V Malečniku odločno proti zaprtju pošte

Andreja Kutin Lednik
15.07.2019 16:50

Krajani Malečnika so pripravljeni protestirati tudi z zaprtjem ceste. Na Pošti Slovenije odgovarjajo, da poslovalnica preprosto ni rentabilna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Pošti Slovenije pomisleke krajanov Malečnika razumejo, vendar poudarjajo, da se mora tudi Pošta prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja.
Sašo Bizjak

Tudi krajani Malečnika so na nogah. Ob novici, da namerava Pošta Slovenija zapreti poslovalnico v njihovem kraju, so se odločili, da se bodo za poslovalnico borili, tudi z zaporo ceste skozi Malečnik, če bo to treba, pravi Jožef Škof, predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti. Pošto Malečnik namerava Pošta Slovenije predvidoma do konca tega leta zapreti in storitve občanom zagotavljati na način tako imenovane pismonoške pošte, so potrdili na Pošti Slovenije. Poslovalnica namreč posluje slabo, nič pa ne kaže na povečanje obsega storitev. Škof je prepričan, da temu botruje tudi deljen delovni čas poslovalnice, poudarja pa, da "mi iz Malečnika ne bomo za vsako stvar hodili v mesto ali na Pobrežje".

Obisk pismonoše bodo lahko naročili

Na pošti razlagajo, da bodo krajani kljub temu imeli na razpolago vse storitve kot doslej, le da v obliki pismonoške pošte: "V tem primeru storitve opravljamo prek pismonoše na dostavi, posebnost poslovanja pa je ta, da lahko gospodinjstva po telefonu naročijo obisk pismonoše na njihovem domu zaradi naročila določenih storitev kot na primer: oddajo pošiljk (navadnih in priporočenih pisem), plačilo UPN-obrazcev (položnic), vplačilo poštnih nakaznic, izplačilo zneskov z osebnih računov pri Novi KBM, nakup znamk, kuvert, dopisnic, kar je še posebej primerno za starejše in manj mobilne prebivalce."
Naslovniki, ki ob poskusu vročitve priporočene in vrednostne pošiljke ali paketa niso bili dosegljivi, lahko naročijo brezplačno vnovično dostavo pošiljke, kar pomeni, da prebivalcem pošiljk ni treba prevzemati pri okencu, ampak lahko pošiljke prevzemajo neposredno pri pismonoši. "Slednje je še posebno primerno za manj mobilne prebivalce. Zaradi uvedbe pismonoške pošte prebivalcem ni treba spreminjati osebnih dokumentov, saj sta poštna številka in naziv pošte ohranjena," še dodajajo na pošti, kjer pomisleke občanov razumejo, vendar poudarjajo, da se mora tudi Pošta Slovenije prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja, saj se zaradi povečanja obsega elektronske komunikacije in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, tako kot drugi poštni operaterji v EU sooča z velikimi strukturnimi spremembami na trgu poštnih storitev.

Do konca leta bodo zaprli še ...

Pošta Slovenije bo pošto v Radvanju predvidoma proti koncu tega leta preoblikovala v pogodbeno pošto in bo iskala ustreznega pogodbenika, ki bi opravljal dejavnost pogodbene pošte v sedanjih prostorih. Pošte 2109 MB (Trg revolucije 8), 2110 Maribor (Tržaška cesta 5) in 2112 Maribor (Na trati 3) pa nameravajo predvidoma proti koncu tega leta zapreti, poslovne prostore pa oddati v najem oziroma prodati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta