V ruškem Geberitu od granulata do splakovalnika pretečejo le tri minute

Barbara Bradač Barbara Bradač
09.09.2020 17:55

V Geberitu 230 do 280 zaposlenih dela s polno paro. Obseg proizvodnje zaradi novega koronavirusa ni bistveno upadel, lani so imeli skoraj pet milijonov evrov dobička.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Geberitu en človek nadzira štiri stroje.
Sašo Bizjak

Bezena 55 a je naslov podjetja, ki je lansko poslovno leto zaključilo s skoraj petimi milijoni evrov dobička in mu tudi letos dobro kaže. Ne ravno s švicarsko natančnostjo se je začel ogled ruškega Geberita, ki je del švicarskega koncerna Skupina​ Geberit. Ta ima 29 tovarn po svetu, od tega 23 v Evropi in ena je v Bezeni, kjer proizvodnemu podjetju Geberit družbo dela tudi podjetje Geberit prodaja. Skupina Geberit, ki ima sedež v kraju Rapperswil-Jona v Švici, je lani ustvarila okoli tri milijarde evrov prometa in po velikosti ruški Geberit predstavlja tri odstotke celotne skupine. Glavni proizvodni centri so v Švici, Nemčiji in Avstriji.

Delali so vsak dan

V ruškem Geberitu povedo, da se jih izbruh novega koronavirusa poslovno ni kaj dosti dotaknil, odpuščali niso, tudi na čakanje niso v prvem valu epidemije poslali nikogar, na posledice razširjanja novega koronavirusa so dobro pripravljeni. "Proizvodnja je normalno delala vsak dan, prodajno podjetje pa morda le dva tedna ni izvajalo fizičnih obiskov poslovnih partnerjev, preostalo poslovanje je potekalo nemoteno, spremenila so se le delovna okolja," je povedal Hubert Sabati, prokurist podjetja Geberit prodaja, kjer prodajajo okoli dvanajst tisoč proizvodov iz celotne skupine. "Vpliv korone se v proizvodnji pozna v tem, da smo drugače organizirani, hodimo ločeno na malice, uporabljamo zaščitne maske, razkužujemo si roke, se ne rokujemo, spremljamo obiske. Varujemo se. Sama proizvodnja pa se je pametno pripravila na situacijo in za material so bile rešitve, če bi se zgodilo, da ne bi bil več dobavljiv. Tako se ni zgodilo, da bi bili brez," je povedal Robert Bolko, zadolžen za IT-podporo in vodenje obiskovalcev po proizvodnji.

Večino proizvodnje v Rušah predstavlja proizvodnja splakovalnikov.
Sašo Bizjak

Proizvodnja skorajda brez ljudi

Ko se pripelje granulat, ga pretočijo v silose, nato potuje preko razvodnega sistema do strojev, ki ga po določeni recepturi vbrizgajo v kalup in oblikovan izdelek še topel prispe iz stroja. "Srce naše proizvodnje so orodja in teh imamo več kot 720, njihova vrednost je 40 milijonov evrov," je med ogledom proizvodnje razlagal Bolko. Proizvodnja poteka skorajda brez ljudi, razen pri sestavljanju elementov in v kontroli. "Stvari so tako daleč avtomatizirane, da kontrola skrbi, da se pravilno izvajajo. En človek nadzira štiri stroje," dodaja. V tovarni dela od 230 do 280 zaposlenih, odvisno od obsega naročil. Samo v proizvodnji dela 150 zaposlenih, v treh izmenah. Plače so približno v rangu povprečnih v branži, je bilo slišati. Bolko meni, da je za delavce dobro poskrbljeno. ​

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta