Mladi menedžer Miha Senčar: "Vrata moje pisarne so zmerom odprta"

Damijan Toplak Damijan Toplak
02.01.2022 06:00

Ob inovativnosti in razvoju lastnih produktov in storitev se Mihi Senčarju iz podjetja Tenzor zdi izjemno pomembno, da se dobro ravna z zaposlenimi in se jim popolnoma zaupa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Miha Senčar, kandidat za mladega menedžerja leta 2021 in direktor komerciale v ptujskem podjetju Tenzor.

Damijan Toplak

Miha Senčar, 37-letni direktor komerciale v ptujskem družinskem podjetju Tenzor, se je letos uvrstil v ožji izbor, med tri kandidate, za naziv mladega menedžerja leta. Ob njem sta to še izvršna direktorica in prokuristka Beletrine Alma Čaušević Klemenčič ter finančni in operativni direktor družbe HS Plus Bogdan Pevec. Zmagovalca bodo razglasili 26. januarja prihodnje leto na tradicionalnem januarskem srečanju Združenja Manager. To priznanje se podeljuje vse od leta 1999, pri čemer 70 odstotkov končne uvrstitve predstavljajo glasovi desetčlanske strokovne komisije, 20 odstotkov prispevajo udeleženci januarskega srečanja, desetino glasov pa širša javnost.

Ključno opremljanje enega od avtocestnih predorov

Osebni arhiv

Miha Senčar je direktor komerciale v podjetju Tenzor od januarja 2013 in je tudi solastnik podjetja - z očetom Miranom Senčarjem, nekdanjim ptujskim županom, sta polovična lastnika, polovični lastnik pa je tudi Albert Bene. Miha kot predstavnik druge generacije nadaljuje vizijo trajnostnega družinskega podjetja, ki se je s področja tehničnega varovanja razvilo v celovitega izvajalca storitev na področju električnih inštalacij in prenov, ob tem pa razvilo lastni platformi. Ključen za transformacijo podjetja je bil projekt celostnega opremljanja enega izmed avtocestnih predorov v Sloveniji, ki so ga opravili z enim od tujih partnerjev, prej pa so ta dela izvajali veliki slovenski gradbinci. Ta projekt je zanje pomenil dva njihova letna prometa. Kasneje so na področju elektrike in prometne razsvetljave obnavljali tudi predora Golovec in Strmec. Še vedno pa s tehničnim varovanjem dosegajo okrog 45 odstotkov sedanjega prometa. Podjetje Tenzor kot nedružinski član vodi Bojan Petek, nekdanji direktor mariborskega podjetja Kruh - pecivo. Miha Senčar se je v podjetju zaposlil pred 13 leti, takoj po diplomi na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer je nadaljeval magistrski študij, a mu je žal, da mu manjka še magistrska naloga.

Skupina Tenzor je prisotna v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Severni Makedoniji, Albaniji in na Kosovu in bo letos ustvarila okrog 13 milijonov evrov prihodkov in en milijon evrov čistega dobička. Skupina ima 110 zaposlenih, od tega 60 v Sloveniji. Dodana vrednost na zaposlenega v Sloveniji je bila lani 51.357 evrov, kar je devet odstotkov več od slovenskega povprečja. Lanska povprečna bruto plača je bila 2444 evrov, kar je 75 odstotkov nad povprečjem panoge v Sloveniji. Ob tem podjetje vsako leto izplača visok regres, okrog 1800 evrov neto, približno 500 evrov božičnice, zaposlenim plačuje tudi prispevke v drugi pokojninski steber in zavarovanje za drugo mnenje za hitrejšo pot do zdravnika specialista. Omogoča jim izobraževanja in skrbi za njihovo dobro počutje - do lani so vsako leto odšli na kakšen izlet, za 25 let podjetja recimo v Črno goro. Na Mariborski cesti na Ptuju ima prostore uprava podjetja, dve leti nazaj so skladiščne prostore zgradili v Kidričevem, drugače pa njihovo osebje deluje po poslovnih enotah po Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije. Zelo dejavni so tudi v Avstriji, zato bodo morda poslovno enoto kmalu odprli še tam. Lani so en projekt s slovenskim partnerjem izvedli na Nizozemskem, doslej pa so bili prisotni v kar 27 državah.

Včasih golfist, zdaj se ukvarja s crossfitom

Sogovornik meni, da so družinska podjetja trajnostno naravnana, ker želijo preživeti več generacij, kar pomeni, da ima dolgoživost prednost pred kratkoročnimi dobički. "Štejejo tek na dolge proge in vlaganja v zaposlene in okolje," pravi Miha Senčar. Zato v poslovanje vključujejo trajnostne standarde, kot je izbira etičnih in do širšega okolja odgovornih dobaviteljev, lastna servisna delavnica pa jim omogoča popravilo elektronskih komponent in s tem zmanjšanje dodatnega onesnaževanja. V podjetju so družbeno odgovorni, saj letno namenijo od 25 do 30 tisoč evrov za podporo lokalnemu športu, umetnosti, kulturi in dobrodelnim organizacijam, v prvih 28 letih delovanja pa so za to dali dobrega pol milijona evrov. Miha Senčar je tudi predsednik Manager kluba Ptuj, ki šteje 86 članov, nekoč pa je bil uspešen mladi golfist, saj je bil trikratni mladinski klubski prvak. Sedaj se rekreativno ukvarja s crossfitom, ki je mešanica gimnastike, teka in dvigovanja uteži ob zdravi prehrani. Zanj je izjemno pomembna odprta komunikacija tako z zaposlenimi kakor z drugim deležniki izven podjetja, zato izpostavi, da so vrata njegove pisarne zmerom odprta. Pomembno je tudi, da se zaposlenim popolnoma zaupa, sklene pogovor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta