Obrtniki in podjetniki iz krize v krizo

Srečko Klapš Srečko Klapš
18.03.2022 06:00

Podeljena priznanja za izstopajoče dosežke na področju obrti in podjetništva. Obrtniki in podjetniki opozarjajo na pomanjkanje sestavnih delov in naraščajoče cene energentov. Tudi v tej krizi pričakujejo pomoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajenci OZS so Matjaž Oven, Marijan Hertiš, Jože Krmelj ter Tomaž in Metka Marovt. Priznanje za najstarejšega obrtnika pa je prejel Jožef Laki. 
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je sinoči na Brdu pri Kranju podelila priznanja za izstopajoče dosežke na področju obrti in podjetništva. Letošnja podelitev je bila posebna, saj so priznanja podeljevali za dve leti - 2020 in 2021. Nagrajenci so Matjaž Oven (obrtnik leta 2020), Marijan Hertiš (podjetnik leta 2020), Jože Krmelj (obrtnik leta 2020) ter Tomaž in Metka Marovt (podjetnika leta 2021). Priznanje za najstarejšega obrtnika pa je prejel Jožef Laki.

Na slovesnosti je predsednik OZS Branko Meh dejal, da sta bili za malo gospodarstvo zadnji dve leti zelo težki in polni preizkušenj, a je dodal, da so danes tu še močnejši in so dokazali, da jih nobena kriza in nobena bolezen ne moreta zlomiti. "Nekateri med nami so sicer dobili praske, vendar smo preživeli," je poudaril in ob tem pohvalil tudi ukrepe vlade ter opozoril na novo krizo v Ukrajini. "Cene energentov se dvigajo in nekaterim našim članom so se stroški energije povečali za več kot 300 odstotkov," je dejal Meh in opozoril tudi na pomanjkanje sestavnih delov ter na bojazen, da se bo zaradi močno zaostrenih geopolitičnih razmer rast cen še okrepila. Zato Meh tudi zdaj pričakuje pomoč vlade, saj je malo gospodarstvo, kot je poudaril, gonilo države. Predsednik vlade Janez Janša ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta v nagovoru napovedala dodatno pomoč. Janša je še povedal, da iščejo dodatne izvorne poti energentov in tudi rešitve za logistične težave.

Podjetnik leta 2020 Marijan Hertiš, direktor in delni lastnik mariborskega podjetja Seltron, ki se ukvarja z regulacijami ogrevanja in racionalno rabo energije za ogrevanje, je dejal, da so podjetniško pot začeli pred več kot tremi desetletji v Bistrici ob Dravi, v manjši delavnici in skromni pisarni. "Izjemno smo bili ponosni in veseli prvega kupca na tujih trgih, prvega milijona realizacije, novih produktov, ki so v celoti plod lastnega znanja, razvoja in inovativnosti. Selitev na lokacijo ob Tržaški cesti nam je dala nov zagon, nadaljnjo širitev pa smo si zagotovili z nakupom sosednjega zemljišča," pravi Hertiš. V letu 2020 so ustvarili več kot 16 milijonov evrov prihodkov in dosegli 65.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Konkurenco v izboru so mu delali še Andrej Malgaj iz Avtohiše Malgaj, Damjan Žvelc, direktor podjetja Kovinc iz Lahovč, in Oton Filipič, direktor podjetja Ralux, specializiranega za proizvodnjo in vgradnjo senčil za dom in profesionalno uporabo.

Nominiranca za obrtnika leta 2021 sta bila Jože Krmelj, samostojni podjetnik iz Škofje Loke, ki se ukvarja z orodnim kovaštvom in lesarstvom, in Marko Godec iz Kotlarstva Godec iz Jevnice. Nominiranci za podjetnika leta 2021 pa so bili Damjan, Miha in Domen Menard iz Logatca, Jožef Prosen iz šenčurskega podjetja Prosen Com, ki se ukvarja s čiščenjem prostorov, ter Karmen in Primož Kompara iz novogoriškega podjetja Vitanest Trgovina in storitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta