Digitalni boni: Kdo jih dobi? Za kaj jih bo mogoče koristiti?

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
01.03.2022 13:11

Ne le dijaki in študentje, tudi učenci zadnjih treh razredov osnovne šole in starejši od 55 let bodo lahko koristili prihajajoče digitalne bone. Začenja se največji program e-opismenjevanja v zgodovini države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boni bodo starejšim, ki so trpeli zaradi digitalne izključenosti, omogočili obiskovanje tečajev za osnovne digitalne veščine.
Arhiv Večera

Poslanci so po nujnem postopku sprejeli zakon o digitalni vključenosti, ki po besedah ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča celovito ureja področje pridobivanja digitalnih veščin in bo omogočil največji program e-opismenjevanja v zgodovini Slovenije. Zakon med drugim namreč prinaša tudi tako imenovane digitalne bone, gre za vrednostne bone za nakup računalniške opreme in za pridobivanje digitalnih veščin, torej za obisk tečajev in izobraževanja. Bone bo vlada zagotovila iz proračuna države, minister pa ocenjuje, da jih bo mogoče koristiti do začetka prihodnjega šolskega leta.

Kdo vse prejme nove digitalne bone, čemu so namenjeni in kje vse jih bo mogoče koristiti?

Slovenija glede digitalnih veščin za evropskim povprečjem

Vlada je predlog zakona o spodbujanju digitalne vključenosti pripravila z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe. Zakon po besedah ministra prinaša tako sistemske rešitve kot tudi interventne ukrepe, ki bodo v pomoč tistim, ki v obdobju epidemije najbolj trpijo zaradi digitalne izključenosti. Ključno bo zatorej pridobivanje digitalnih veščin skozi tečaje, ki se bodo izvajali in subvencionirali prek javnih razpisov.

Po ministrovih besedah morata namreč digitalna izključenost in neenakost postati stvar preteklosti. Predstavil pa je tudi Digitalni kompas Evropske komisije, ki med cilji načrtuje tudi, da bi imeli do leta 2030 v Evropski uniji vsaj 80 odstotkov odraslega prebivalstva z vsaj osnovnimi digitalnimi veščinami in vsaj 20 milijonov zaposlenih v industriji IKT (informacijske in komunikacijske tehnologije) z ravnovesjem med moškimi in ženskami. Hkrati je izpostavil, da je Slovenija glede digitalnih veščin in znanja pod evropskim povprečjem, saj ima zgolj 55 odstotkov odraslih prebivalcev vsaj osnovne digitalne veščine, nizko pa je tudi število zaposlenih v IKT industriji.

Mlade bi navduševali za tehnično znanje in poklice

Minister je prepričan še, da se je treba osredotočiti na mlade, tudi zato se jih bo navduševalo za tehnično znanje in poklice, medtem ko bodo starejšim, ki so trpeli zaradi digitalne izključenosti, omogočilo obiskovanje tečajev za osnovne digitalne veščine. Predvidene tudi subvencije za pridobitev pedagoških znanj, nakup digitalnega učnega gradiva in vzpostavitev klicnih centrov za pomoč prebivalcem.

Na podlagi zakona bodo organizirane tudi promocijske kampanje, prva bo namenjena ozaveščanju o zaščiti pred spletnimi napadi in prevarami. "A ker znanje brez ustrezne računalniške opreme ne zadošča, se uvaja tudi možnost finančnih spodbud za nakup tovrstne opreme," je še dejal Andrijanič. Te bodo podobno kot že dobro znani turistični boni v korist upravičenca vpisane v obliki dobroimetja pri Finančni upravi RS.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta