Zakaj je na Trgu Leona Štuklja rožnato drevo

11.10.2021 08:35
V okviru rožnatega oktobra - mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk - so članice Europe Donne iz Maribora in okolice okrasile drevo na Trgu Leona Štuklja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Deževna in mrzla nedelja štajerskim članicam Europe Donne ni prekrižala načrtov. Ob vstopu v kavarno Mačka na Lentu smo namreč nemudoma opazili dobrovoljne ženske različnih starosti, odete v rožnate majice z napisom Race fore the cure (slov. Korak za zdravje). Članice Europe Donne, v mariborskem okolišu jih je okrog trideset, so se namreč v duhu ozaveščanja o raku dojk odločile, da bodo mimoidočim delile letake in eno izmed dreves na Trgu Leona Štuklja okrasile v rožnato.

V Mariboru se vzpostavlja skupina

Rak dojk je ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, poudarjajo v združenju. Po podatkih registra raka za Slovenijo je v letu 2018 za rakom dojk zbolelo 1527 oseb, od tega 1516 žensk in 11 moških, umrlo pa je 473 žensk in 5 moških.

Manca Tetičkovič, bodoča vodja mariborske skupine Europe Donne, nam je predstavila dnevnik, ki ga prejmejo bolnice, ki se obrnejo na združenje. "Dnevnik jim pomaga pri beleženju misli, občutij, vodi jih skozi zdravljenje, zapisujejo si lahko telesne spremembe, zabeležijo si vprašanja za zdravnika, pišejo termine zdravljenj," razlaga Tetičkovičeva. Med drugim je nadvse uporaben tudi slovarček s termini: "Ko ti zdravnik razlaga diagnozo, pogosto preslišiš pol stvari." Z vzpostavitvijo skupine v Mariboru bodo članice lahko dejavnosti razširile še na to območje in še bolj pomagale bolnicam iz lokalnega okolja. Vsak prvi torek v mesecu imajo članice tudi psihoeduktivne delavnice v Mariboru, ki jih vodi psihologinja Sanja Roškar. Psihologinja je še poudarila, da si bolnice med seboj nudijo ogromno podpore, kar je zelo dobrodošlo.

Članice med krašenjem drevesa na Trgu Leona Štuklja.
Sašo Bizjak

Samopregledovanje tudi z aplikacijo

Pomembna je preventiva, sta poudarili Tetičkovičeva in Roškarjeva. K zgodnjemu odkrivanju raka dojk pripomore redno mesečno samopregledovanje, navodila so dostopna tako na spletni strani Europe Donne kot tudi na mobilni aplikaciji Breast Test. Opazen je porast števila vedno mlajših bolnic, ki še niso rodile, zato je preventiva ključnega pomena. Ob samopregledovanju je pomemben tudi zdrav življenjski slog, torej redna telesna dejavnost in zdrava prehrana ter izogibanje stresnim situacijam. V združenju poudarjajo, da tudi v času epidemije ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. "Pomembno je tudi to, da ženske poznajo svoje telo in začutijo, ko je kaj narobe, ter pravočasno poiščejo zdravniško pomoč," je dejala Manca Tetičkovič. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije bi lahko z zdravim načinom življenja preprečili od 30 do 50 odstotkov primerov vseh rakov. Ključno pa je tudi to, da se ženske odzovejo na vabila državnega presejevalnega programa DORA, ki je namenjen zgodnjemu odkrivanju roaka dojk, nanj pa vsake dve leti povabijo vse ženske med 50. in 69. letom.

Članice Europe Donne si nudijo medsebojno podporo.
Saso Bizjak

V pogovoru s članicami je bilo zaznati še, da bi si želele večjo preventivo pri mlajših ženskah ter rednejše preglede pri ginekologu. Vedno več je namreč tudi ginekoloških rakov, tudi redkih bolezni. Delovanje Europe Donne ima v ta namen tudi Sekcijo za rake rodil.

V gruči članic je bilo opaziti tudi nekaj svojcev, med drugim tudi vnuka ene izmed njih, ki je z veseljem delil letake mimoidočim. Čeprav za mrzlo in deževno nedeljo ni bilo toliko ljudi, kot bi si jih želeli, je nekaj mimoidočih kljub vsemu prejelo letak. Pozornost pa je pritegnilo tudi krašenje drevesa v rožnato in nameščanje napisov, ki simbolično gesto postavijo v kontekst.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta