V Mariboru dražji odvoz blata iz čistilne naprave v Dogošah

Igor Selan Igor Selan
26.05.2020 01:05

Po izjemno burni debati mestni svet vendarle potrdil novo ceno blata

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Blato iz čistilne naprave v Dogošah naj bi Surovina začela odvažati najkasneje 1. oktobra
Janko Rath

Mariborski mestni svet je po dveh umikih te točke s seje, na maratonski seji, ki se je začela v ponedeljek popoldan in končala v torek ob pol dveh zjutraj, vendarle izglasoval podražitev ravnanja z odpadnim blatom iz Centralne čistilne naprave v Dogošah. Povprečno gospodinjstvo, ki je doslej za odvoz blata plačevalo okrog 1,7 evra na mesec, bo poslej to storitev plačevalo bistveno dražje, mesečno kar 5,2 evra. Podražitev je posledica spremenjenih razmer na trgu, predvsem madžarskega zapiranja mej za tovrstne odpadke, zaradi česar je družba Surovina, edini ponudnik na razpisu Energetike Maribor, svojo ceno dvignila iz 57 evrov na tono na kar 220 evrov na tono. Po dodatnih pogajanjih je nato Surovina Energetiki ponudila komercialni popust in ceno za tono spustila na 169 evrov. Nova cena bo začela veljati s 1. junijem.

Auer: "Maribor mora poiskati svojo rešitev."

Pred odločitvijo je sicer o problemu odpadnega blata potekala ostra debata. Stojan Auer (LPR) je namreč zastopal mnenje, da bi občina morala sama kupiti napravo za predelavo blata v kompozitni material, s čemer bi na koncu lahko celo služila, ne pa za odvoz plačevala. "Tudi Cerod v Puconcih, kjer tako tehnologijo imajo, je takoj pripravljen prevzeti tretjino blata, drugo tretjino bi prevzeli v Novem mestu. Cena, da bi to za nas počeli, je 80 evrov. Hkrati bi pa moral Maribor takoj pristopiti k nakupu naprave, ta stane okrog milijon evrov, kar povrnemo v enem letu. Naš strošek bi bil maksimalno 20 evrov po toni. Tudi nova vlada je temu naklonjena. Edino kar je treba, je pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Do konca leta bi torej imeli svojo napravo." Da občina danes rešitve, ki bi ji omogočila predajo blata komurkoli razen Surovini nima, je opozoril župan Saša Arsenovič. "Lahko, da jo bomo imeli čez mesec ali dva. Potreben je seveda tudi razmislek na nivoju mesta, ali tako napravo res potrebujemo. So pa zato seveda potrebni neki legalni koraki, ki terjajo čas."

Podžupan Medved: "Auer zavaja."

Podžupan Samo Peter Medved ga je dopolnil: "Župan je dobil ponudbo za 80 evrov, vendar brez stroškov prevoza blata tja, brez stroškov prevoza nazaj in brez stroškov deponiranja tega materiala. In Maribor takega skladišča nima. Poleg tega se mi danes ne moremo kar odločiti za investicijo vredno okrog 1,5 milijona, javne investicije pač ne potekajo na ta način. Kar govori gospod Auer je čisto zavajanje. Če pa mi najdemo rešitev prej, kot v enem letu, lahko pogodbo s Surovino tudi prekinemo. Smo pa pripravili projektno nalogo, kako bomo z blatom ravnali. Izdali bomo mednarodni razpis, vendar to ne more biti jutri."
Kot je zatrdil direktor Energetike Alan Perc, so se s klavzulo v pogodbi s Surovino tudi dodatno zavarovali, če cena na trgu v vmesnem času morebiti pade, mora tudi Surovina svojo ceno znižati. Če na to ne pristane, lahko Energetika pogodbo razveže. "To ni rešitev, mi moramo sami najti trajno rešitev," je vztrajal Auer. "Situacija je težka, dobre rešitve ni. Ta, ki jo imamo, je v tem trenutku še najboljša. Trajno rešitev pa bomo prav gotovo iskali še naprej," se je odzval Arsenovič. Svetniki so na koncu s 25 glasovi za in osmimi proti novo ceno potrdili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta