(NASVET) Partnerstvo na poslovni poti: S pogodbo se izognite neprijetnim situacijam

Ana Antunićević Ana Antunićević
02.08.2022 05:30

Na pisno pogodbo glejte kot na zaščito, ki bo v primeru težav in nejasnosti določala pravila igre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Na začetku podjetniške poti se pogosto oziramo za poslovnimi partnerji, ki bi nam pomagali pri razvoju. Poiskati ustreznega partnerja je lahko zelo koristno, saj lahko z njim delimo odgovornost ali pa si tako znižamo stroške razvoja produkta. Kljub temu pa se moramo zavedati, da lahko partnerstvo s sabo prinese tudi težave, nerazumevanje, spore in celo sodne postopke, ki pa lahko izčrpajo vaš podjetniški proračun in tratijo vaš čas.

Da bi se torej čim bolj zavarovali pred negativnimi učinki, ki jih ima lahko poslovno sodelovanje na vaše podjetje, takšna sodelovanja vedno sklenite na podlagi pisne pogodbe.

Vem, kaj si mislite: "Pa saj smo se že vse dogovorili, kdo bo to sedaj pisal?" Ali pa: "Škoda denarja za pravnike, saj so pravila igre jasna."

Že mogoče, da so pravila igre jasna sedaj, ko pa mine nekaj časa in se pojavijo prve težave, se prej tako jasna pravila kmalu začnejo "megliti".

Kako vam torej pisna pogodba lahko pomaga?

Na pisno pogodbo glejte kot na zaščito, ki bo v primeru težav in nejasnosti določala pravila igre. Pri nas na pogodbena razmerja gledamo kot na padala; dokler let gladko teče, jih imamo zložena in zaprta v tistih priročnih nahrbtnikih, ko pa nastanejo težave in začne letalo strmoglavljati, padala odpremo in se tako zavarujemo pred večjo škodo.

Da bi se zavarovali pred strmoglavljanjem, je torej treba pripraviti pisno pogodbo, ki bo opredeljevala pravila igre; sedaj pa si poglejmo še, katere ključne elemente je treba vključiti v takšno pogodbo:

  • Jasna navedba pogodbenih strank; pri pogodbenih strankah, ki so pravne osebe, je treba navesti naziv (celotna firma), sedež, matično in davčno številko.
  • Opredelitev predmeta pogodbe; jasno opišite, kaj je namen sklenitve pogodbe in kaj so naloge posameznega partnerja; pri nalogah specializirajte, ali gre za izvedbo storitev (in kakšnih), zagotovitev dobave (katerega blaga) ali finančnih sredstev.
  • Opredelitev plačil in plačilne dinamike; določitev plačil je eden temeljnih aspektov pogodbe o poslovnem sodelovanju. Jasno navedite, do kakšnega plačila je poslovni partner upravičen in pod kakšnimi pogoji.
  • Opredelitev odgovornosti med partnerji; pri poslovnem sodelovanju pogosto nastane preplet nalog pri delovanju partnerjev, zato je edino smiselno, da se določi tudi način, kako in do katere mere bo posamezni partner nosil odgovornost za napake in škodo, ki bi v okviru poslovanja nastala.
  • Trajanje pogodbe in odpoved; čas lahko prinese marsikaj, zato je pri sklepanju pogodbe treba predvideti tudi njen konec, čeprav sklepate pogodbeno razmerje, ki ga želite negovati daljše časovno obdobje.
  • Pred sklenitvijo pogodbe o poslovnem sodelovanju poskrbite, da ste opredelili vse elemente partnerstva in poskrbeli za ustrezno izhodno strategijo.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta