Inšpektorji največ kršitev zaznavajo pri izplačilu regresa in plač. Kje je izigravanja največ?

Tanja Fajnik Milakovič
16.11.2021 06:00

Gradbeništvo vodi po številu ugotovljenih nepravilnosti, sledijo gostinstvo, predelovalna industrija in trgovina. Večina nadzorov opravljena po prijavi zaposlenih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Največ ukrepov zaradi kršitev s področja varnosti in zdravja pri delu, več kot četrtino vseh, so inšpektorji izrekli delodajalcem v dejavnosti gradbeništva. 

Robert Balen

Zaradi epidemije so se tudi inšpektorji za delo v lanskem letu morali prilagajati novim razmeram. Prioriteta so bili nadzori, s katerimi se je skušalo zagotoviti varno delo zaposlenih v času epidemije in hkrati gospodarstvu poslovanje, kolikor je le bilo mogoče. Skrbeli so tudi, da je pomoč podjetjem in zaposlenim, ki jo je nudila država, bila razdeljena zakonito oziroma da so delodajalci spoštovali s tem povezane predpise.

"Kljub številnim izzivom, s katerimi smo se zaradi novega koronavirusa soočali v letu 2020, ter nadzorom spoštovanja intervencijske zakonodaje, smo tako kot vsako leto, izvajali nadzore tudi na najbolj problematičnih področjih, in sicer v zvezi z izplačili plač in regresa, delovnim časom, letnim dopustom, odpovedjo pogodb o zaposlitvi," je povedala Tanja Cmrečnjak Pelicon na dogodku o najpogostejših kršitvah na področju nadzora delovnih razmerij in varnosti ter zdravja pri delu, ki ga je organizirala Štajerska gospodarska zbornica.

Del plače na bančni račun, del na roko

Inšpektorji so v letu 2020 opravili 17.334 inšpekcijskih pregledov, od tega na področju nadzora delovnih razmerij 10.031, na področju nadzora varnosti in zdravja pri delu pa 7.016. Ugotovili so 8.708 kršitev delovnopravne zakonodaje. Najpogostejše so bile kršitve pri plačilu za delo in drugih prejemkih iz delovnega razmerja (4.720 kršitev). Med katerimi izstopajo nepravilnosti pri izplačilu regresa za letni dopust, sledijo zamude pri izplačilu plač. Kršitve pa so ugotavljali tudi pri izplačilu plače, ko delodajalec denimo del izplača na bančni račun, del na roko. Veliko je bilo tudi nepravilnosti pri izplačilu dodatkov za delo v posebnih pogojih in pri povračilu stroškov v zvezi z delom.

Na drugem mestu zasledimo kršitve v zvezi s pogodbami o zaposlitvi (905 kršitev), na tretje mesto pa se uvrščajo nepravilnosti pri evidencah na področju dela in socialne varnosti (637 kršitev). Ugotovili so tudi 550 kršitev delovnega časa ter zagotavljanja odmorov in počitkov in 405 kršitev pri prenehanju pogodb o zaposlitvi. Glede intervencijske zakonodaje s področja delovnih razmerij je bilo ugotovljenih 215 kršitev. Sicer pa so največ vseh kršitev ugotovili v gradbeništvu (1.362 kršitev), temu sledita gostinstvo (1.019 kršitev) in predelovalna industrija (1.006 kršitev) ter trgovina (755 kršitev). Ob tem je Cmrečnjak Peliconova poudarila, da je večina inšpekcijskih nadzorov opravljena na podlagi prijave zaposlenih.

V gostinstvu manj kršitev zaradi zaprtja države

Na področju varnosti in zdravja pri delu so inšpektorji na podlagi opravljenih nadzorov ugotovili 10.189 kršitev, je povedal Roman Lubec, z inšpektorata. Največ jih je bilo ugotovljenih v zvezi z ocenjevanjem tveganj in izdelavo izjave o varnosti z oceno tveganja (2.501 kršitev), sledijo jim kršitve glede urejenosti in varnosti delovnih mest na prostem (1.454 kršitev), pa kršitve glede zagotavljanja zdravstvenega varstva delavcev (1.335 kršitev), usposabljanja delavcev za varno opravljanje dela (919 kršitev) ter zagotavljanja osebne varovalne opreme (837 kršitev). Največ ukrepov je bilo izrečenih delodajalcem v dejavnosti gradbeništva, 25,7 odstotka, v predelovalni dejavnosti, 14,6 odstotka in v dejavnosti trgovine, 12,2 odstotka. V gostinstvu jih je bilo lani manj zaradi lockdowna. Pristojni inšpektorji so v letu 2020 raziskali tudi 102 nezgodi pri delu, od teh 17 s smrtnim izidom.

Kaj pa kazni za kršitelje? "Kot kažejo izkušnje iz tujine, množičnost ali pogostnost kaznovanja zavezancev ne bi smelo biti edino ali najpomembnejše merilo učinkovitosti dela inšpektoratov. Finska denimo sodi v sam vrh držav, ki se ponašajo z najboljšimi kazalniki varnosti in zdravja pri delu, inšpektorji za delo pa tam delodajalcem v povprečju izrečejo le nekaj čez 30 kaznovalnih ukrepov na leto. Torej odločb z globami za prekrške, skupaj z naznanili kaznivih dejanj. Ostale aktivnosti njihovih inšpektorjev so namenjene preventivnemu delu - ozaveščanju in opozarjanju delodajalcev, kako naj ravnajo v skladu z zakonom. Za primerjavo, ob približno enakem številu registriranih poslovnih subjektov v Sloveniji, kot jih ima Finska, so naši inšpektorji za delo v lanskem letu samo v prekrškovnih postopkih na področju nadzora delovnih razmerij delodajalcem izdali kar 4.440 ukrepov," je odgovorila Cmrečnjak Peliconova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta