Kaj vse moramo vedeti, ko kupujemo nepremičnino? To je 10 ključnih korakov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
03.08.2021 06:00
Nakup naj bo premišljen. "Mnogi kupci nehote hitro spregledajo kakšno malenkost, ki jih drago stane," pravi nepremičninska posrednica.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina novogradenj je v Mariboru razprodana, nekateri investitorji že sprejemajo rezervacije za stanovanja, ki bodo zgrajena čez dve, tri leta ali celo več. 
Arhiv Večera

Nepremičnine gredo ta čas v Sloveniji v promet kot vroče žemljice, večina novogradenj je rezerviranih oziroma razprodanih, še preden so zgrajene, rabljena stanovanja pa v nekaj urah, ko se pojavijo na trgu. Lani je tako po podatkih statističnega urada skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji znašala 1,2 milijarde evrov, za letošnje leto podatki niso znani, a nepremičninski strokovnjaki pričakujejo, da bo vrednost precej višja.

Nakup nepremičnine naj poteka po korakih, predvsem pa premišljeno, opozori Mojca Žižek Mesarec iz mariborske nepremičninske agencije Galea. Vsaka napaka ali nepazljivost lahko kupca v najboljšem primeru staneta ogromno živcev in skrbi, v najslabšem primeru pa zajeten kup denarja, ko nekdo ostane tudi brez kupnine ali celo brez nepremičnine.

Mojca Žižek Mesarec, nepremičninska posrednica: "Vsaka napaka lahko kupca v najboljšem primeru stane ogromno živcev, v najslabšem primeru pa zajeten kup denarja."
Osebni arhiv

Za pomoč se obrnite na strokovnjake

"Avtomobil v svojem življenju zamenjamo tudi večkrat, nepremičnino bolj redko," pravi Mesarčeva. Da bi zagotovili pravno in finančno varnost tako kupca kot prodajalca, je po njenih besedah treba imeti ogromno znanja in izkušenj. Tega pa večina kupcev nima.

"Mnogi kupci nehote hitro spregledajo kakšno malenkost, ki jih drago stane," na podlagi štirinajstletnih izkušenj v nepremičninskem poslu opaža sogovornica. Zato je pri nakupu tako pomembne investicije priporočljivo sodelovati z nepremičninskim posrednikom z licenco in izkušnjami pri poslovanju z nepremičninami. "Ta je dolžan poskrbeti tako za kupca kot tudi za prodajalca in posel izpeljati brezhibno. V primeru kakršnih koli nepravilnosti pa stranke o tem obvestiti in jih seznaniti," razloži Mojca Žižek Mesarec, ki vsem, ki se jim pri nakupu nepremičnine pojavi kakršen koli dvom, polaga na srce, da se po nasvet in pomoč nemudoma obrnejo na ustreznega strokovnjaka, bodisi nepremičninskega posrednika bodisi notarja oziroma odvetnika.

Najprej seznam želja, nato finančni plan

Preden sploh preverimo, kakšne nepremičnine so na trgu, moramo sami pri sebi dobro razmisliti, kje sploh želimo bivati, opozori sogovornica, sicer se utegne hitro zgoditi, da kupimo mačka v žaklju. "Naredite si seznam bivalnih želja. Morda si želite živeti v določeni novogradnji, a je ta precej oddaljena od službe, šole, vrtca ... Morda potrebujete nepremičnino, ki je čim bolj dostopna do vsega, kar potrebujete v življenju. Od nepremičnine pričakujete velika okna, funkcionalno razvrščenost prostorov, balkon in prostor v garažni hiši ali pa vam slednje ni tako pomembno, ker avtomobila ne potrebujete," našteva prioritete pri iskanju primernega doma Mesarčeva. Po njenih izkušnjah se kdaj komu pripeti, da mu je nepremičnina na prvi pogled všeč, a se po določenem obdobju bivanja v njej izkaže, da ni to, kar v resnici potrebuje za bivalno ugodje.

Kako do sanjskega doma? Preudarno, z načrtom in pomočjo strokovnjaka
Canstockphoto

Ko je seznam pripravljen, misli usmerite k financiranju nepremičnine, svetuje Mojca Žižek Mesarec. Če nimate dovolj prihrankov, potrebujete za nakup stanovanja bančno posojilo. Obiščite vsaj dve do tri banke in se prepričajte, ali ste kreditno sposobni in koliko posojila lahko prejmete. "Pogosto se zgodi, da kdo najprej odide na ogled stanovanja, šele nato pa v banko, kjer ugotovi, da ne more dobiti posojila v želeni višini. Zadolžite se zgolj toliko, da boste lahko tudi recimo v primeru izgube službe enega od partnerjev stanovanje obdržali," polaga na srce Mesarčeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta