(FOTO in VIDEO) Naj zaposlovalec Podravja 2021: Z zaposlenimi gradimo zanesljivo partnerstvo

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
03.11.2022 05:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V podjetju se zavedajo, da lahko zastavljeno strategijo uresničijo le z zadovoljnimi in pripadnimi sodelavci.
Arhiv podjetja

Zametki podjetja Aluminium Kety Emmi segajo v leto 1946, ko je bil v Slovenski Bistrici ustanovljen Žagotrgoles, ki je trgoval z lesom in izdeloval leseno embalažo. Sedanje podjetje je partner za celovite tehnološke rešitve na področju aluminijastih komponent. Poleg avtomobilske industrije s polizdelki oskrbuje podjetja iz industrije bele tehnike, elektroindustrije, pohištvene industrije, industrije medicinskih pripomočkov. Večina njegovih kupcev je iz srednje in zahodne Evrope. Mehanska in površinska obdelava aluminija zajemata 90 odstotkov celotne proizvodnje, preostalih deset odstotkov je ostaja rezervirane za tradicionalno panogo obdelave lesa, iz katere je podjetje tudi zraslo. Od leta 2016 je njegov lastnik Grupa Kety iz Poljske.

Zaposlenim tudi 1800 evrov regresa in božičnica

V podjetju Aluminium Kety Emmi zaposlujejo 400 ljudi, velika večina jih prihaja iz lokalnega okolja. V proizvodnji nimajo zaposlenih tujcev. Povprečna starost delavcev je nekaj manj kot 43 let, večina jih ima srednješolsko izobrazbo. V tem času se vsa podjetja v Sloveniji in tudi drugod soočajo s težavami pri iskanju ustreznih kadrov. Še posebno v tehniških poklicih. Kakšne so njihove izkušnje? "V zadnjem času res traja nekoliko dlje, da najdemo primeren kader, a do zdaj smo uspešno zapolnili še vsa prosta delovna mesta. Pred kratkim smo izbrali 15 novih sodelavcev, pridružili se nam bodo takoj po izteku odpovednega roka pri sedanjih delodajalcih. Vedno smo zainteresirani za dober tehniški kader v proizvodnji, z novimi projekti v avtoindustriji pa bomo do marca prihodnje leto delo lahko ponudili še 15 novim sodelavcem," pravi direktor podjetja Roman Stegne.

Vedno smo zainteresirani za dober tehniški kader v proizvodnji, z novimi projekti v avtoindustriji pa bomo do marca prihodnje leto delo lahko ponudili še 15 novim sodelavcem," pravi direktor podjetja Roman Stegne.
Arhiv podjetja

Bodoče sodelavce pridobivajo tudi s kadrovskimi štipendijami. Podeljujejo jih srednješolcem in študentom, ki se odločijo za tehniško smer šolanja. Štipendirajo oblikovalce kovin – orodjarje, ki v podjetju opravljajo vajeništvo, metalurške tehnike in strojne tehnike pa tudi študente strojništva. Višina štipendije je odvisna od štipendistovega uspeha, trenutno znaša povprečna dijaška štipendija v podjetju 200 evrov, povprečna štipendija študenta pa 358 evrov.

V strategiji podjetja imajo zapisano, da želijo biti do leta 2025 najboljši delodajalec v regiji, zato nas je zanimalo, kako skrbijo za zaposlene. "Z zaposlenimi gradimo zanesljivo partnerstvo. Ker je večina našega kadra zaposlena v proizvodnji, povprečna plača podjetja nikoli ne bo konkurenčna visokotehnološkim inženiringom, želimo pa imeti najbolje plačan kader na primerljivih delovnih mestih v regiji. Septembra je povprečna bruto plača v našem podjetju znašala 1846 evrov. Letos smo vsem zaposlenim izplačali tudi 1800 evrov regresa, ob koncu leta 2021 pa 850 evrov božičnice. A ni vse v plači. V našem podjetju si vzamemo čas za zaposlene, prisluhnemo njihovim potrebam in željam in jim pridemo naproti, če je le mogoče. Veliko vlagamo v dobre medsebojne odnose, v varnost in zdravje zaposlenih, v spodbudno klimo, v krepitev pripadnosti in razvoj tima. Radi se družimo na piknikih, pohodih, izletih, športnih igrah in drugih srečanjih," odgovarja direktor.

Vsem zaposlenim v podjetju omogočajo usposabljanja v skladu s potrebami delovnega mesta in željami zaposlenih.
Arhiv podjetja

Cilje je mogoče dosegati le z zadovoljnimi in pripadnimi sodelavci

Del zaposlenih v proizvodnji opravlja delo v dveh izmenah, del pa v treh. Zaposleni pridejo v službo tudi eno soboto v mesecu dopoldan, kar jim plačajo kot nadure. Tisti, ki so pripravljeni opraviti še kakšno dodatno delovno uro, lahko izberejo, ali želijo izplačilo teh nadur ali pa bodo ure v dobro raje namenili za prost dan. V podjetju imajo kolektivni dopust zadnji teden v juliju ter med božičem in novim letom, ves preostali dopust zaposleni izrabijo po lastnih željah, v dogovoru z vodjem. Zaposleni v režiji imajo drseči delovni čas in možnost ob petkih zaključiti delo že ob 13. uri. V času odsotnosti imajo zaposleni urejeno nadomeščanje in v elektronski pošti vključen samodejni odgovor o odsotnosti.

V podjetju Aluminium Kety Emmi se zavedajo, da lahko zastavljeno strategijo uresničijo le z zadovoljnimi in pripadnimi sodelavci. S certifikatom Družini prijazno podjetje tudi formalno potrjujejo, da želijo priti naproti zaposlenim pri usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja. V ta namen skrbno uresničujejo 13 sprejetih ukrepov. Med drugim zaposlenim omogočajo delo od doma, menjavo izmene, izrabo ur, izredni dopust ob informativnih dnevih devetošolcev, organizirajo dan odprtih vrat, številne dogodke za zaposlene in njihove družine: športne igre, ekskurzije, družinske pohode in piknike, decembrska druženja, likovne natečaje za otroke in vnuke, obisk kina za otroke in vnuke, božičkovanje in obdaritev otrok, obdaritev novorojencev.

Organizirajo dan odprtih vrat, številne dogodke za zaposlene in njihove družine: športne igre, strokovne ekskurzije, družinske pohode in piknike, decembrska druženja, likovne natečaje za otroke in vnuke ...
Arhiv podjetja

Varnost in zdravje zaposlenih sta v podjetju visoko na prioritetni lestvici. Proizvodni prostori so klimatizirani, ogrevani in prezračevani, zaposlenim zagotovijo vso potrebno osebno varovalno opremo, poletno in zimsko delovno obleko, zaščitne čepke jim izdelajo po meri. Organizirajo številne aktivnosti za promocijo zdravja: sofinancirajo masaže in fizioterapevtske storitve, organizirajo Dan za zdravje z brezplačnimi meritvami krvnega tlaka, holesterola, sladkorja v krvi, za zaposlene tudi vadbo joge, investirali so v regeneracijo Schumann Tesla, sistem, ki ga zaposleni lahko brezplačno uporabljajo. Prav tako jim omogočajo letovanje v počitniških enotah na Pohorju in na morju, izbirajo in nagrajujejo naj sodelavca in naj inovatorja. Poleti je vsem v podjetju na voljo brezplačen sladoled, jeseni brezplačno sadje. Organizirano imajo toplo prehrano med delovnim časom, zaposleni lahko vsak dan izbirajo med sedmimi meniji.

Z optimizmom in dobro voljo gre vse lažje

Kako pa skrbijo za strokovno in osebnostno rast zaposlenih? Kakšne so možnosti napredovanja, dodatnega izobraževanja, višje plače? "Vsako leto zaposlenim povišamo plače. V tem letu bodo v povprečju višje za osem odstotkov. Zaposleni, ki izstopajo, imajo možnost horizontalnega napredovanja, pri čemer se jim zviša plačilni razred, in možnost vertikalnega napredovanja, pri katerem napredujejo na višje rangirano delovno mesto. Vsem zaposlenim v podjetju omogočamo usposabljanja v skladu s potrebami delovnega mesta in željami zaposlenih. Na novo zaposlenim in zaposlenim po spremembi delovnega mesta omogočamo mentorstvo, znanje prenašamo v okviru Emmijeve akademije," pojasnjuje direktor Stegne.

Arhiv podjetja

Sogovornik doda, da veliko pozornosti posvečajo medsebojnim odnosom v podjetju: "Ker smo ugotovili, da je epidemija generalno poslabšala odnose v družbi, smo letos za vse zaposlene organizirali delavnice na temo medsebojnih odnosov, sodelovanja in dobrega počutja. V službi preživimo več časa kot z domačimi in samo od nas je odvisno, kakšno delovno okolje si bomo ustvarili in kako se bomo na delovnem mestu počutili. Z optimizmom in dobro voljo gre vse lažje. Na to temo vsako leto izobražujemo tudi vodje na vseh ravneh vodenja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta