Zdravje žensk na prioritetni listi

Jana Juvan Jana Juvan
30.11.2018 16:53

Devetdeset let ginekologije in porodništva v Mariboru: Na uspešno znanstvenoraziskovalno delo, sodelovanje z osebnimi ginekologi in izjemne perinatalne rezultate je vodja ginekološke klinike UKC Maribor najbolj ponosen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iztok Takač, Marko Lavrič in Gabrijel Elko Borko na mednarodnem znanstvenem simpoziju ob 90-letnici ginekologije in porodništva v Mariboru.
Andrej Petelinšek

V hotelu Habakuk je potekal mednarodni znanstveni simpozij 90 let ginekologije in porodništva v Mariboru. Udeležilo se ga je čez 360 zdravnikov, medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov iz vse Slovenije pa tudi iz Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Bosne, Črne gore, Srbije ... Ob tej častitljivi obletnici so podelili tudi številna priznanja in zahvale za dolgoletno požrtvovalno delo, strokovne dosežke, raziskovalne in pedagoške uspehe.
"Devetdesetletnica delovanja organizirane ginekologije in porodništva v Mariboru je priložnost, da pogledamo nazaj. Klinika za ginekologijo bazira na štirih dejavnostih - strokovnem, organizacijskem, pedagoškem in znanstvenoraziskovalnem delu. Na vsakem od teh segmentov je treba ne le vzdrževati stanje, ki ga imamo in o katerem lahko rečem, da je na zavidljivem nivoju v evropskem in svetovnem merilu, temveč tudi razvijati nove metode zdravljenja, skrajšujemo čakalne dobe in delamo ginekologijo in porodništvo tudi vedno bolj prijazno našim uporabnicam," nam je dejal predstojnik ginekološke klinike UKC Maribor dr. Iztok Takač.

Borimo se za porodniško

Ključni dosežek klinike v tem obdobju vidi Takač predvsem v uspešnem znanstvenoraziskovalnem delu. "Sodelovali smo v svetovnih kliničnih raziskavah na področju reproduktivne medicine, uroginekologije, ginekološke onkologije. Med drugim smo bili tudi soavtorji člankov, objavljenih v New England Medical Journalu, legendarni reviji na področju medicine. Zdravljenja, ki so bila v teh študijah ugotovljena, se uporabljajo zdaj po vsem svetu," našteje Takač.

Prihodnje leto epiduralna analgezija za vse?

Največ kritike ginekološke klinike gre sicer v Mariboru na račun nepoštenega lajšanja porodne bolečine, saj je epiduralna analgezija dosegljiva le v dopoldanskih urah ob delavnikih. Sicer pa imajo ženske približno takšne možnosti lajšanja bolečine kot pred 90 leti. "Ni čisto tako, porodno bolečino učinkovito lajšamo tudi z drugimi metodami. Si pa prizadevamo, da bi vsem ženskam 24 ur na dan in vse dni v letu ponudili epiduralno analgezijo. Obeti so dobri. Smo v pogovorih s predstojnikom oddelka za anestezijo. Do sedaj so bili v katastrofalni kadrovski situaciji, zdaj so se bistveno izboljšali in upam, da bomo v prihodnjem letu to lahko omogočili našim porodnicam," je optimističen Takač, vodja ginekološke klinike z 235 zaposlenimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta