Inženirka leta je Nataša Kovačević

Mitja Sagaj
11.01.2022 20:20

Delež žensk v inženirskih poklicih je še vedno prenizek, zato je ključno, da se usmerja mlada dekleta v naravoslovno-tehnične poklice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nataša Kovačević, inženirka leta 2021

 

Andrej Križ

Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v koncernu Kolektor Group, je danes prejela naziv Inženirka leta, tokrat z letnico 2021. Četrto slovensko inženirko leta, ki je lahko s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, je razglasila njena predhodnica Jasna Hengović, inženirka leta 2020, iz podjetja Cosylab. Nagrado ji je predal predsednik Borut Pahor.

Na slavnostnem dogodku v Predsedniški palači se je predstavilo vseh deset letošnjih nominirank za inženirko leta 2021, nagovorili so jih Medeja Lončar, direktorica Siemens Slovenija, predsednica uprave Siemens Hrvaška in direktorica Siemens Srbija, tudi pobudnica izbora Inženirka leta, Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo, ter predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj projekta Inženirke in inženirji bomo!, katerega del je tudi izbor Inženirka leta.

Da so spolno raznoliki timi boljši, radovednejši, inovativnejši, je v uvodu dejala Lončarjeva in opomnila, da je bilo skoraj 136 let potrebnih za premostitev vrzeli med spoloma, in postregla s podatki, kako uspešno Siemens z dvigovanjem deležev žensk na bolje plačanih položajih in v upravi podjetja v zadnjih letih vključuje ženske.

Od nevidnosti k navdihu je slogan projekta, ki si prizadeva spodbujati dekleta k odločitvam za inženirske poklice. Razlogi za premalo žensk v teh poklicih so predvsem premalo zgledov ter neznanje, kako pojasniti dekletom pomembnost vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. A izjemno zanimive nominiranke letošnjega izbora - to so Adina Mlivić (BSH Hišni aparati), Božidarka Radović (Better), Branka Kranvogl (Cleangrad), Dijana Makvivić Grilc (GEN-I), Judita Zupančič (Krka), Lea Naglič (Nicelabel), Nataša Kovačević (Kolektor Group), Špela Jernejc (Procesni Inženiring), Špela Jug (Lek) in Tjaša Zupančič Hartner (Varis Lendava) - bodo s svojim delom, dosežki in prispevkom k družbi gotovo poskrbele za promocijo inženirskih poklicev.

Inženirka leta 2020 Jasna Hengović iz podjetja Cosylab je o inženirskem poklicu dejala, da je zanimiv in poln priložnosti, ter z veseljem razkrila, da je leto po zmagi korak bližje cilju, da bo z ekipo sodelavcev širši javnosti predstavila protonsko terapijo in tako omogočila najnaprednejše zdravljenje raka. Kipec v podobi Venturijevega efekta je nato predala inženirki leta 2021 Nataši Kovačević, ki je ob zmagi izpostavila, da je delež žensk v inženirskih poklicih kljub rasti še zmeraj premajhen, zato je po njenem mnenju ključno, "da se usmerja mlada dekleta v naravoslovno-tehnične poklice in da se izkoristi ves človeški potencial".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta