Zimski nasvet: naj gorivo ne zmrzne

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
27.01.2022 06:00

Prav v zimskem času je izbira kakovostnega goriva najpomembnejša, posebej če vaše vozilo poganja motor na dizelsko gorivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V zimskem času smo tudi v Sloveniji deležni temperatur, ki so krepko pod lediščem. Torej temperatur, pri katerih tekočine zmrzujejo. In med temi tekočinami je tudi pogonsko gorivo vozil. Najbolj »na udaru« so vozila, opremljena z dizelskimi motorji. Dizelska goriva so v zimskih mesecih na pošteni preizkušnji, saj so manj odporna proti nizkim temperaturam, torej lahko zmrznejo. Ob temperaturah pod lediščem se namreč iz dizelskega goriva izločajo parafinski kristali (gre za t. i. pojav kristalizacije), ki lahko povzročijo vrsto težav – v praksi pa uporabniki to občutimo kot nesposobnost vžiga in delovanja vozila.

Poskrbite za pravo izbiro goriva

Dizelski motorji, ki delujejo na principu samovžiga zmesi goriva in zraka, zato v zimskem času potrebujejo gorivo s čim višjim cetanskim številom – torej gorivo s čim večjo sposobnostjo samovžiga.

V Sloveniji je v zimskem obdobju treba skladno s standardi zagotavljati filtrirnost goriv pri -20 stopinjah Celzija. A ker gre za laboratorijsko izmerjen podatek, se lahko v praksi prve motnje v pretoku dizelskega goriva pojavijo tudi že kakšno stopinjo prej. Seveda se velja tovrstnim težavam pravočasno izogniti in v dizelsko vozilo naliti kakovostno gorivo ter si tako zagotoviti miren spanec. Nihče namreč v najhujšem mrazu ne želi iskati rešitev ob vozilu, ki ne vžge.

Shutterstock

V Petrolu so razvili dizelsko gorivo Q Max iQ Diesel, ki so ga še dodatno nadgradili. Sodobna tehnologija čiščenja Dual Action Technology ter inovativna molekularna sestava poskrbita za boljšo ekonomiko vožnje, večjo zanesljivost delovanja in manj vplivov na okolje. Inteligenten sistem dvojne zaščite poskrbi za zelo hitro in učinkovito regeneracijo stanja v motorju, saj stabilizira sistem vbrizgavanja in mešanja goriva z zrakom. Rezultat so povečana moč in odzivnost motorja ter večje število kilometrov, ki jih lahko prevozite z eno polnitvijo.

Boljše gorivo se preprosto splača

Dobro pogonsko gorivo bo motorju vašega vozila dalo mnogo več kot le energijo za vožnjo. Med drugim bo omogočalo optimalno delovanje motorja v vseh razmerah. Zato je pametno, da v svoj avto letos natočite Petrolov Q Max iQ Diesel. Čeprav ima lahko običajno dizelsko gorivo zaradi svoje naravne sestave omejeno uporabnost pri nizkih temperaturah, to za izboljšano molekularno strukturo goriva Q Max iQ Diesel ne drži. Zelo visoko cetansko število goriva namreč poskrbi za lažji zagon hladnega motorja, še posebej v zimskem času, ter za tih in mirnejši tek. Vi pa boste uživali v nižji porabi in boljši ekonomiki vožnje! V povprečju boste s polnim rezervoarjem izvrstnega zimskega dizelskega goriva prevozili kar 50 kilometrov več. Natočite boljše gorivo – ker se preprosto splača.

Klemen Razinger

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.