Penthouse stanovanja: Ni jih veliko, dosegajo vrtoglave cene

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
22.02.2023 05:28

V tujini zlasti med bogatejšimi zelo priljubljenih stanovanj na vrhu zgradb v Sloveniji ni ravno v izobilju. Zadnja leta se je ponudba teh nepremičnin predvsem v Ljubljani sicer nekoliko povečala, zanimanje zanje pa je veliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razgled na mesto iz prostornega stanovanja v središču mesta. Penthouse ponuja stanovalcem veliko več kot ostale nepremičnine, seveda za visoko ceno.
Shutterstock

Prostorno in svetlo stanovanje v najvišjem nadstropju zgradbe na najbolj zaželeni lokaciji v središču mesta, ki mu pripada velika terasa s čudovitim razgledom, po možnosti z bazenom ali vsaj masažnim bazenom, morebiti celo z majhnim športnim igriščem. Luksuz in nadstandard, združena v eno, bi lahko rekli. Ali, kot definicijo penthousa pojasni nepremičninski posrednik Alen Komić iz ljubljanskega nepremičninskega podjetja ABC nepremičnine: "Gre za stanovanje v najvišjem nadstropju stavbe in se praviloma razlikuje v več lastnostih od drugih stanovanj v tej stavbi. Praviloma ima vgrajene kvalitetnejše materiale in premore luksuzne dodatke - od pametnih inštalacij do dvigala, ki vodi samo do tega stanovanja, velike terase, na kateri ne manjka niti bazen, z nje pa se vije čudovit razgled na najlepše točke v mestu ali okolici. Skratka je zgrajeno nad standardom drugih stanovanj, ki so na trgu."

Zarja B. Mavec, Inalbea Real Estate: "Penthouse stanovanja so danes v skoraj vseh novozgrajenih zgradbah v Ljubljani."
Osebni arhiv

Komić nas še poduči, da so originalno kot penthouse poimenovali manjše hiše, ki so bile zgrajene na vrhu večstanovanjskih stavb. Prav zaradi tega so tovrstna stanovanja, kot poudari Zarja B. Mavec iz ljubljanskega nepremičninskega podjetja Inalbea Real Estate, kompromis za vse tiste, ki si želijo ne samo živeti "čisto zgoraj", temveč tudi bivanja, ki ga ponuja ugodje samostojne hiše.

Vsak penthouse še ni penthouse

Mojca Žižek Mesarec, Galea nepremičnine: "V Mariboru je luksuznih stanovanj na vrhu zgradb zgolj za vzorec."
Sašo Bizjak

Če tovrstne nepremičnine v najbolj znanih evropskih prestolnicah, na primer v Londonu, in drugod po svetu, predvsem v ameriških velemestih, veljajo za nadstandardno ponudbo, za katero bogatejši kupci zlahka odštejejo ne samo več milijonov evrov, temveč tudi več deset milijonov, najprestižnejše pa presegajo vrednost stotih milijonov evrov, je v Sloveniji tako pregrešno dragih stanovanj veliko manj. Na kar opozori tudi Mojca Žižek Mesarec iz mariborske nepremičninske agencije Galea nepremičnine. Tako Mesarčeva kot Komić poudarita, da se pri nas izraz penthouse pogosto tudi napačno uporablja za stanovanja, ki se v ničemer ne razlikujejo od drugih stanovanj, razen tega, da so na vrhu neke stavbe. "Vsako stanovanje tam zgoraj pa še ni penthouse," zatrdi Komić.

Katarina Šauperl, notranja oblikovalka: "Velikost penthousa je odvisna od števila stanovalcev, a manjši od 80 m2 ne more biti."
Osebni arhiv

Sodoben način gradnje novih stanovanjskih sosesk je tudi v Sloveniji prinesel večjo ponudbo tovrstnih stanovanj, čeprav jih poznamo že kar nekaj deset let, kot nam pove arhitektka Katarina Šauperl iz Os arhitekture. Pojasni, da smo imeli stanovanja, ki jim danes pravimo penthouse, v Mariboru tudi po vojni. Za primer postavi stolpnico na Gosposvetski cesti, kjer je na vrhu zgradbe dupleks stanovanje oziroma stanovanje v dveh etažah z veliko teraso.

Alen Komić, ABC neepremičnine: "Vpliv bo odvisen od višine davka, ki ga določijo lokalne oblasti, in velikosti nepremičnine."
Osebni Arhiv

Je pa penthouse nepremičnin po besedah Alena Komića največ v novejših bolj elitnih soseskah na boljših lokacijah oziroma v starih mestnih jedrih, kjer so bile bogate družine lastnice večjih zgradb; zase pa so na vrhu zgradbe zgradili veliko, za tiste čase bolj luksuzno stanovanje. Komić ocenjuje, da se je ponudba teh stanovanj začela večati od začetka tega stoletja, ko je gradnja postala vse bolj moderna in je bilo tudi več kupcev, ki so si tovrstne nepremičnine sploh lahko privoščili. "V sedemdesetih in osemdesetih prejšnjega stoletja je bila gradnja bolj masovna in tudi veliko bolj socialno orientirana," še opozori sogovornik. Danes se penthouse stanovanja, tako Zarja B. Mavec, pojavljajo v domala vseh novogradnjah v Ljubljani.

Zanimanje je veliko

V zadnjih nekaj letih z ogromnim zanimanjem po nepremičninah raste tudi povpraševanje po penthouse nepremičninah, opaža Mavčeva. "Interesa je veliko, zato se tovrstna stanovanja zelo hitro prodajo," še pove. Ker teh nepremičnin ni veliko na trgu, dosegajo tudi precej visoke cene, zatrdi Komić in postreže s podatkom, da lahko kvadratni meter takšnega stanovanja v prestolnici stane za povprečnega Slovenca tudi neverjetnih deset tisoč evrov. "Seveda," še pripomni nepremičninski strokovnjak, "če se govori o pravem penthousu!"

Daniel Angel Sauli, KW Slovenia: "V Sloveniji je pravih penthousov kvečjemu deset!"
Osebni arhiv

Na vprašanje, koliko je torej pravih penthouse stanovanj v Sloveniji, pa Daniel Angel Sauli iz KW Slovenia razkrije, da ne več kot deset. Sicer pa je povprečna cena kvadratnega metra v Ljubljani po besedah Zarje B. Mavec 5000 evrov. In kako je v Mariboru? Penthouse stanovanj je v mestu ob Dravi le za vzorec in so, kot pojasni Mojca Žižek Mesarec, tudi zelo draga. Kot pojasni Sauli, imajo v prodaji dve tovrstni stanovanji v Mariboru. "Na eno novozgrajeno večstanovanjsko zgradbo običajno dobimo kvečjemu dve takšni stanovanji," pravi Sauli in še doda, da penthousi v novogradnjah po navadi dosežejo za približno 30 odstotkov višjo ceno od ostalih stanovanj, ki se prodajajo v zgradbi. V Mariboru so, kot še pove, cene kvadratnega metra tovrstnih stanovanj približno 3000 evrov.

In kdo so kupci takšnih nepremičnin, ki obljubljajo in ponujajo svojim stanovalcem veliko več kot običajna stanovanja? Alen Komić jih našteje kar nekaj: od uspešnih podjetnikov, premožnih tujcev do zaslužkarjev s kriptovalutami. "Penthouse kupujejo predvsem tisti, ki se želijo diferencirati od povprečja in so predvsem finančno dobro podkovani," še sklene sogovornik. Je pa med kupci po besedah Daniela Angela Saulija tudi premožnejša starejša populacija, ki se seli iz nadstandardnih hiš in želi ohraniti visoko bivalno udobje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta