Znate šivati? Vrečke za sadje in zelenjavo so lahko nagrajene

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
10.06.2020 03:00

Pri ZPM Maribor bodo pri akciji Vrečka Srečka nagradili tistega, ki jih bo sešil največ, in tistega, ki bo sešil najbolj umetniško in domiselno. Z akcijo spodbujajo k spreminjanju nakupovalnih navad in zmanjševanju uporabljanja plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kornelija Kaurin
Igor Napast

Sredi epidemije koronavirusa so na svetovni dan Zemlje, ki ga zaznamujemo 22. aprila, pri Zvezi prijateljev mladine Maribor začeli akcijo Vrečka Srečka, s katero spodbujajo šivanje vrečk za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo. Zbrane vrečke - na sedežu ZPM Maribor v Razlagovi 16 jih zbirajo do 31. avgusta - bodo ob dnevu za spremembo 19. septembra razdelili med ljudi.
"Doslej smo prejeli več kot sto vrečk. Večinoma so se odzvale izkušene šivilje, računamo pa, da jih bomo začeli šivati tudi na ustvarjalnih delavnicah, ko se bodo te začele," pravi Kornelija Kaurin iz ZPM Maribor. Z akcijo spodbujajo k spreminjanju nakupovalnih navad in zmanjševanju uporabljanja plastičnih vrečk za enkratno uporabo, enako pomembna pa sta tudi ponovna uporaba tekstila in zmanjševanje odpadkov, saj je pogoj akcije, da vrečke nastajajo iz odpadnega tekstila.
Vrečke so lahko različnih velikosti in oblik. Najbolj primerni so lahki, tanki in prosojni materiali (denimo odslužene zavese), da se lahko uporabljajo tako na tržnici kot v trgovini. "Izdelajte čim več vrečk, prosto pot pa dajte tudi vaši domišljiji in umetniški žilici. Nagradili bomo namreč tistega, ki jih bo sešil največ, in tistega, ki bo sešil najbolj umetniško in domiselno," vabijo v akciji Vrečka Srečka. V pomoč pri ustvarjanju je lahko tudi video z navodili o izdelavi vrečk iz starih zaves, ki ga je naredila mlada modna oblikovalka Nina Rozina, navdušenka nad ponovno uporabo tekstila, ki je objavljen na facebook in spletni strani ZPM Maribor, kjer tudi spremljajo odzive na akcijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta