poslovalnice Pošte Slovenije. "Ob tem strankam predlagamo, da v kar največji možni meri uporabljajo alternativne oblike pošte za sprejem in izročanje pošiljk," še izpostavljajo na pošti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta