Zakaj je o alkoholizmu, zaradi katerega v Sloveniji trpi vsaka četrta družina, treba govoriti na glas?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
05.02.2022 06:00

Zaradi stigme, ki še vedno obdaja alkoholizem, ostajajo otroci alkoholikov pogosto spregledani in sami s svojimi občutji strahu, sramu, skrbi ali nemoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Alkoholizem se prenaša iz generacije v generacijo: 50 odstotkov alkoholikov je otrok alkoholikov.

Andrej Petelins_ek

V okviru mednarodnega tedna otrok alkoholikov bo med 13. in 19. februarjem Nacoa Slovenija, društvo za pomoč otrokom alkoholikov, ki ima sedež v Mariboru, ozaveščala o problemu alkoholizma v družinah. V prostorih Mariborske knjižnice bodo na voljo zloženke in plakati, plakati bodo tudi ponekod v mestu.

"Obiskovalci bodo lahko tako prišli do nekaterih osnovnih informacij, ki so zelo pomembne za otroke alkoholikov, želimo pa tudi posredovati sporočilo, da četudi ne morejo vplivati na alkoholizem v svoji družini, lahko poiščejo pomoč zase," pravi Sonja Gerič Bevc, predsednica društva Nacoa Slovenija.

Mednarodna mreža organizacij Nacoa (National Association for Children of Alcoholics) ozavešča javnost že 40 let. Ustanovljena je bila v ZDA, Nacoa Slovenija pa deluje od 2014. "Želimo podati sporočilo, da je alkoholizem bolezen, ki jo je treba zdraviti, in da če si otrok alkoholika, nista potrebna sram, stigma. O alkoholizmu je treba govoriti na glas, saj s tem zmanjšujemo tudi stigmo otrok alkoholikov. Stigma, ki še vedno obkroža alkoholizem, namreč pušča te otroke utišane in nevidne ter v obravnavah alkoholizma pogosto spregledane," pravi Sonja Gerič Bevc. Pri nas je alkoholizem v družini še vedno tabu; ljudje o tem neradi govorijo.

Slogan tedna ozaveščanja je Nekatere mame in očetje preveč pijejo ... Nisi sam! V Sloveniji zaradi alkoholizma trpi vsaka četrta družina. Odraščanje v alkoholičnih družini (tudi ko gre za prikrit alkoholizem in t. i. visokofunkcionalne alkoholike) pogosto pušča otrokom številne posledice, ki jih lahko zaznamujejo za vse življenje. Zaradi alkoholizma v družini otroci pogosto občutijo sram, strah, skrbi. Z ustrezno pomočjo in informacijami jih je mogoče obvarovati, poudarjajo v društvu Nocoa, pred nepotrebnimi leti tišine, sramu in nemoči. "Alkoholizem se prenaša iz generacije v generacijo: 50 odstotkov alkoholikov je otrok alkoholikov. In če začnemo ozaveščati otroke alkoholikov, da lažje prepoznajo vzorce, ki niso optimalni, da jih ozavestijo, imajo priložnost se izogniti temu, da to 'dediščino' vlečejo naprej," pravi Sonja Gerič Bevc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta