(VIDEO) Na poseki v Lovrencu na Pohorju zasadili tisoč sadik dreves. Najprej sta gozdarja prikazala, kako

Anžej Bečan
01.04.2023 04:06

Okoli tisoč drevesnih sadik so posadili v okviru vseslovenske akcije Pomladimo gozdove 2023 tudi na Lovrencu na Pohorju. Da se bodo sadike obdržale, bo treba zanje skrbeti vsaj še pet let pravijo gozdarji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki občine, krajani, so sadili na strmi poseki.
Predstavniki občine, krajani, so sadili na strmi poseki.
Anžej Bečan

Lovrenška občina je poleg Osilnice, Črne na Koroškem in Dolenjskih Toplic ena od štirih najbolj gozdnatih v Sloveniji, kjer gozd zavzema vsaj 85 odstotkov površine. Za Lovrenc je to okoli 2,4 hektarja na prebivalca. Približno polovica gozdov je v zasebni lasti, preostalo v državni.

Revirna gozdarka Breda Hraščanec in župan Lovrenca Marko Rakovnik 
Anžej Bečan

Revirna gozdarka Breda Hraščanec iz krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije pove, da je v zasebnih gozdovih v glavnem še vedno prebiralni način gospodarjenja, pri katerem človek iz narave vzame toliko, kolikor potrebuje. To je najbolj trajnostna oblika gospodarjenja, ki obravnava posamezna drevesa, posebnosti drevesnih vrst in rastišč, kar je sicer zahtevnejše zaradi pozornega spremljanja rasti, a je za lastnika in funkcijo gozda bolje. Tak gozd je zelo razgiban, bolj svetel, drevesa so različnih starosti in višin ter se lažje in hitreje obnavlja po sečnji ali vremenskih poškodbah. Breda Hraščanec je bila tudi pobudnica in gonilna sila ponovne postavitve gozdne učne poti na Ruti, kjer obiskovalci med hojo na devetih tematskih točkah spoznavajo posebnosti gozda.

Anžej Bečan

Minulo soboto je bila v Lovrencu ena od štirih lokacij, kjer je po Sloveniji potekala četrta prostovoljska akcija sajenja dreves Pomladimo gozdove 2023 v organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi. Kljub dežju se je zbralo dobrih 70 gozdarjev, zaposlenih z občine, družin, kolektivov podjetij, domačinov, prišli so celo skavti iz Litije in trije poslanci državnega zbora. Odpravili so se na hrib Kumen, do Volčje jame, kjer je bila lani zaradi napada podlubnikov posekana večja površina gozda. Po pozdravu župana Marka Rakovnika in Roka Damijana, vodje gozdnega obrata, sta revirna gozdarja prikazala postopek sajenja in zaščite mladega drevesa z mrežo.

Posnetek si lahko ogledate tukaj. 

Nato so se udeleženci po skupinah odpravili na različne konce poseke in v treh urah zasadili okoli tisoč sadik jelke, macesna, duglazije, kostanja, divje češnje in gorskega javorja. Za posajena drevesa bo treba redno skrbeti še vsaj pet let z obžetvami podrasti, popravljanjem zaščitnih mrež, da z vejami zrastejo preko dosega divjadi. Gozdarji bodo veseli, če se bo v drevesa razvila vsaj tretjina posajenih sadik. Drugih tisoč sadik enakih drevesnih vrst bo zasajenih v novopostavljeno bližnjo ogrado, tako da bo zanimivo spremljati in primerjati ti dve rastišči. Posajene sadike drevesnih vrst so vzgojili v zasebni drevesnici Omorika na Muti. Lovrenčani pa se še dobro spomnijo svoje gozdne drevesnice, kjer je Gozdno gospodarstvo dolga desetletja iz domačih semen vzgajalo sadike in z njimi oskrbovalo celotno Pohorje, šolarji in društva pa so si s pogozdovanjem prislužili nekaj denarja za izlete in delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta