V UKC Maribor bodo hitrejši, z več preiskavami in brez okvar

Andreja Kutin Lednik
19.06.2020 15:00

Centralni laboratorij UKC Maribor, ki dnevno sproducira 14.000 rezultatov, deluje s popolnoma novimi sodobnimi napravami

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova biokemijska platforma Oddelka za laboratorijsko diagnostiko UKC Maribor 
Sašo Bizjak

Med nagovori, ki pritičejo slavnostni otvoritvi prenovljenega Oddelka za laboratorijsko diagnostiko UKC Maribor, so ves čas na vodilih "dostavnega sistema" v hitrem tempu pristajale bombice z vzorci telesnih tekočin. Po pripravi vzorcev bodo ti napolnili čisto nove aparature, ki so pravzaprav centralni podporni sistem diagnostike v ustanovi. Na nujnost nove biokemijske platforme so v laboratoriju opozarjali sedem let, a se je seveda zatikalo pri glavni točki investicije - denarju, a tudi način financiranja je bil predmet dolgih debat na sejah sveta zavoda. Nazadnje so se v UKC odločili za najem platforme.

Sašo Bizjak

Po poti tehnološke prenove

"Gre za enega najbolj pomembnih projektov pri tehnološkem posodabljanju ustanove, to je osrednja diagnostična točka v ustanovi, ki ima sedaj novo laboratorijsko linijo. Morda se ne sliši veliko, a gre za popolnoma avtomatiziran proces obravnave praktično vseh laboratorijskih vzorcev v ustanovi, ki je postavljen na mnogo višji nivo kot prejšnja zastarela laboratorijska linija. Tako se nadaljuje posodabljanje oddelkov, ki skrbijo za celo ustanovo. Pred kratkim smo tudi na radiologiji pridobili nov magnet in dva CT-ja. Zadovoljni smo, da lahko gremo po poti tehnološke prenove, ki omogoča bolnikom regije dostop do sodobnih metod ugotavljanja in zdravljenja bolezni," je ob odprtju dejal direktor UKC Maribor Vojko Flis. Strokovni direktor Matjaž Vogrin je poudaril, da imajo vrhunsko usposobljen kader, dnevno pride v ustanovo od 1300 do 1500 bolnikov in letno opravi laboratorij pet milijonov preiskav za pol milijona pacientov: "Z novo pridobitvijo se je čas analize skrajšal, povečala pa se je kakovost storitve."

Sašo Bizjak

Namesto nakupa najem

S starimi aparaturami je bilo namreč precej težav, pravi Eva Fliser, vodja Centralnega laboratorija: "Aparature so se kvarile dnevno, včasih smo lahko popravili stanje sami, velikokrat smo morali poklicati zunanjo pomoč." Prednost nove platforme je tudi, da popolnoma avtomatizirano shrani vzorce v hladilniku - te hranijo nekaj dni -, in če so potrebne dodatne preiskave, se vzorci iz hladilnika prenesejo nazaj na linije. Laboratorij deluje 24 ur na dan.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta