Julija spet višje položnice v Mariboru

Igor Selan Igor Selan
13.05.2020 14:15

Mestni svetniki bodo na jutrišnji seji odločali tudi o podražitvi blata iz čistilne naprave v Dogošah; pri obravnavi revizije projekta sortirnica Arsenovič proti odprtju seje za javnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glavne poudarke četrtkove izredne seje mariborskega mestnega sveta so predstavili župan Saša Arsenovič, direktor Energetike Maribor Alan Perc in Vili Eisenhut iz občinskega urada za komunalo, promet in prostor
Andrej Petelinsek

Mestni svetniki bodo na četrtkovi izredni seji mestnega sveta, ki bo zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev potekala v prostorih Lutkovnega gledališča in ne na občini, kot običajno, odločali tudi o podražitvi odvoza blata, ki nastane na centralni čistilni napravi (CČN) v Dogošah. Kot je znano, je pogodba med Energetiko, ki ima koncesijo za odstranjevanje blata, in Surovino, ki je dejavnost izvajala, konec marca potekla. Na razpis se je ponovno prijavila le Surovina, ki pa je zaradi spremenjenih razmer na trgu ponudila bistveno višjo ceno, namesto dosedanjih 57 evrov za tono blata, kar 220 evrov. Mestni svet naj bi o tem predlogu odločal že konec marca, a je župan točko zaradi epidemije umaknil z dnevnega reda seje, v vmesnem času pa je občina od države pridobila dovoljenje, da se lahko blato začasno, za eno leto, skladišči na deponiji ob CČN.

Arsenovič zanika, da bi se Snagine storitve podražile zaradi sortirnice

Kot je na današnji kavi z novinarji še povedal Arsenovič, bo na seji apeliral na svetnike, da pri obravnavi revizijskega poročila družbe Ernst&Young glede Snagine investicije v sortirnico, izločijo javnost. "Kot župan menim, da bi bilo prav, da bi to poročilo bilo javno, saj gre za davkoplačevalski denar, vendar izvajalec vztraja pri zaupnosti in če bo javnost prisotna, poročila mestnemu svetu ne bodo predstavili. V kolikor bodo svetniki glasovali za odprtje te točke za javnost, bodo dosegli samo to, da tega poročila ne bomo videli niti svetniki. Sam pa si ga zelo želim videti."

Občina v prenovo javne razsvetljave

Svetniki bodo jutri odločali tudi o odloku o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva (JZP) za izvedbo projekta posodobitve omrežja javne razsvetljave. Kot je povedal Vili Eisenhut iz urada za komunalo, je to še zadnji element, ki ga občina potrebuje, da končno posodobi javno razsvetljavo, ki ne ustreza niti direktivam EU, kot niti odločbi, ki jo je izdal okoljski inšpektorat: "Gre za investicijo vredno okrog pet milijonov evrov. Za JZP smo se odločili, ker je finančni zalogaj tako velik, da ga občina ne more izpeljati sama." Občina namerava zamenjati kar 16 tisoč svetilk, ki jih bo po novem mogoče regulirati daljinsko. "Investicija se bo poplačala na osnovi prihranka električne energije, manjše priključne moči ter nižjih stroškov vzdrževanja. Danes letno plačujemo kar 1,5 milijona za elektriko, med 600 in 800 tisoč evri za vzdrževanje, upam si napovedati, da bo ta strošek sigurno prepolovljen," je še povedal Eisenhut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta