(VIDEO) Maribor ima turistične bisere tudi v okolici

Branka Bezjak Branka Bezjak
17.04.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meranovo nad Limbušem je eden od biserov.
Franjo Šauperl

Stanislav Kozar, ki je predsednik zveze pravzaprav že od ustanovitve v letu 2006: "Lani sem že razmišljal, da bi se po štirih mandatih umaknil. Toda potem sva se s podpredsednikom Jožetom Rajšpom, predsednikom Turističnega društva Kamnica, dogovorila, da še kandidirava." Razvanjčan tako začenja že peti mandat na čelu te organizacije, ki povezuje devet turističnih društev, ki delujejo na območju občine Maribor. Pri tem Kozar ne pozabi izpostaviti, da ves ta čas marljivo in prizadevno kot sekretarka obeh zvez delo opravlja Nevenka Kaučič.

Igor Napast

​Veliko prostovoljnega dela

Zadnji dve leti sta tudi aktivnosti turističnih društev zelo zaznamovali. A ne le razmere ob covidu, tudi sedanja vojna v Ukrajini in druge razmere doma in po svetu so pokazale, da je treba turizem v večji meri graditi na domačih gostih, ugotavljajo tudi v mariborski turistični zvezi. "Pred kratkim sem bil v Rogaški Slatini in je bilo prav žalostno prazno, ker ni gostov iz Rusije in drugih tujcev," ponazarja predsednik Kozar. Zato bodo tudi sami sledili temu in so si ob stalnih projektih, kakor sta Zlata kuhalnica za osnovnošolce in natečaj z razstavo, pri čemer sodelujejo z mariborskimi vrtci, zadali še sodelovanje pri projektu digitalizacije slovenskega turizma. Predvsem pa želijo, da bi v društvih, vključenih v občinsko zvezo, pripravili posebne enodnevne izlete. "Tudi v strategiji Slovenske turistične organizacije, ki je pred sprejetjem, je večji poudarek namenjen slovenskemu gostu, kar smo doslej vsa leta nekoliko potiskali na stran. Ker trendi kažejo, da gosti iščejo doživetja izven mest, pri tem vidimo priložnost za naša društva. Gost najbrž ne bo tri dni hodil po Mariboru, ampak se bo zapeljal še denimo v Limbuš na Meranovo in v Malečnik gledat katakombe," je ponazorila Kaučičeva.

Lani so ob obletnici društva pripravili tudi poseben predstavitveni film.

Skupaj z Zavodom za turizem Maribor želijo tudi s pomočjo predstavitvenih filmov društev pripraviti enodnevne izlete. "Najbrž bo to sodelovanje steklo s še kakšnim zunanjim izvajalcem, da bodo zadeve približno poenotene. V skoraj vseh društvih imamo lokalne vodnike, ki sedaj zaradi covida niso imeli veliko dela. Sedaj pa želimo skupaj z njimi ponovno zagnati to mašinerijo, preveriti ponudnike in oblikovati privlačne izlete, urediti spletne strani in na koncu tudi tržiti," je še pojasnila. To leto bo torej poleg okrevanja turizma in iskanja novih poti do turistov tudi leto izobraževanj. Tudi z omenjeno digitalizacijo, opolnomočenjem vodstev in članov društev. Naloga zveze je, da na terenu usposobijo ljudi, da na terenu pokažejo biserčke svojih krajev, še pravi sekretarka Kaučičeva.

Društva se predstavijo

Da v Mariboru imamo kaj pokazati, izpostavlja Kozar in ponazori z omenjenimi video predstavitvami društev, ki so jih ob lanski obeležitvi 15-letnice Občinske turistične zveze Maribor na pobudo predsednika Turističnega društva Pekre Zlatka Partliča povezali v enoten film. "Dobro je bil sprejet, pa čeprav smo ga delali sami amaterji," še doda. In pove, da so se na upravnem odboru zveze že pred epidemijo dogovorili, da bodo društva prirejala izlete tudi v kraj sosednjega društva: "Veliko stvari imamo, pa jih morda niti še ne poznamo v naši soseščini." Zmeraj več ljudi se sicer zanima, išče poti, ugotavlja tudi v svojem domačem kraju Razvanju, kjer je bil rojen leta 1946. Nato si je tudi z družino, z ženo imata hčer in sina, ustvaril dom v Razvanju.

Nedavno odkrite katakombe in kostnica pod cerkvijo svetega Petra v Malečniku
Andrej Petelinšek

"Glavna znamenitost našega malega kraja je majhna cerkvica svetega Mihaela, ki je najstarejši zidani objekt v Podravju, ki je še danes v uporabi, še so maše v njem," izpostavi Kozar, ki je bil v letih 1992 in 1993 med ustanovnimi člani Turističnega društva Razvanje, nekaj mandatov tudi predsednik. Še zmeraj je član sveta krajevne skupnosti, v prejšnjem mandatu je bil predsednik. Ves čas si prizadeva za razvoj, promocijo svojega kraja. "Lep kraj je naše Razvanje. Škoda, da je tako na robu občine. Ne le lokacijsko, ampak tudi po prioritetah. Pa saj se s tem soočajo tudi v drugod, denimo na Gaju. Vsi župani gledajo pač bolj središče mesta. Je pa žalostno, da tretjina hiš tukaj še ni priključena na javni vodovod, da še ni povsod urejena kanalizacija," obžaluje.

Pri obeležju, ki zaznamuje prvo omembo Razvanja kot Razuuai v letu 985
Igor Napast

V letu 2006, ko se je nenadoma moral upokojiti, so ga torej ob ustanavljanju povabili, da bi prevzel Občinsko turistično zvezo Maribor kot predsednik. Enajst let je pred upokojitvijo delal kot trgovski potnik pri podjetju Gorenjka, pred tem dolga leta v Hidromontaži. In kam bi peljal turista v Mariboru? Naprej pred in v Hišo Stare trte, nato po mestu, v stolnico, na nogometni stadion, v parki k Trem ribnikom, na Piramido in še do vzpenjače. Sam pred mestnim vrvežem kot turist raje izbere podeželje, denimo Goričko ali Gorenjsko, pove. "Kamorkoli greš, pravzaprav najdeš lepote in zanimivosti, če te le zanima. Veliko sem že prevandral in še bom," je odločen. Pri tem ga bodo spodbudili tudi štirje vnuki, ki so že radovedni in jih marsikaj zanima, še doda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta