V slovenskobistriškem podjetju bodo škodo ob epidemiji sanirali še nekaj let

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
04.10.2020 05:20

Epidemija novega koronavirusa je precej vplivala tudi na poslovanje Aluminium Kety Emmi. V aprilu in maju so za nekaj časa celo zaustavili proizvodnjo, naročila so se prepolovila. V poletnih mesecih se je situacija izboljšala, a še vedno niso dosegli zastavljenih ciljev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja v podjetju Emmi
Aleš Kolar

"Predvidevamo, da bomo leto zaključili približno 10 odstotkov pod planiranimi vrednostmi prodaje. Za toliko bodo nižji tudi drugi poslovni rezultati. A glede na dano situacijo moramo biti s poslovanjem zadovoljni," pravita Roman Stegne in Silva Babšek, direktorja podjetja Aluminium Kety Emmi.

Tudi zmanjšanje števila zaposlenih

V Emmiju so sprejeli številne preventivne ukrepe za zavarovanje zdravja svojih zaposlenih. Zaposleni delajo na ustrezni medsebojni razdalji, na voljo so jim razkužila in zaščitne maske, prostori podjetja se občasno preventivno razkužujejo, na vseh sestankih je obvezna uporaba zaščitne maske, na medsebojno razdaljo so pozorni tudi v odmorih med delom. Strogi ukrepi in brezstični postopki veljajo med zaposlenimi in vozniki v logistiki, po navodilih vlade začenjajo tudi meriti telesno temperaturo vsem zaposlenim in obiskovalcem. "Ker smo odgovorni tako za varovanje zdravja naših zaposlenih kot za njihovo finančno varnost, smo v iskanju najbolj optimalnih rešitev sprejeli tudi ukrepe za stabilizacijo poslovanja: v aprilu in maju smo uporabili institut čakanja na delo, izvedli smo manjše reorganizacijske spremembe, žal pa smo bili primorani tudi nekoliko zmanjšati število zaposlenih v proizvodnji in režiji. Danes imamo tako 357 zaposlenih, kar je približno za 8 odstotkov manj kot pred epidemijo," še pojasnjujejo v vodstvu podjetja.

Napovedi so negotove

Na prihodnost skušajo gledati optimistično, pričakujejo, da se bo gospodarska situacija začela postopoma izboljševati: "Gospodarske napovedi so zelo negotove, veliko je odvisno tudi od učinkovitosti prihodnjih ukrepov naše države in od evropske ekonomije, na katero smo v pretežni meri vezani tudi mi. Škoda, ki je bila narejena z zapiranjem ob začetku epidemije, se bo sanirala še kakšno leto ali več. Da bomo lahko v prihodnosti kolikor toliko normalno gospodarili, se bomo morali vsi skupaj, tudi na nivoju države in širše, naučiti živeti s prisotnostjo tega in drugih potencialnih virusov." Zavedajo se, da se bo okužbam v prihodnje nemogoče izogniti, se bodo pa ob potrjenih okužbah držali vseh predpisov in izpeljali postopke skladno s protokoli NIJZ, da preprečijo širjenje virusa v podjetju in zavarujejo zdravje svojih zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta