Županja Ruš na udaru liste ZA, Desusa in preostale opozicije

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.03.2019 17:08

Proračunska razprava občine Ruše brez opozicije, ki je sejo občinskega sveta obstruirala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Ruška županja Urška Repolusk je na torkovi seji občinskega sveta predstavila predlog proračuna in ga tudi v prvem branju spravila pod streho. Čeprav občinski svet ni bil v polni zasedbi, je predlog proračuna, ki je vreden 7,5 milijona evrov, potrdilo deset svetnikov. Svetnik SDS je glasoval proti, sedem svetnikov pa se seje ni udeležilo. "Dejansko je šlo za dogovor med sedmimi svetniki opozicije, razen svetnika SDS, ki je bil na seji, da smo sejo obstruirali," je pojasnil Darko Knez, vodja svetniške skupine ZA - Združena akcija.
V občini Ruše se je oblikovala neformalna opozicija, ki jo sestavljajo svetniki iz vrst SDS, Desus, Neodvisna lista za varnost in pomoč - NLVP in ZA - Združena akcija. Pri slednji pravijo, da niso deklarirana opozicija, pač pa so tako nabrani vsi, ki jih je županja izločila iz procesa oblikovanja politike v občini. Knez pravi, da predlogi opozicije pri oblikovanju predloga proračuna niso bili upoštevani. Ne strinjajo se tudi z imenovanjem članov v delovna telesa občine, menijo, da so bila glede na volilni rezultat povožena načela demokratičnosti.
​Občina Ruše sicer ne v poslovniku o delovanju občinskega sveta ne v statutu občine nima predpisano, kako morajo biti oblikovana delovna telesa. "Vedno je bil tihi dogovor, da se mesta razdelijo glede na volilni rezultat. To je bila praksa pri prejšnjem županu Razpetu in tudi predprejšnjem Štancu. Glede na volilni rezultat bi naši listi pripadal vsak četrti član, pa tudi kakšno predsedniško mesto, pa slednjega nimamo nobenega, v dveh odborih pa sploh nimamo nobenega člana," je kritičen Knez.

Urška Repolusk, županja Ruš
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta