(ŽUPAN(JA), PRIČAKUJEM) Barbara Polajnar: Maribor naj ne postane Ljubljana

Jon Knez Jon Knez
16.11.2022 02:00

Župan(ja), pričakujem je rubrika, ki jo objavljamo v času predvolilne kampanje lokalnih volitev. Kaj pravi Barbara Polajnar, kulturnica, programska vodja ZIZ festivala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Polajnar
Andrej Petelinšek

Ko razmišljam, kakšna so moja pričakovanja do novega župana ali županje, gotovo gledam skozi očala delavke v kulturi, ki si ne želi, da mesto Maribor postane veleblagovnica za turiste ali da se kulturo podredi interesom turizma in komerciale. Maribor ni Ljubljana in to naj ne postane. Ni potrebe, da se primerja s katerimkoli (evropskim) mestom, saj ga njegov karakter dela prav takega, kot je - uporniškega in borbenega.

Ne potrebujemo svojega šerifa, ki bo samovoljno uresničeval lastne ideje in interese, brez dialoga s prebivalci in prebivalkami. Potrebujemo nekoga, ki mu bo mar za mesto ter bo svojo vlogo sprejemal ali sprejemala z odgovornostjo in zavedanjem, da kot župan ali županja dela za ljudi in z ljudmi ter kaj pomenijo njegove ali njene sprejete odločitve.

Če sem podpornica decentralizacije v državi, pa si enako želim tudi za mesto Maribor. Oživitev zapuščenih in degradiranih območij mesta zunaj centra ter ustvarjanje priložnosti in novih iniciativ na obeh bregovih Drave. Kot samozaposlena v kulturi, ki deluje projektno, si želim, da bo kultura enako pomembna kot druga področja družbenega delovanja ter da bomo z rednimi in pravočasnimi razpisi, brezplačnimi prostori za delovanje ter dialogom med odločevalci, NGO-ji in ustvarjalci dosegli dostojne razmere dela.

A to je zgolj segment s področja kulture. V tem razmišljanju niti ne odpiram stanovanjske problematike, problematike brezposelnosti, trajnostnega javnega prevoza, zdravstva - niti gospodarstva. Delo župana ali županje zajema vse to in še več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta