Katera inženirka bo nasledila Ljupko Vrtevo iz Petrola? Prijave za naslov z letnico 2024 so odprte

M. S.
27.08.2024 12:15

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inženirka leta; nominiranke šeste generacije z Ljupko Vrtevo, inženirko leta 2023 (v sredini)
Andrej Križ

Razpis za inženirko leta 2024 je odprt. Sedmič zapored se bodo javnosti predstavile inženirke iz slovenskih podjetij, organizacij in drugih združenj, ki so lahko najboljši zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice. Prijave so možne do nedelje, 22. septembra.

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem nevidnosti inženirk v družbi in gradijo skupnost slovenskih inženirk. Prepričani so namreč, da se dekleta odločajo za inženirske poklice, ker imajo premalo zgledov in ker jim ne znamo razložiti pomembne vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. Kot zanimivost, v Evropi je na študijih STEM (znanot, tehnologija, inženirstvo in matematika) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. 

Tudi letos lahko posamezniki, inženirke same, podjetja, organizacije in združenja svojo kandidatko za inženirko leta 2024 predlagajo prek obrazca na spletni strani natečaja in ga izpolnijo do nedelje, 22. septembra.

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote.

(INTERVJU) Inženirka leta Ljupka Vrteva: Ne bom odšla iz Slovenije, čeprav sem imela že nekajkrat priložnost oditi

Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot.

"Inženirski poklici so lahko res lepi, polni izzivov in osebne rasti. Vsakemu dekletu, ki ga navdušuje inženirska smer, privoščim, da ima možnost in priložnost spoznati, kaj lahko inženirstvo da njej sami in ona z njim družbi. Zato izbor Inženirka leta, saj želimo, da dekleta spoznajo posameznice, vzornice, ki so se srečevale s podobnimi ali celo istimi dilemami in jim jih lahko pomagajo razrešiti. Izguba vsakega potenciala je namreč, sploh v današnjem, tehnološko izredno naprednem svetu, izguba talenta za celotno družbo," pomen zgledov opisuje urednica projekta Inženirke in inženirji bomo! Metka Škofic.

50 inženirk s predsednico države Natašo Pirc Musar na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma
Andrej Križ

"Želim si, da bi se mlada dekleta zavedala, da so sposobna slediti svojim željam. Da se ne bi bala biti to, kar so - vedno in povsod - ter da bi imela na voljo dovolj informacij, kaj pomeni študij in kasneje poklicna pot na področjih STEM. Na inženirski poti pa dovolj vzornic in mentoric ter da bo prišel trenutek v življenju, ko bodo hvaležna in ponosna nase, da so se opogumila in odločila za takšno smer," poslanstvo izbora opiše aktualna inženirka leta Ljupka Vrteva iz Petrola.

Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija izbrala deset predstavnic sedme generacije slovenskih inženirk, ki bodo javnosti prvič predstavljene 20. novembra, inženirko leta 2024 pa bodo razglasili 16. januarja 2025 na slavnostnem dogodku v Cankarjevem domu.

Izbor, ki je nastal na pobudo Siemens Slovenija, je del iniciative Inženirke in inženirji bomo! in poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade s sodelujočimi partnerji. Izbor inženirke leta od leta 2023 poteka tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta