V mariborskem zdravstvenem domu na voljo tudi brezplačne delavnice za nosečnice

Branka Bezjak
10.10.2020 06:01
Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor poleg zdravstveno-vzgojnih aktivnosti pripravlja tudi učne delavnice. Z njimi skušajo pomagati ljudem, da razvijejo zdrav življenjski slog in zadovoljstvo s samim seboj. Med brezplačnimi delavnicami o zdravi prehrani, zdravem hujšanju, opuščanju kajenja je tudi delavnica o gibanju oziroma telesni dejavnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiste, ki prej niso bile telesno aktivne, se lahko začnejo sprehajati v naravi. Foto: Pixabay
Pixabay

Pri tem se posebej osredotočajo tudi na vadbo za nosečnice, ki nimajo zdravstvenih težav. "Pri nas izvajamo vadbo za zdrave nosečnice od 12. tedna nosečnosti. Vadba je brezplačna. Izvaja se dvakrat tedensko v telovadnici ZD Maribor, vodiva jo magistra kineziologije," je povedala Tina Čeh iz Centra za krepitev zdravja. ​Sicer pa nasploh velja, da je pri zdravi nosečnosti priporočljivo ohranjati aktivnost, ki jo je ženska opravljala že pred nosečnostjo (izjema so kontaktni športi ipd.), s postopnim nižanjem intenzivnosti s trajanjem nosečnosti, še pravi kineziologinja.

"Če ženska pred nosečnostjo ni bila telesno aktivna, se priporoča postopno vpeljevanje aktivnosti, v začetku z nizko intenzivno aktivnostjo, kot je na primer hoja (sprehodi). Sicer pa gre v nosečnosti predvsem za ohranjanje predhodno razvitih glavnih gibalnih sposobnosti, kot so moč, vzdržljivost, gibljivost, ravnotežje in koordinacija, pri čemer v vadbo vključimo vse večje mišične skupine. Pri vadbi za moč imajo pomembno vlogo tudi mišice medeničnega dna. Zelo pomembni sta telesna drža in ohranjanje nevtralnih krivin hrbtenice med izvajanjem vaj - pri pojavu bolečin v križu še toliko bolj," pravi Čehova.

Če ste bili telesno dejavni že pred zanositvijo in so vam aktivnosti domače ter nimate nobenih zapletov ali zdravstvenih težav, je varno, če nadaljujete dejavnosti, kot so hitra hoja, tek, aerobika (nizkoodbojna), pešačenje, veslanje, plavanje (vključno organizirana vadba v vodi za nosečnice), ples ... Nadaljujete lahko tudi vadbo v dvorani, kjer ob različni opremi, kot so sobno kolo, tekaška steza, orbitrek, spodbujate aerobno dejavnost.

Če se odločite za obisk vadbe v mariborskem zdravstvenem domu, se je treba na vadbo predhodno prijaviti na elektronski naslov tina.ceh@zd-mb.si ali david.domjanic@zd-mb.si. "To je le zato, da se časovno uskladimo - na prvi obisk nosečnica pride 20 minut pred pričetkom, da preverimo morebitne kontraindikacije za vadbo (razmik preme trebušne mišice, bolečine v medeničnem obroču, nosečnica izpolni še vprašalnik o zdravstvenem stanju), prav tako jo obvestimo o kraju izvedbe in potrebni opremi (le udobna oblačila, čista nedrseča obutev in voda)," je še pojasnila kineziologinja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta