Zdravko Luketič po odstopu: "V bistvu sem odložil funkcijo"

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
16.07.2019 14:54

Odstop mestnega svetnika z najdaljšim stažem je svojevrstno presenečenje, saj je Luketič še v lanskem letu kazal precej političnih ambicij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Luketič je bil mariborski mestni svetnik od leta 1990.
Andrej Petelinšek

Edini predstavnik NSi v 45-članskem mariborskem mestnem svetu Zdravko Luketič je 12. julija županu Saši Arsenoviču podal odstopno izjavo. S tem mu je tudi prenehal mandat mestnega svetnika. "V bistvu sem odložil funkcijo. Kot je Ljudmila Novak prepustila vodenje Nove Slovenije Mateju Toninu, smo pred leti podobno storili v mariborskem odboru stranke, ko jo je prevzel Bernard Memon. Prav je, da priložnost dobijo mlajši, zdaj tudi v mestnem svetu," je Luketič pojasnil, zakaj se je že po slabih sedmih mesecih od lokalnih volitev odločil za odstop. Njegov stolček bo torej v mestnem svetu zasedel Bernard Memon, predvidoma na septembrski seji, kar pomeni, da najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti mariborske občine trenutno šteje 44 članov.
Luketičev odstop je vendarle svojevrstno presenečenje, saj je mestni svetnik z najdaljšim stažem (od leta 1990) še lani kazal precej političnih ambicij: najprej je kandidiral na državnozborskih volitvah, nato za mariborskega župana s sloganom Ponosni Maribor, v mestni svet pa je bil nato edini izvoljen s preferenčnimi glasovi. V mandatu župana Andreja Fištravca je bil tudi poklicni podžupan za področja lokalne samouprave, mestne četrti in krajevne skupnosti. 
Luketič ostaja član Nove Slovenije in bo Memonova desna roka, pravi, ne izključuje pa možnosti, da bi v prihodnosti še kdaj kandidiral.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta