(VIDEO in FOTO) Sadjarji ponoči z ognjem reševali pridelek pred pozebo in katastrofo, že drugi dan -6 stopinj Celzija

Miha Dajčman Miha Dajčman
02.04.2020 12:35

Interval nizkih temperatur je drugič v dveh tednih prizadel pridelovalce sadja. Pozeba v zadnjih letih vse pogosteje povzroča gospodarsko škodo sadjarjem in vinogradnikom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spodnji sadovnjak Šerbinekovih s sosednjega griča.
Andrej Petelinšek

Začetek pomladi z intervali nizkih temperatur ni prizanesel sadjarjem širom Slovenije. Najprej je mraz po 22. marcu poškodoval koščičarje - marelice in breskve v začetni fazi cvetenja. Ta teden so na udaru še jablane in hruške, te predstavljajo 90 odstotkov intenzivnega sadjarstva pri nas. Ni nujno, da pozeba prizadene celoten pridelek. Vse je odvisno od fenološkega razvoja ploda, pa tudi od lege in mnogih drugih dejavnikov. Proti pozebi se kmetje lahko borijo na več načinov, med aktivnimi so krepitev rastline s škropljenjem, pa kurjenje in dim, mešanje zraka ali oroševanje. Borba z naravo kmete veliko stane, kljub trudu vztrajnih in predanih kmetov pa narava največkrat zmaga. 

​Minuli dve noči so se temperature v Svečini spustile krepko pod -5 stopinj Celzija, ta temperatura je lahko za jablane v trenutni fenološki fazi, ki prehiteva za 10 do 14 dni glede na dvajsetletno povprečje, usodna. V družini Šerbinek, kjer delujejo pod blagovno znamko Vino Kušter, so se odločili, da skušajo skoraj dva hektarja jablan delno rešiti z kurjenjem v sadovnjaku. Drugi dan njihove akcije, minulo noč, smo se jim pridružili in ponudili dvoje dodatnih rok.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta