V Mariboru o tem, da so prometne nesreče najbolj pogost vzrok travmatskih poškodb možganov

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
10.03.2022 05:15

V letošnji akciji ozaveščanja o možganskih poškodbah in varovanju možganov pred poškodbami bodo še posebej nagovarjali kandidate, ki se pripravljajo na vozniški izpit, in mlade voznike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Marec je mesec ozaveščanja o možganih, možganskih poškodbah in varovanju možganov pred poškodbami in v Centru Naprej, kjer izvajajo dolgotrajno psihosocialno rehabilitacijo ljudi s pridobljeno možgansko poškodbo, že četrto leto v tem času javnost ozaveščajo in opozarjajo na preventivo.

"V letošnji akciji bomo v Mariboru in Murski Soboti še posebej nagovarjali kandidate, ki se pripravljajo na vozniški izpit, in mlade voznike, pa tudi vse druge udeležence v prometu, saj so prometne nesreče najbolj pogost vzrok travmatskih poškodb možganov, ki se lahko končajo s smrtjo, preživelim pa pogosto pustijo trajne in obsežne posledice," pravi Zvonka Novak, vodja mariborske enote Centra Naprej.

Po težki poškodbi možganov - ta lahko nastane zaradi nesreče ali pa zaradi bolezni - se življenje lahko nenadoma in brez opozorila povsem spremeni: ljudje ne zmorejo več opravljati svojega dela, nadaljevati šolanja, pogosto izgubijo prijatelje, družbo, lahko se osebnostno spremenijo, ne zmorejo samostojnega življenja. Pogosto ostanejo sami oziroma živijo v zaprtem krogu najožjih svojcev. V Centru Naprej jim nudijo strokovno podporo in svetovanje ter vključitev v različne programe, da bi dosegli najvišjo možno stopnjo samostojnosti, ponovno osmislili življenje. "Čutimo pa tudi veliko poslanstvo, da delujemo preventivno," pravi Zvonka Novak; v sklopu tega denimo po osnovnih šolah ozaveščajo o pomenu nošenja čelade petošolce, ki opravljajo kolesarski izpit.

Pri stojnici - v Mariboru bo na Grajskem trgu vsak četrtek v marcu med 12. in 16. uro in v soboto, 19. marca, med 10. in 13. uro - bodo mimoidoče ozaveščali o posledicah možganskih poškodb in pozivali k strpnosti in razumevanju tistih, ki se soočajo s to težko življenjsko preizkušnjo, poudarjali pomen preventive in varovanja možganov ter delili zloženke in zelene pentlje.

V Mariboru bodo 23. marca izvedli tudi dve preventivni delavnici na Srednji prometni šoli za dijake drugih letnikov, v Murski Soboti pa bodo sodelovali s Centrom varne vožnje Murska Sobota.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta