Združena pevska zbora iz Malečnika zapela pod mogočno Knezarjevo lipo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
23.07.2023 04:25

Moški in ženski pevski zbor sta svoja jubileja proslavila na prostem pod lipo, ki raste na posestvu Želovih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povezovalec prireditve je bil Oskar Neuvirt, v ozadju so pevke in pevci obeh zborov.
Anita Kirbiš

V Malečniku letošnje leto zaznamujejo jubileji. Društvo upokojencev Malečnik, ki deluje na številnih področjih in letos praznuje 70 let delovanja, je ob krajevnem prazniku prejelo krajevno priznanje Zlati Petrov ključ. Jubilej DU Malečnik, v okviru katerega deluje tudi ženski pevski zbor, in 120 let od ustanovitve Kulturnega društva Malečnik, pri katerem deluje moški pevski zbor, so nedavno označili na svojevrsten način. Iniciatorke in organizatorke so bile članice zbora pri DU Malečnik, s skupnimi močni pa so pripravili posebno druženje. Zapojmo pod lipo je naslov prvega tovrstnega druženja pod Knezarjevo lipo v Grušovi, ki so ga pripravili minulo nedeljo, 16. julija.

Pod lipami so se nasploh nekdaj rojevale in sprejemale pomembne odločitve, zagotovo tudi pod 550 let staro Knezarjevo, ki meri v višino 18 metrov in ima obseg 9,30 metra ter je s tem druga najdebelejša lipa v Sloveniji. Pevce in obiskovalce, izjemno veliko je bilo upokojencev, je pozdravila dolgoletna predsednica ženskega zbora Marica Božnik, ki je za svoje vztrajno delo in povezovanju ljudi skozi glasbo, bila letos prejemnica bronastega Petrovega ključa. Nagovoril jih je tudi predsednik KS Malečnik - Ruperče Vlado Stožer in jim čestital.

Malečnik - Grušova - Knezarjeva Lipa - drevo -
Sašo Bizjak

V senci te mogočne lipe so nato zvenele prelepe slovenske pesmi v izvedbi malečniških zborov - ženskega in moškega pod taktirko zborovodij Alenke Tulimirović in Aleksandra Čonča, oboji pa so nepogrešljivi na vseh domačih prireditvah, udeležujejo pa se tudi številnih gostovanj. Kot gostja je nastopila flavtistka Ela, ki počitnikuje pri babici in dedku na domačiji Želovih, tam, kjer stoji tudi mogočna lipa. Bili so izjemni gostitelji in v tej pasji vročini skrbeli za nenehno hidracijo obiskovalcev. In prav na koncu se je pridružil še en domačin, mladi harmonikar Tim. Tako se je druženje s petjem nadaljevalo še kasno popoldan na športnem igrišču, kjer so pripravili pogostitev, gasili žejo, pevci pa so pomerili v družabni igri za unikatno nagrado - lesenega muteca (klopotec).

Rdeča nit dogodka je bila zaupana Oskarju Neuvirtu, letošnjemu prejemniku priznanja KS Malečnik za enkraten dosežek, saj je že leta aktiven član krajevnih društev in preučevalec lokalne zgodovine. In tudi tokrat je obiskovalce popeljal skozi zgodovino in znamenitosti kraja, vmes pa natrosil nekaj zanimivih anekdot ter zrecitiral nekaj svojih pesmi in aforizmov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta