(INTERVJU) Vanja Hrovat, Generali: Trajnost je priložnost za rast podjetij

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
28.09.2023 05:00

Predsednica uprave Generali zavarovalnice tudi v luči aktualnih podnebnih razmer govori o pomenu in zavezi trajnosti ter o podpori malim in srednje velikim podjetjem, ki delujejo trajnostno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vanja Hrovat: "Podjetja postajajo bolj dovzetna za pogovore o zavarovanjih, to opažamo že nekaj let. Zavedajo se tveganj in zato zavarovanj ne dojemajo več kot nepotreben strošek."  
Osebni arhiv

Nedavne poplave in mnogi dogodki, ki smo jim bili priča v zadnjih letih, so po eni strani povzročili veliko škode, hkrati pa so bili tudi dodatna spodbuda vsem - posameznikom, podjetjem in družbi, da začnemo v večji meri živeti in delovati trajnostno. Trajnost je generator poslovne strategije Skupine Generali. Kakšne ukrepe pripravljate?

 

"Drži, klimatske spremembe so vse bolj očitne in neukrepanje bo stanje še poslabšalo ter vodilo, kot napoveduje stroka, v še bolj ekstremne vremenske dogodke. V naši zavarovalnici se tega zavedamo, a ne želimo ostati pri tem – želimo ukrepati in k ukrepanju spodbuditi tudi druge deležnike. Zato smo se v svojem strateškem načrtu zavezali, da nas bodo trajnostne odločitve vodile pri vseh dejanjih, saj prepoznavamo trajnostni razvoj kot nujen strateški pristop k poslovanju. Pri svojem poslovanju želimo biti odgovorni kot zavarovalnica, kot vlagatelj in kot delodajalec ter še bolj krepiti svojo vlogo vseživljenjskega partnerja pri strankah."

Kako konkretno izvajate omenjeni strateški načrt?

 

"Seveda načrt in posledično trajnostne projekte postopno vpeljujemo v svoje delovanje – premike delamo tako globalno, kjer je iniciativo v ta namen prevzela Skupina Generali, kot lokalno, saj smo prav vse zavarovalnice Generali na svojih, lokalnih trgih to vključile v svoje načrte in delo. Skupina Generali je lani v Benetkah na podnebnem vrhu G20 dala pobudo za ustanovitev Zavarovalniškega zavezništva za ogljično nevtralnost (NetZero Insurance Alliance, op. p.), prav tako lani je Skupina posodobila politiko varovanja podnebja, ki vključuje med 8,5 in 9,5 milijarde evrov novih zelenih in trajnostnih naložb v obdobju 2021-2025 in postopno razogljičenje portfelja neposrednih naložb, da bi do leta 2050 postali podnebno nevtralni. Prizadevamo si za prehod na trajnostno poslovanje, preoblikovanje naših produktov v smeri trajnosti in predvsem opustitev dejavnosti, ki niso v skladu z načeli trajnostnega poslovanja.

Kot omenjeno pa zavezam sledimo tudi na lokalnih trgih, v Sloveniji imamo mnogo družbeno odgovornih projektov: delujemo humanitarno – s finančno podporo in prostovoljstvom svojih zaposlenih pomagamo ranljivim skupinam, družinam z majhnimi otroki, mladostnikom in starostnikom. Z lastnimi projekti spodbujamo k bolj aktivnemu in zdravemu življenju. Finančno pa podpiramo tudi mnoge športne klube, društva in zveze, ki omogočajo otrokom prve športne korake, pa vse do vrhunskih dosežkov in zmagovalnih stopničk. Aktivni smo tudi na področju razvoja in opolnomočenja zaposlenih, kar nekaj naših projektov s tega področja je prejelo ugledne nagrade, med njimi tudi najboljšo kadrovsko prakso 2021 in 2023 in nagrado MEGA navdih. K trajnosti in vpeljevanju trajnostnih konceptov aktivno spodbujamo tudi druga podjetja. Na natečaju SME EnterPRIZE, ki ga letos prvič predstavljamo v Sloveniji, nagrajujemo podjetja, ki uspešno uvajajo trajnostne prakse v svoje poslovanje. Aktivno vpeljujemo načela trajnosti na vsa področja, čemur pritrjuje tudi certifikat Green Star, ki smo ga za trajnostno poslovanje nedavno prejeli v Sloveniji."

Slovenijo bo v Bruslju predstavljal Lumar inženiring

Z natečajem SME EnterPRIZE, ki izpostavlja in nagrajuje podjetja za trajnostno poslovanje, podpirate slovenska mala in srednje velika podjetja, ki sledijo ciljem trajnostnega poslovanja. Kak je namen natečaja?

 

"SME EnterPRIZE je strateška pobuda Skupine Generali, s katero želimo po eni strani nagraditi, ob tem pa tudi dvigniti prepoznavnost najboljših trajnostnih praks, ki jih izvajajo mala in srednje velika podjetja. Natečaj je zaživel leta 2021, ob 190-letnici Generalija, letos poteka že v desetih evropskih državah, prvič tudi v Sloveniji. Z odzivom na natečaj smo zelo zadovoljni, še posebej ker gre za nov natečaj v Sloveniji in prepoznavnost katerega šele gradimo. Prijavilo se je 30 malih in srednje velikih podjetij. Podjetja so se lahko prijavila v eno od razpisanih kategorij ali obe, ki sta bili pozitiven vpliv na okolje in pozitiven vpliv na zaposlene, družbo in skupnost. Med prijavljenimi podjetji je žirija štiri nagradila. Kot sem že omenila, pa je cilj natečaja tudi spodbuditi javno razpravo o pomembnosti trajnostnega poslovanja in predstaviti dobre prakse slovenskih podjetij."

Zakaj se z natečajem obračate prav na mala in srednja podjetja?

 

"Več razlogov je za to; zagotovo sta med njimi njihova pomembna vloga in prispevek, ki ga imajo v gospodarstvu. Kot zavarovalnica sodelujemo s številnimi malimi in srednjimi podjetji, v povprečju je vsako peto zavarovano pri nas, zato lahko rečemo, da jih tudi dobro poznamo. Še en razlog pa je, da trajnost predstavlja priložnost za rast malih in srednje velikih podjetij. To je potrdila tudi nedavno izvedena študija italijanske univerze SDA Bocconi School of Management, ki je bila izvedena v sodelovanju s Skupino Generali in je predstavljena v beli knjigi SME EnterPRIZE. In kot vseživljenjski partner želimo spodbujati prakse, ki prinašajo koristi za naše stranke, za podjetja, za družbo in ne nazadnje naš planet."

Zakaj je takšna podpora pomembna? Kaj kažejo izkušnje preteklih dveh let iz tujine?

 

"Trdno verjamemo, da dobre prakse in vzori spodbujajo širše okolje k spremembam, k izboljšavam in v tem primeru k trajnosti. Zato želimo ne le nagraditi najboljše, temveč dobre prakse tudi izpostaviti. Tudi zato je prav, da povem, da so med podjetji, ki so na našem natečaju najbolj izstopala po že uvedenih trajnostnih rešitvah in začrtanih strategijah za trajnostno delovanje v prihodnosti, podjetja Lumar Inženiring, Mikro+Polo, Epidos turizem in Rifuzl (nekdanja Moja čokolada, op. p.).

Ker sprašujete po izkušnjah iz tujine, lahko povem, da so te zelo pozitivne, vsako leto se prijavi več podjetij, ki v svoje poslovanje čedalje bolj vpeljujejo trajnostne prakse. In prav zaradi dobrih odzivov se nagrada SME EnterPRIZE širi v vse več držav znotraj Skupine Generali. Veliko težo natečaju pa daje tudi končni dogodek, ki se odvija v Bruslju. Na dogodku bo, poleg izbranega zmagovalca iz vsake od držav, Slovenijo predstavljalo podjetje Lumar Inženiring, sodelovali bodo tudi komisarji in višji predstavniki Evropske komisije, veleposlaniki in stalni predstavniki EU ter člani evropskih združenj, dogodek pa je tudi odlično medijsko pokrit."

Raste zanimanje za zavarovanja zaposlenih

Omenjate, da je v povprečju vsako peto malo in srednje veliko podjetje zavarovano pri Generaliju, torej jih dobro poznate. Ali se v zadnjem času podjetja kaj drugače zavarujejo? V luči nedavnih dogodkov bi pričakovali, do bo interes podjetij za zavarovanja vse večji. Opažate kakšne spremembe?

 

"Podjetja postajajo bolj dovzetna za pogovore o zavarovanjih, to opažamo že nekaj let. Zavedajo se tveganj in zato zavarovanj ne dojemajo več kot nepotreben strošek. Podjetja se tudi vse bolj preudarno odločajo glede zavarovalnih vsot, saj so te pri zavarovanju ključne, da bo zavarovalnina zadoščala za odpravo nastale škode. Pomembno pa je tudi, da podjetje skupaj s svojim skrbnikom v zavarovalnici, ob vsaki obnovi, natančno pregleda obstoječe police in jih prilagodi glede na potrebe podjetja in trenutne okoliščine. Spremembe pa opažamo tudi pri vrstah zavarovanj, ki jih podjetja sklepajo, poleg dobro znanih premoženjskih in vezanih na odgovornost v zadnjem času raste zanimanje za zavarovanja zaposlenih, na primer zdravstvena, s katerimi podjetja svojim zaposlenim omogočijo hiter dostop do specialističnih zdravstvenih storitev."

Kako, menite, se bo zavarovalništvo, sicer ena najbolj tradicionalnih panog, zaradi dejavnikov, kot so digitalizacija, sodobne tehnologije in umetna inteligenca, razvijalo v prihodnje?

 

"Zavarovalnice se intenzivno osredotočamo na svoje zavarovance. Vedno bolj smo usmerjeni v rešitve po meri posameznika in seveda v zadovoljstvo strank. Vloga zastopnika je pri tem zelo pomembna, a v vse večji meri se ta lahko opre tudi na digitalna orodja. Sodobne tehnologije so tako že danes pomembne pri razvoju novih produktov, pri optimizaciji nekaterih procesov, pri odkrivanju zavarovalniških goljufij in tudi pri analizi izkušenj in potreb uporabnikov. In v te namene jih danes tudi že uporabljamo. Ker pa smo kot panoga zelo odvisni od kakovostnih podatkov, nam digitalizacija in umetna inteligenca zagotovo prinašata še več možnosti uporabe, ki bodo vplivale tudi na način, kako bo potekalo naše delo v prihodnje. Zagotovo bosta njihova vloga in vpetost v naše delovanje še naraščali, jih pa zagotovo vidimo z roko v roki s človekom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta