Varstveno delovni center Polž: Prevoz je postal logistični problem

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
05.06.2020 15:00

Po dveh mesecih in pol zaprtih varstveno-delovnih centrov uporabnike vključujejo postopoma, običajni vsakdan pa krojijo ukrepi in omejitve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj, ko je uporabnikov malo, so skupine majhne in lahko zagotavljajo razdaljo. 
Andrej Petelinšek

Po dveh mesecih in pol so se odprla tudi vrata vseh šestih enot VDC Polž. Uporabnike vključujejo postopoma. "Najprej so se vrnili tisti, ki so samostojnejši, ki pridejo sami ali jih lahko pripeljejo svojci," pravi direktorica VDC Jasmina Breznik. In kakšno je bilo vzdušje? "Ob vrnitvi so veseli, da se srečajo s prijatelji, a hkrati so tudi malce zadržani, ker je bila njihova predstava, v kaj se vračajo, drugačna od tega, kar dejansko je. Najbrž so mislili, da bo tako, kot je vedno bilo po tritedenskih kolektivnih dopustih, ko so po vrnitvi v delavnici enostavno nadaljevali svoje običajno delo. Tokrat je zelo drugače in so zato tudi malce v pričakovanju, kaj bo sledilo."

Pazijo, da se skupine ne mešajo

Življenje v VDC-je se torej vrača, a za zdaj ne po utečenih tirnicah. Že prihod v VDC, kamor se večina (kar 60 odstotkov) uporabnikov pripelje z organiziranim prevozom, je zaradi omejitev, ki veljajo za prevoze, zdaj velik problem.

Direktorica VDC Jasmina Breznik
Andrej Petelinšek
Prireditev v VDC Polž lani.
Andrej Petelinšek

Zaposlitveni program pred velikimi izzivi

V VDC-ju izvajajo zdaj osnovno in socialno oskrbo - v ospredju je druženje, veliko se pogovarjajo -, zaposlitvenega programa pa še ne. "Začeli bomo z delom v svojem lastnem programu, kjer izdelujemo različne izdelke, na to se že pripravljamo, pakiranja izdelkov za zunanje kooperante pa še ne bomo začeli. Prav tako še ne bomo izvajali storitev pralnice in gostinskih storitev v naši čajnici," pravi Jasmina Breznik.
Stvari so se namreč tudi v VDC-jevih zaposlitvenih programih zaradi epidemije koronavirusa čez noč postavile na glavo, dolgoletnih utečenih programov ni oziroma jih ne morejo izvajati. "Pri delu za kooperante smo pred novimi, velikimi izzivi, ker nimamo velikih skladišč," razlaga Breznikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta