V Malečniku s sprejemom sodelavcem in prostovoljcem župnije izkazali hvaležnost za njihovo predano delo in podporo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
01.01.2022 04:00

Letos obhajali 215. obletnico rojstva Marka Glaserja, prihodnje leto jih čakata petdnevni Glaserjev festival in prenova Marijine votline.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nagovor župnijskega upravitelja dr. Sebastijana Valentana Foto: Anita Kirbiš

Anita Kirbiš

Župnija svetega Petra pri Mariboru (Malečnik) je v Glaserjevem salonu pripravila božično-novoletni sprejem za sodelavce in prostovoljce župnije (bilo jih je več kot 60) ter jim na tak način izkazala hvaležnost za njihovo predano delo in podporo. Za slovensko himno, ki sta jo izvedla Matic in Eva, kasneje pa prispevala še nekaj glasbenih vložkov, je tajnica župnijskega pastoralnega sveta Valerija Bračko v pozdravnem nagovoru spomnila na misel bl. škofa Antona Martina Slomška: "Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti."

Z občutkom, da so vsi dobrodošli

Bračkova je dodala, da jih je župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan v tem duhu to leto vnemal na pastoralnem in duhovnem področju, jih dramil v zaznavanju bogate sakralne in kulturne zapuščine prednikov, spomnil na velikega prenovitelja in kulturnega delavca, duhovnika Marka Glaserja, katerega 215. obletnico rojstva so praznovali, budil v njih odgovornost za prevzemanje skrbi za bogato zapuščino, ki pa je klicala k prenovi in ureditvi. "Polni idej in z velikim žarom ste iskali finančne vire in talente ljudi ter jih spodbujali k dejavnemu urejanju svetišča in župnišča. Lepo urejeni prostori niso topli le zaradi toplote, ki jo oddajajo lončene peči, ki jih v teh dneh dan za dnem zakurite, ampak zaradi občutka, da smo tukaj vsi dobrodošli," je zaključila uvodne misli ta večer Bračkova.

Župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan se je v nagovoru dotaknil nekaterih pomembnejših dogodkov, ki so jih pripravili v župniji: "Glavni dogodek iztekajočega se leta za našo župnijo je bilo obhajanje 215. obletnice rojstva Marka Glaserja, šempetrskega župnika, pesnika in pisatelja. Prav na obletnico njegovega rojstva, 21. aprila, je bil v veži župnišča razstavljen njegov restavrirani oljni portret, delo avstrijske slikarke Sylvie Tunner, prav tako pa je isti dan v cerkvi na Gorci potekala sveta maša, ki sta ji sledili komemoracija in položitev venca na Glaserjevo grobnico. Vrhunec tega praznovanja je bil ob petrovem, ko je nadškof Alojzij Cvikl blagoslovil Glaserjev salon in galerijo, veroučno učilnico, pisarno, sanitarije in vežo. Temu sta sledila slavnostna otvoritev in poimenovanje tega salona po Marku Glaserju. Častni pokrovitelj dogodka je bil slovenski predsednik Borut Pahor."

Župnija poklonila spominske dežnike

Valentan je glede prihodnjega leta napovedal, da bodo pripravili petdnevni Glaserjev festival in se lotili prenove Marijine votline za prižiganje sveč v cerkvi. Ob koncu je povabljencem zaželel uspešno prihodnje leto, ki naj bo zdravo in srečno, župnija pa je vsem poklonila spominske dežnike z župnijskim grbom, izdelane prav za ta namen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta