Letna stopnja inflacije v Sloveniji julija pri 6 odstotkih, najbolj zaradi višjih cen hrane in brezalkoholnih pijač

STA, Va
31.07.2023 11:15

Za hrano in brezalkoholne pijače je bilo treba ta mesec odšteti 11,1 odstotka več kot lani julija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je julija dosegla 6,1 odstotka, po 6,9 odstotka junija. Na inflacijo so zadnji mesec najbolj vplivale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, je objavil državni statistični urad. Upočasnila se je tudi rast cen na mesečni ravni, in sicer je bila 0,2-odstotna.

Cene storitev so se v zadnjem letu dni v povprečju zvišale za 8,3 odstotka, cene blaga pa za pet odstotkov.

K inflaciji so prav tako prispevali za 8,9 odstotka višje cene v skupini rekreacija in kultura, za 13,7 odstotka dražji izdelki in storitve iz skupine zdravstvo, za 9,2 odstotka višje cene v restavracijah in hotelih ter za 7,8 odstotka dražje raznovrstno blago in storitve.

Po drugi strani so cenejši naftni derivati letno inflacijo ublažili za 1,3 odstotne točke. Tekoča goriva so se v letu dni pocenila za 29,5 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 16,2 odstotka. Na letni ravni je za 10,9 odstotka upadla tudi cena električne energije in inflacijo znižala za 0,5 odstotne točke.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila julija 5,7-odstotna. Na mesečni ravni so cene ostale v povprečju nespremenjene.

Letna stopnja inflacije v območju evra se je julija umirila pri 5,3 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta