Investitorji sporočajo investitorjem: Zdaj je odličen čas za investicije

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
30.06.2023 12:24

Ker so vrednotenja podjetij nizka, so zdaj dobre priložnosti za investiranje. Bo pa za uspeh ekosistema na trgu ključno povezovanje na trgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mednarodna konferenca The Investors Edge je privabla vlagatelje iz regije.
Manca Juvan

Slovenija lahko odlična odskočna deska za uspešne investicije v podjetniškem okolju. O teh in o drugih priložnostih za investitorjev v Sloveniji je več kot 80 udeležencev iz Slovenije in tujine govorilo na mednarodni konferenci The Investors Edge. Dogodek so Poslovni angeli Slovenije pripravili skupaj s Saša inkubatorjem  in Primorskim tehnološkim parkom ter ob podpori Slovenskega podjetniškega sklada in Evropske unije s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Povečanje javnega in zasebnega financiranja v Evropi bo ključno za naslavljanje izzivov, ki si jih je zadala Evropa, ki mora za zeleni in trajnostni prehod vložiti 650 milijard evrov. Tako je povedala Jerneja Jug Jerše, vodja Evropske komisije v Sloveniji. Je bilo pa slišati tudi, da mora večina teh investicij priti iz zasebnega sektorja, ključna bo vloga angelskega investiranja. "Poslovni angeli bodo igrali pomembno vlogo v tem financiraju, saj podpirajo podjetja v najbolj ranljivih fazah," je še dejala Jug Jerše. Sta se tako število kot vrednost investicije zelo povečala.

Vnaprej je treba razmisliti, kakšen bo vpliv investiranja

V nadaljevanju dogodka so ugledni mednarodni strokovnjaki z udeleženci, med katerimi so prevladovali vlagatelji iz regije, delili znanje in izkušnje s področij, ki so za vlagatelje v tem času izjemnega pomena, saj ustvarjajo vrednost zanje. Tudi zato je bilo govora predvsem o deeptechu in drugih podobnih tehnologijah.

"Vnaprej moramo vlagatelji razmišljati o učinku, ki ga bo naše investiranje imelo, tako na poslovni model podjetja kot na družbo. To pomeni razmišljanje vnaprej" je dejala angelska investitorka Galina Markova.

Manca Juvan

Deeptech je novi softver, je dejal serijski podjetnik Niels Bogard iz SenseGlove in poudaril, da je z investiranjem v deeptech mogoče veliko pridobiti. "Vsa tehnologija, ki jo uporabljamo, namreč izhaja iz znanosti in če lahko znanstvenikom pomagamo s komercializacijo, je to odlično," je dejal Bogard.

Veliko je trenja med znanstveniki in ustvarjanjem denarja, tam je potreben premik paradigme, je prepričan Niels Bogard. "Znanstveniki se prijavljamo na evropske projekte za denar in komercializacija mora biti del tega. Nujno bi moralo biti, da izobrazba vključuje ekonomijo, vsaj njene osnove," pravi Niels Bogard.

Kot vlagatelj je treba biti vizionarski

Alexandre Massart iz Blend Ventures je omenil predvsem, da je denar, ko govorimo o deeptech sektorju pomemben v zgodnjih fazah. Še bolj kot zasebne investicije pa je po njegovem pomembna odprtost industrije v regiji za to podporo. "Če denar pride ob pravem času, lahko zmagamo," pravi Massart. "Kot vlagatelj moraš biti kar vizionarski," dodaja Niels Bogard.

Nina Urbanič s Slovenskega podjetniškega sklada (SPS) je spomnila na veliko rast portfelja podjetij SPS v zadnjih letih. Sklad tudi ne ponuja zgolj finančnih spodbud, ampak vedno več vsebinske podpore, med katere sodijo tudi dogodki, kot je The Investors Edge. Znanja namreč primanjkuje, pravi Urbaničeva.

Opozorila je tudi, da je inovacijski ekosistem v Evropi sicer velik, a še vedno preveč fragmentiran. "Super je tudi, da obstaja toliko podpornih organizacij v Sloveniji, bi pa morali okrepiti sinergije med njimi," pravi Nina Urbanič.

Dobri časi za investitorje

Nekoliko pesimizma je bilo prisotnega tudi ob pogovoru o stanju investicij v regiji, saj so te zelo upadle. "Glede investicij to vsekakor ne bo rekordno leto," je dejal Gregor Rebolj, ki je sicer ustanovil tretji sklad Silicon Gardens. Številke investiranja padajo, a predvsem za podjetja v zrelejših fazah, ne toliko v semenskih in predsemenskih rundah.

Je pa ključen podatek, da kar 98 odstotkov kapitala prihaja izven regije. Polovica celo izven Evrope, in sicer iz ZDA, in prihod teh investicij se je zdaj precej zmanjšal. Je pa zrasel delež ponavljajočih se ustanoviteljev podjetij, dodaja Rebolj.

"Nore investicijske runde so preteklost. Vsaj za nekaj časa. A to je dobro. Evalvacije so nižje, kar je dobro za vlagatelje, manj pa morda za investitorje," pravi Rok Habinc iz Pan-Adria Partners. In dodal: "Za investitorje so zdaj dobri časi."

Manca Juvan

Da zdaj ni dober čas za za exit, je pa odličen za ima investiranje, meni Petr Šima iz Depo Ventures. Številk glede investicij ne ocenjuje za tako slabe. "Vračamo se v normalno stanje. Smo resni investitorji, ki se lahko pogovarjamo z resnimi startupi," pravi in dodaja: "To je za investitorje najboljše obdobje, ponuja odlične priložnosti." Tudi Šima stavi na Evropo in na odlične priložnosti tukaj, izpostavlja pa razdrobljenost, zato apelira,  moramo pa najti način, kako se bolj povezati."

Vlagatelji še bolj pozorno spremljajo trende

Tudi prva dama konference The Investors Edge, tudi predsednica Poslovnih angelov Slovenije, Nina Dremelj, je ob koncu dogodka dejala: "S spremembo kapitalskih trgov, zapiranjem mednarodnih tržišč in spreminjanjem ekonomske situacije na globalni ravni, se Evropa vse bolj usmerja na lasten trg, bolj poglobljeno in usmerjeno v otipljive rezultate. Posledično se spreminjajo industrije, v katere se vlaga. Vlagatelji še bolj pozorno spremljajo trende, jim sledijo in želijo o njih biti dobro poučeni. Pri tem so tovrstni dogodki ključnega pomena, da na njih pridobivamo nova znanja, poznanstva in spletemo močne vezi, kar je osnova za ustvarjanje čezmejnih investicij."

Zadovoljni so bili tudi udeleženci. "Pot iz Münchna je bila poplačana desetkrat. Dogodek je izjemen, z odličnimi govorci, tudi startupi. Tudi bolj razviti ekosistemi bi se lahko učili od organizatorjev," s pohvalami glede konference ni skoparil Robert Stammen iz Gateway Ventures. Vrednost dogodka je po njegovem izjemna, ker so bili prisotni predstavniki vseh sfer podpornega ekosistema. "Udeležba na takem dogodku je nujna za vsakega vlagatelja," je še dejal Stammen.

"Odlično organiziran dogodek, tudi kakovost udeležencev je na visoki ravni. Vsak lahko odnese korist zase na takšnem dogodku. Zame osebno je bilo ključno spoznati slovenski startup in investitorski ekosistem, spoznala pa sem tudi ljudi, ki so ključni v tem ekosistemu," je po koncu dogodka dejala Galina Markova. Dotaknila se je tudi deeptecha. S pomočjo tega lahko po njene nekatere izzive velikega obsega družba rešuje veliko hitreje, kot smo to lahko naslavljali do sedaj.

"Zelo pomembno, da Slovenski podjetniški sklad podpira in spodbuja takšne dogodke, ker s tem krepimo slovenski startup ekosistem. Prav je da izobražujemo investitorje in da spoznavamo startupe," je pod dogodku dejala Tanja Kožuh, direktorica Primorskega tehnološkega parka. Tudi izbrana tematika, torej deeptech, je po njenem mnenju pomembna, saj gre za področje, ki ima prihodnost v Evropi. "Je pa težava, ker gre za dolgo pot do komercializacije. In tudi zato je morda teh zgodb v Sloveniji manj, si pa želimo, da bi jih bilo več in morda dogodek, kot je bil tale, spodbudi aktivnosti na tem področju," je še dejala Tanja Kožuh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta