Za Univerzo v Ljubljani 200 milijonov, kaj pa za mariborsko?

Igor Selan Igor Selan
20.06.2020 04:00

Ker je na vladnem spisku 187 investicij, ki naj bi pospešile izhod iz krize po epidemiji covida-19, le en projekt Univerze v Mariboru, je župan Saša Arsenovič prepričan, da vlada potrebe Maribora razume le delno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Čeprav so na mariborski občini zadovoljni, da se je na seznamu ministrstva za okolje s 187 investicijami, ki naj bi pospešile izhod iz krize po epidemiji covida-19, znašlo tudi nekaj mariborskih projektov (zahodna obvoznica, stanovanjska soseska pod Pekrsko gorco, Center Rotovž, najemna stanovanja na Pobrežju, nadgradnja železniških prog v območju urbanega vozlišča Maribor, zdravstveni dom Tezno, nadomestna gradnja infekcijske klinike, preselitev oddelka za pljučne bolezni, podvoz Ledina in Posodobitev vojaškega kompleksa VGM Maribor), pa ocenjujejo, da vlada le delno razume in prepoznava potrebe drugega največjega mesta v državi in celotne podravske regije.

Občina želi denar tudi za mednarodno šolo

"Na tem mestu bi v skromnem sorazmerju pričakovali vsaj 100 milijonov evrov za tukajšnjo univerzo. Razvojni preboj mesta Maribor in tudi celotne regije je odvisen od intenzivnega povezovanja znanja, razvoja, raziskav in gospodarstva, za kar je nujno potrebna ustrezna infrastruktura. Zato pričakujem, da bo država enakomerno razvijala obe univerzi," pravi župan Saša Arsenovič. In doda: "Nikakor se ne strinjamo z nesorazmernim razvojem Maribora in Ljubljane, kakor tudi ne z neenakomernim regijskim razvojem, kar kažejo vsi napačni kazalniki dosedanje kohezijske politike, s katero se je razkorak med zahodom in vzhodom Slovenije še povečal, namesto zmanjšal. To je v neskladju tudi s smernicami evropske kohezijske politike."
Ob tem so na mariborski občini razočarani tudi, da na seznam ni bila uvrščena tudi mednarodna osnovna šola: "Maribor tovrstno izobraževalno institucijo nujno potrebuje, saj ta pomeni odpiranje mesta in regije navzven, internacionalizacija pa doprinos h gospodarstvu v regiji."

Ministrstvo: spisek se bo dopolnjeval

Na UM opomnijo, da se je en njihov projekt vendarle znašel na seznamu. Za ureditev prostorov Fakultete za turizem v Brežicah, ki sodi pod mariborsko univerzo, je namreč namenjenih pet milijonov evrov. Kot pove rektor Zdravko Kačič, sicer univerza pri pripravi seznama ni bila pozvana k posredovanju predlogov: "Kolikor nam je znano, takšnega poziva niso prejele tudi druge slovenske javne univerze. Podrobnosti o načinu priprave seznama in kdo so bili pripravljavci, nam niso znane." Kot še pove Kačič, pa je UM aktivno vključena v pripravo vsebin operativnega programa kohezijske politike za naslednjo perspektivo, v okviru katerega je načrtovanih nekaj velikih investicij v njihovo infrastrukturo.

Na seznamu sta tudi nadomestna gradnja infekcijske klinike v UKC Maribor in preselitev oddelka za pljučne bolezni. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta