Bil je to vikend, ko so podjetniške ideje bliskovito napredovale

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
13.03.2023 15:57

Več kot 60 udeležencev 16 ekip je na minulem startup vikendu s pomočjo strokovnjakov Tovarne podjemov in vrhunskih mentorjev iz vrst uspešnih startup podjetnikov razvijalo svoje inovativne podjetniške ideje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V mariborski Tovarni podjemov je minuli konec tedna brbotalo od podjetniških idej, ki jih je več kot 60 udeležencev 16 ekip razvijalo in na koncu predstavilo strokovni komisiji.
Arhiv Tovarne Podjemov

V mariborski Tovarni podjemov je minuli konec tedna brbotalo od podjetniških idej, ki jih je več kot 60 udeležencev 16 ekip razvijalo in na koncu predstavilo strokovni komisiji, ki je izbrala pet najperspektivnejših ekip, ki prejmejo paket podpore podjetniških mentorjev in ekspertov z različnih področij. Dobili pa bodo tudi priložnost za 1:1 predstavitev več kot 150 uglednim investitorjem na mednarodni podjetniški konferenci PODIM, ki bo letos v Mariboru potekala sredi maja.

Intenziven, podjetniško zabaven vikend, na katerem so ekipe, sestavljene iz posameznikov različnih znanj in veščin, tekmovale v tem, kdo bo v izjemno kratkem času ustvaril boljši prototip oziroma poslovni model produkta in ga tudi preveril na trgu je bil tole. Ekipam je pri razvoju njihovih idej pomagalo 16 podjetniških mentorjev, ki so se v preteklosti že preizkusili v svetu startupov. 

Kakšen napredek so zagotovili svoji ideji v zgolj treh dneh, so s triminutnimi predstavitvami, "pitchi", kot jih imenujejo v podjetniškem okolju, ob zaključku dogajanja ekipe predstavile strokovni komisiji. Ta je nato izbrala pet idej, ki so pokazale največji potencial za globalno rast in preboj.

Komisiji so se predstavile ekipe Crumble, DDDinvoices, Olo, SoLo, ALLR, Career Catcher, 4th.vision, Conquer the Olympus - Nektar-games, Knajfi-market place, Biorazgradljiva zastirka, Frano Bilano, NFT v turistični industriji, CAMPiN, Business and People Inteligence ter Tripl.

Petčlanska komisija, ki so jo sestavljali Blaž Jakopin, član ekipe Priot in Yolanda.ai, Matej Rus, Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor in Tovarna podjemov, Tjaša Zupančič Hartner, vodja raziskav in razvoja v podjetju GIC Gradnje, Sašo Zagoranski, tehnični direktor Semantike, in Urban Lapajne iz Tovarne podjemov ni imela lahkega dela. Kot je dejal Matej Rus, bi z lahkoto izbrali deset ekip, na koncu so namreč odločale nianse.

Ekipa DDD invoices
Arhiv Tovarne Podjemov

Zmagale so ekipa DDD invoices s spletno rešitvijo, ki podjetjem omogoča pošiljanje e-računov, skladno s predpisi posamezne države. Med zmagovalci je bila tudi ekipa 4th.Vision, ki 3D-vizualizacijsko platformo za konfigurabilne izdelke. Omogoča integracijo prikazovanja pohištva v 3D in obogateni resničnosti (AR) za spletne trgovce pohištva. Platforma omogoča tudi konfiguracijo izdelkov v živo, kar kupcem ponuja, da v realnem času v svojem prostoru na telefonu vizualizirajo izdelke in prilagodijo njihovo konfiguracijo (npr. barvo sobe).

Ekipa 4th. Vision
Arhiv Tovarne Podjemov

CAMPiN je spletna platforma in programska oprema, ki kampom pomaga digitalizirati obratovanje, gostom pa nudi enostavno, hitro in pregledno rezervacijo parcel in on-line prijavo, brez čakanja v vrsti. To prihrani kampom stroške in težave z osebjem, obiskovalcem pa omogoči lažji in hitrejši vstop v kamp.

Ekipa CAMPiN
Arhiv Tovarne Podjemov

Ekipa Nektar games razvija namizno družabno igro Conquer the Olympus za družino in prijatelje. Posebnost igre je, da omogoča prilagodljiv igralni čas, hkrati pa ima tudi izobraževalno vsebino s področja grške mitologije, geografije in matematike.

​Ekipa Frano Bilano je razvila električni tovorni skiro ROX, ki omogoča dodatno opremo za prevoz raznolikega tovora, med drugim tudi košare za transport hišnih ljubljenčkov. Ima snemljivo baterijo, omogoča vzvratno vožnjo, zaradi tretjega kolesa pa večjo stabilnost, varnost in tudi vožnjo na težko dostopnih terenih, v kampih in podobno. 

Ekipa Conquer the Olympus, Nektar-games
Arhiv Tovarne Podjemov

"Bilo je zelo zabavno, povezali smo se kot ekipa, spoznali druge ideje, dobili koristen 'feedback' in tudi kontakte, ki nas bodo vodili naprej," je o Startup vikendu dejal Jani Kaukler iz ekipe 4th.Vision in dodal: "V prihodnosti si želimo vse, kar smo se naučili ta konec tedna, spraviti v realnost in pa narediti naslednje korake, da svojo idejo spravimo do uspešnega startupa. To si res želimo."

Tudi mentorji in komisija so bili zelo zadovoljni z naborom idej. "Ekipe so bile zelo heterogene, pri nekaterih idejah je produkt že relativno razvit in potrebujejo samo še spodbudo, da gredo na trg. Druge izkazujejo močan potencial, bo pa potrebno še nekaj energije vložiti v raziskovanje ter iskanja potrditve potenciala na trgu pri kupcih. Tudi te ekipe bomo z veseljem podprli in jim pomagali čim prej narediti naslednji korak," je povedal Urban Lapajne.

​Menotorica in članica komisije Tjaša Zupančič ​Hartner je dejala: "Takšen dogodek je lahko navdih vsem, ki imajo ideje, saj združuje različne osebe, znanja, kompetence in seveda tudi nas, ki smo sodelovali kot ocenjevalci in kot mentorji posameznim ekipam. Vzdušje na dogodku je bilo odlično, čutilo se je zelo veliko pozitivne energije in mislim, da je takšnih dogodkov treba organizirati še več. Mladi imajo ideje, treba jih je samo podpreti, malo usmeriti in znati poslušati ter jim s svojimi življenjskimi in poslovnimi izkušnjami ponuditi usmeritve."

Izbrane ekipe bodo deležne intenzivne podpore Tovarne podjemov za hitrejšo rast, pomoči izkušenih mentorjev, ki prihajajo iz različnih področij in jim bodo lahko pomembno pomagali pri razvoju startupa, brezplačnega delovnega mesta v okviru co-working prostorov Tovarne podjemov ter vstopnice za konferenco Podim, ki jim bo odprla pot do mednarodnih investitorjev in partnerjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta