V Malečniku posebna vinska klet: Za še večjo prepoznavnost vinarjev in kraja

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
01.05.2022 03:00

V okviru Glaserjevega festivala so odprli mogočno trinadstropno župnijsko vinsko klet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Kirbiš
Na otvoritvi kleti (z leve): Zala Kores, Urška Bračko, Neža Jarc, Nika Bratovič in Julija Bratec Veleski
Anita Kirbiš

V župniji v Malečniku se s prihodom novega župnijskega upravitelja dr. Sebastijana Valentana lahko pohvalijo z bogatimi in dobro obiskanimi vsebinami. V minulih dneh so pripravili prvi Glaserjev festival, imenovan po duhovniku, pisatelju, prevajalcu in narodnem buditelju Marku Glaserju, ki je v Malečniku deloval skoraj pol stoletja. Med vidnejšimi dogodki festivala je bila otvoritev župnijske vinske kleti.

V kompleksu stavb župnišča je tudi gospodarski del s "prešo", ki je povezan z mogočno obokano trinadstropno vinsko kletjo. Tam so sedaj svoj domicil našli malečniški vinarji in klet minuli petek predali namenu. Društvo vinarjev Na zdravje, Malečnik združuje Vino in turizem Protner, Vina Emil - turistična kmetija, Vino in turizem Bračko - Rebernik, Vina Mak, Vina Valentan, Joannes Protner wines, Vina Oskar, Turistično kmetijo Bajc, Vina Škrlec, Vina Grušovnik, Vina Peperko, Vina Stožer in Matic Wines.

Otvoritev sta ob degustaciji vin in prigrizkih malečniških gospodinj popestrili še Zala Kores in harfistka Julija Bratec Veleski, znani kot duo De Liri. Ob Valentanu je kot gostja zbrane nagovorila tudi mariborska vinska kraljica Neža Jarc. Svoja dela so na ogled postavili tudi člani likovne skupine DU Malečnik.

župnijska klet malečnik
Anita Kirbiš

"Malečnik je bogat z vinsko trto, ima dobre 'turizme' in vinotoče, ne nazadnje je od tu slovenska vinska kraljica Ana Protner, zato vidim veliko priložnosti, da se vinarji predstavljamo z različnimi dogodki tudi v župnijski vinski kleti. Tako bomo še bolj bogatili prepoznavnost in turistično ponudbo kraja," je povedala predsednica društva Urška Bračko, nekdanja mariborska vinska kraljica in udinja Evropskega reda vitezov vina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta