V trgovinah opažajo, da so nakupovalne košarice in vozički manj polni, pa tudi že več stisk ljudi

Barbara Bradač
30.11.2020 05:00
O delu in razmerah v manjši samopostrežni trgovini pripoveduje Davorin Volavšek iz trgovine VBM Korenček, prodajalec, dostavljavec, delavec v delikatesi in blagajničar, pa tudi prokurist
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Morda se o nas in našem delu v času epidemije ne govori veliko, a svoje delo opravljamo vestno, poudarjajo v samopostrežni trgovini VBM Korenček. 
Igor Napast

O nakupovalnih razlikah med prvim in drugim valom, o kupcih, o razmerah v trgovini govori trgovec, prodajalec, dostavljavec, delavec v delikatesi in blagajničar Davorin Volavšek iz manjše samopostrežne trgovine VBM Korenček, uradno tudi njen prokurist. Korenček je manjša samopostrežna trgovina na Pobrežju v Mariboru, ki ima vrata odprta že 28. leto. Zanje veljajo drugačna pravila kot za velike trgovce, zato imajo lahko odprta vrata tudi ob nedeljah.

Vse več tistih, ki preštevajo denar

Davorin Volavšek opaža, da kupci bolj kot v prvem valu upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, so bolje ozaveščeni in spoštujejo ukrepe, nakupovalne košarice in vozički pa so tudi manj polni. Ne samo zato, ker so ljudje pomirjeni, saj zalog ne zmanjka, ampak tudi zato, ker je vse več tistih, ki nimajo denarja. Vidi, kako kupci računajo in preštevajo denar. "Kupci vestno nosijo maske, razkužujejo roke, držijo razdaljo, tudi navala ni, ampak nabavljajo sproti, preudarno in umirjeno ter manj. Naši kupci so redne stranke in se poznamo. Upokojenci že prej niso imeli veliko, a zdaj vidimo tudi tiste, ki so prej imeli prihodke, normalne plače, pa so zdaj na čakanju ali so službo izgubili ali pa ne smejo delati, kot recimo natakarji in vsi, ki delajo v gostinstvu. Takšnih je vse več," pravi.

Igor Napast

Naenkrat so lahko v trgovini le štirje kupci. Okretni morajo biti te dni trgovci in imeti spretne prste, da kar se da hitro postrežejo, da se pred trgovino ne nabere vrsta. "Zelo redko čakajo, gre tekoče." Ni več kopičenja moke, kvasa, WC-papirja kot v prvem valu, ampak se prodaja vse v normalnih količinah. "Vsako jutro vse košarice, vse vozičke razkužimo, enako tipkovnico blagajne, POS-terminal, vse, kar je v stiku s strankami, razkužujemo tudi po obisku kupcev. Maske so obvezne za kupce in zaposlene. Nakupi se opravijo hitro. In tu je bistvena razlika. Prej smo imeli tesen stik s stranko, pogovarjali smo se, se smejali, delili težave in stiske, povedali svoje zgodbe, sedaj stranka pride, vzame in hitro odide. Ni zadrževanja v trgovini."

Dokler ni bilo omejitve gibanja na občine, so trgovino obiskovali kupci iz mnogih krajev, zdaj tega več ni. Je pa kupcev ob nedeljah več kot ob delavnikih. A množice ni. "Ljudje so se navadili, da ne zmanjka živil. Številčno je obisk obvladljiv."

{api_embed_photo}609797{/api_embed_photo}

Dostavljajo predvsem starejšim

So manjša trgovina s površino do 200 kvadratnih metrov, kjer delajo še sogovornikov oče, ki je lastnik, mama, njegova žena in še štirje zaposleni. "Prepričan sem, da je pri nas marsikaj boljše urejeno kot pri veletrgovcih, gradimo na dobrem odnosu z zaposlenimi, saj so ti že skoraj naša družina. Najstarejša je pri nas zaposlena že 20 let," pojasni.

Za mariborsko občino VBM Korenček in Samopostrežna trgovina Griček tudi dostavljata živila Mariborčanom v karanteni, samoizolaciji in v dogovoru s civilno zaščito tudi tistim, ki dostavo iz trgovine nujno potrebujejo. Dostavlja Davorin Volavšek in to predvsem starejšim. Pretresla ga je nedavna dostava na Tezno. Opisuje stanovanjske razmere upokojenke, ki živi v majhnem, neurejenem stanovanju, to si deli še s par osebami, delijo si eno posteljo, imajo en kuhalnik in televizijo, za katero pravi, da je verjetno izpred 40 let.

Igor Napast

Ne skrbi ga njegova lastna izpostavljenost, bolj ga skrbi za svoje starše in starejše kupce, da bi jih morebiti nevede okužil. Ne pritožuje se, hvaležen je, da lahko dela in služi denar. "Morda se o nas in našem delu v času epidemije res ne govori veliko, a svoje delo opravljamo vestno. Zavedamo se sreče, da lahko delamo, da lahko služimo denar, da lahko preživimo in da pomagamo drugim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta