V zadevi okoljski kriminal v Pivoli zahteva po izločitvi sodnice

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
07.02.2024 12:00

Na predobravnavnem naroku se je o svoji krivdi izrekel še Anton Plut, ki naj bi pomagal organizirati prevoz komunalnega blata v Pivolo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je bilo uničeno vodno zajetje za pet hiš, prav tako pa vodna zajetja v Botaničnem vtru, prej polna življenja, ena od sodnih izvedenk meni, da "dejanska škoda v konkretnem primeru ni nastala". 
Igor Napast

Sojenje zaradi nelegalno obdolženega komunalnega blata v Pivoli bo dolgotrajno. Glavna obravnava je predvidena za mesec maj, zdaj pa se že nekaj časa vrstijo predobravnavni naroki za devet obdolžencev in tri podjetja. Kot smo poročali, je bil doslej na vikend zapor obsojen Aleš Lorber iz Miklavža, ki je v dogovoru s tožilstvom priznal, da je dvema šoferjema tovornjakov pokazal lokacijo, kjer sta bili obdolženi dve toni smrdečega blata s čistilne naprave Ptuj, ki se je nato razlezlo do bližnjega potoka, od tam pa onesnažilo širše območje Pivole. Pri tem naj bi mu pomagala zakonca Matjaž in Alma Čurič iz Pivole ki pa sta krivdo zanikala. Enako je storil tudi eden od obdolženih šoferjev, Admir Hafizović. Eden glavnih obdolžencev, Said Aljoša Alkhatib, družbenik medtem že propadlega ljubljanskega podjetja ML Surovine, ki naj bi komunalno blato iz ptujske čistilne naprave prevzelo, a ga v resnici ni, saj je odpadek pristal v naravi, pa se na sodišču zaenkrat ni prikazal. 

Tožilki Romana Kac in Katja Arnuš
Andrej Petelinšek

Danes je na zatožno klop sedel še Anton Plut, zdaj že nekdanji sodelavec prevozniškega podjetja Lasaz, ki naj bi kot vodja voznega in strojnega parka v omenjenem podjetju po predhodnem dogovoru z Alkhatibom organiziral prevoz in odstranitev komunalnega blata. Plut, zoper katerega ta hip poteka še en kazenski postopek na ljubljanskem okrajnem sodišču, je vse očitke iz obtožnice zanikal, njegova zagovornica, Katja Jošar, pa je zahtevala izločitev sodnice Ksenije Hrastnik, "ker so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o vaši nepristranskosti".

Sodnica Ksenija Hrastnik. 
Andrej Petelinšek

Obramba namreč meni, da je sodnica ob sprejemu krivde in izreku sodbe Alešu Lorberju, kjer so bili povzeti tudi očitki Plutu, prejudicirala vprašanje obstoja znakov kaznivega dejanja, ki se očitajo Plutu. Jošar sodnici očita še, da je ob izreku sodbe Lorberju sprejela tudi odločitev o tem, kakšne so bile dejanske posledice očitanega kaznivega dejanja, saj da so izvedenska mnenja glede tega vprašanja v preiskavi neenotna. Iz mnenja ene od izvedenk namreč "jasno izhaja, da odložitev blata v Pivoli ne pomeni nevarnosti za življenje ene ali več oseb ali povzročitve nevarnosti za hude telesne poškodbe ali dejanske škode kakovosti zraka, zemlje, vode, živalim in rastlinam. Da torej dejanska škoda v konkretnem primeru ni nastala."

Igor Napast

O svoji krivdi se morajo izreči še šofer Uroš Rakar, direktor Lasaza Miran Zupančič in Urban Majcen, direktor podjetja CEP Celje, ki bi kot pogodbenik Centralne čistilne naprave Ptuj moralo ustrezno poskrbeti za komunalno blato. Prav tako pa vsa tri obdolžena podjetja - CEP Celje, Lasaz in zdaj že propadle ML Surovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta