Nagrajeni za zasnovo zaklonišča za zasebne hiše

Damijan Toplak Damijan Toplak
01.10.2023 05:10

Dve podjetji iz Hoč, Ledinek Engineering in SCArA-Tec, sta prejeli bronastimi priznanji Gospodarske zbornice Slovenije za svoja inovativna izdelka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Ledinek, direktor podjetja Ledinek Engineering, kjer stavijo na nenehne inovacije izdelkov, ki jih proizvajajo.
Igor Napast

Hoško podjetje Ledinek Engineering zadnja leta posluje odlično. Tako so lani ob 250 zaposlenih dosegli 100 milijonov evrov prihodkov in skoraj 16 milijonov evrov čistega dobička. Nedavno so od Gospodarske zbornice Slovenije na dnevu inovativnosti prejeli bronasto priznanje za večvretenski obdelovalni stroj X-Form, ki se uporablja v avtomatiziranih obratih za proizvodnjo križno lepljenega lesa.

Uroš Kokovnik (drugi z desne), ob njem pa gospodarski minister Matjaž Han, ob podelitvi priznanj GZS za inovativnost na Brdu pri Kranju.
Osebni arhiv

Gregor Ledinek, direktor in večinski lastnik podjetja Ledinek Engineering, pove: "Namen inovacije je, da se s strojem celotna stena orodno obdela do končnega izdelka, ki se v steno ali strop stanovanjske ali poslovne stavbe vgradi. Tak stroj je za naše naročnike zelo hiter in zmogljiv - in z naročili zanj smo zadovoljni. Izboljšave naših strojev so stalnica, razvoj pa naše vodilo, ki nam omogoča prednost pred konkurenti. Priznanja GZS za inovativnost dobimo skoraj vsako leto in so spodbuda inovatorjem, da s(m)o naredili nekaj novega in pozitivnega."

Uroš Kokovnik (v sredini) ob prejemu priznanja GZS
Osebni arhiv

Bronasto priznanje GZS za inovativnost je prejelo še eno hoško podjetje, namreč SCArA - Tec v kategoriji pametnih zgradb za varno prihodnost. "Danes nam pretijo različne nevarnosti - od vojne do epidemije - pa tudi podnebne spremembe in s tem povezane naravne nesreče so vse bolj prisotne. Tako smo si zamislili gradnjo tako imenovanega zaklonišča oziroma bivalnika, katerega večji del bi bil pod površino, grajen pa iz vodotesnih in vodoodpornih materialov. Cene teh bivalnikov, ki bodo ničenergijski in z ustreznim prezračevanjem, v katerem bi bivalo štiri do pet oseb, bi se pričele od 70 tisoč evrov, odvisno od vrste gradnje in stopnje varnosti, ki jo zasledujemo. Povpraševanje po tem izdelku in prodaja, recimo v Sloveniji in na Slovaškem, že tečeta, je pa za zdaj vse bolj na individualni ravni. Širši javnosti bomo koncept predstavili prihodnje leto," pojasni Uroš Kokovnik, direktor in večinski lastnik podjetja z okrog 90 zaposlenimi, ki ima sedež v Hočah, deluje pa v industrijski coni v Zlatoličju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta