Applet, naj mikro in malo podjetje Podravja, deluje v panogi, kjer se dolgoletne strategije ne obnesejo

Mitja Sagaj
02.11.2021 06:00
Prejemnik nagrade Naj mikro in malo podjetje Podravja 2020 je odločno zajahal val digitalizacije poslovnih procesov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Povpraševanje po digitalizaciji poslovnih procesov še nikoli ni bilo tako veliko kot prav v koronaletu.
Matej Kastelic

Skupina strokovnjakov, ki naročnikom zagotavlja pripravo, analizo, uvedbo, izvedbo in vzdrževanje informacijskih rešitev. To je Applet, leta 2016 ustanovljeno podjetje, ki ga vodi David Koderman. A ta opis je vendarle nekako ... tog. In industrijski panogi, v kateri podjetje je, navkljub ne odraža tega, kar je mlada ekipa desetih zaposlenih dosegla v zadnjem času, še posebej v zadnjem letu.

Po nekaj letih dokaj stabilnega poslovanja, ko so se prihodki gibali pri okoli 700 evrskih tisočakih, je ekipa Appleta uspela v letu 2020 opazno povišati tako prihodke kot čisti poslovni izid. Prvi so prvič presegli milijon evrov in se ustavili pri 1,028.441 evrih, čisti poslovni izid je s 3086 evrov v letu 2019 zrasel za tisočkrat, na 317.611 evrov.

David Koderman: "Največja vrednost Appleta je v brezhibni izvedbi obremenitvenih testov in uvedbi avtomatiziranega testiranja kompleksnih sistemov."
Matej Kastelic

Leto 2020 je bilo po besedah direktorja in večinskega lastnika podjetja Davida Kodermana v več pogledih prelomno, kot pravi, pa so zelo hitro ugotovili, da je novonastala situacija zanje priložnost. "Povpraševanje po digitalizaciji poslovnih procesov še nikoli ni bilo tako veliko kot prav v času koronaleta. Podjetja različnih velikosti so si želela ustvariti stimulativno poslovno okolje na daljavo, vzpostaviti napredno in predvsem učinkovito interno komunikacijo, ponuditi digitalno poslovanje in komunikacijo s strankami ter zagotoviti zaupanje strank na daljavo, kar smo si zadali kot naš največji izziv," razlaga.

Ob tem sogovornik za lansko leto izpostavlja predvsem začetek tesnejšega sodelovanja s partnerjem iz tujine, kar se je glede na globalne trende na področju informacijskih rešitev in izjemno rast povpraševanj v času bolezni covid-19 izkazalo za korak v pravo smer. "Poglobitev partnerskih odnosov je bila odločitev v novonastali situaciji, proaktiven odziv na dogajanje na trgu in sprejetje izziva, ki ga je ponujal čas, v katerem smo se znašli," pravi Koderman in dodaja, da sicer ni pristaš hitre rasti podjetja, kar se tudi odraža v delovanju preteklih let. "Zavedam se, da so za poslovno uspešnost podjetja potrebne jasna vizija, razdelana strategija, prilagojena času, trgu in konkurenci, ter močna in povezana ekipa. Prehitra rast lahko hitro vse postavi na glavo," še pravi.

Med strankami predvsem večja podjetja

Trenutna rast podjetja je po njegovih besedah rezultat stabilnega dolgoletnega strokovnega kadra, ki v kriznih časih odigra odločilno vlogo. "Za naše naročnike je bistvenega pomena stabilno in brezhibno zagotavljanje storitev na najvišji ravni, ne glede na čas in dogajanje. Prav to je v vseh teh letih ustvarilo poglobljen odnos s strankami, kar se odraža tudi na poslovnih rezultatih," pravi in dodaja, da njihovo podjetje temelji na vrednotah družine, to so spoštovanje, odgovornost, sočutje, prijaznost, sodelovanje, ustvarjalnost in druženje.

IT je panoga v razcvetu, trendi pa gredo predvsem na področje umetne inteligence in v obdelavo velikih količin podatkov (big data).
Matej Kastelic

Med njihovimi strankami so sicer predvsem večja podjetja, ki iščejo specializirano znanje na področju testiranja kompleksnih zalednih sistemov. "Največja vrednost Appleta je v brezhibni izvedbi obremenitvenih testov, uvedbi avtomatiziranega testiranja kompleksnih sistemov, največkrat v fazi predprodukcije, in učinkovitem uvajanju poslovne analitike z dolgoletnimi izkušnjami na sistemih za e-trgovanje," razlaga direktor.

Pomagajo tudi spletnim trgovcem

IT je panoga v razcvetu, trendi pa gredo predvsem na področje umetne inteligence in v obdelavo velikih količin podatkov (big data). Applet je aktiven na obeh področjih in ekipa si prizadeva biti v koraku s hitrim razvojem, še pravi direktor in dodaja, da predvsem na področju AI vidijo veliko priložnosti in idej za nove produkte.

"Smo pa zaradi situacije v zadnjem letu in pol povečali ekipe in strokovno usposabljanje na področju e-commercea. Spletni trgovci, ki so v čas epidemije vstopili z dobro pripravljeno tehnično rešitvijo, so v zadnjem letu običajno izboljšali poslovne izide v tem segmentu v primerjavi s preteklimi leti," še pravi David Koderman.

Matej Kastelic

Ko je govor o prihodnosti, so tudi zanje, čeprav so mlado podjetje, že dragocene izkušnje iz preteklosti. "Čas nam je pokazal, da se dolgoletne strategije v naši industriji ne obnesejo. Imamo cilje in imamo vizijo. Strategija in strateške usmeritve pa so formalno pripravljene za nadaljnja tri leta in temeljijo na nadgradnji specializiranih znanj, implementaciji novih pristopov, razvoju inovativnih e-rešitev, krepitvi kompetenc obstoječe ekipe in njeni močni povezanosti ter po naravni poti večanju števila zaposlenih in strank," vidi prihodnost direktor, ki skupaj z ekipo načrtuje tudi do 15-odstotno rast na leto, kar je spodnja meja v IT-sektorju, in se prepušča času, ki vsaj glede na zdajšnje kazalnike, njihovo znanje in inovativnost kaže njim v prid.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta