Perutnina Ptuj, naj veliko podjetje Podravja: Ustvarjajo nove trende v prehranjevanju

Timotej Milanov
31.10.2021 06:00
Kljub oteženim razmeram v času epidemije so v skupini nadaljevali investiranje in lansko leto uspešno poslovali, kar je pomembno tudi za domače kmetijstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V ospredje prihaja bolj ozaveščeno prehranjevanje, ki daje večji pomen trajnostnemu delovanju," pravijo v družbi.
Reuter

Perutnina Ptuj, največje živilskopredelovalno podjetje v Sloveniji, je v lanskem letu na ravni skupine proizvedla več kot 100 tisoč ton mesa in izdelkov, kar je največ v zgodovini družbe in predstavlja skoraj sedemodstotno rast v primerjavi z letom poprej. Skupina je lani ustvarila 294 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je prav tako povečanje v primerjavi z letom 2019, pri tem pa kar 68 odstotkov omenjene prodaje predstavlja izvoz.

Generalni direktor Perutnine Ptuj Enver Šišić je prejel nagrado za naj veliko podjetje Podravja 2020. 
Sašo Bizjak

Kot pojasnjujejo v družbi, pandemija živilske industrije ni prizadela tako intenzivno kot nekatere druge panoge. Je pa krizna situacija globalnih razsežnosti ob nastopu tudi pri njih povzročila predvsem strah: "Strah pred neznanim in tem, kakšen vpliv bo imela na naše poslovanje." Kar zadeva proizvodne procese, večja prilagajanja niso bila potrebna: "Tudi sicer delujemo v zaščitni delovni opremi z maskami ter skrbimo za redno razkuževanje in higieno, saj rokujemo z živili." Je pa bilo za družbo poseben izziv delovanje v času, ko se je zaradi posledic epidemije začel zapirati zanje pomemben turistično-gostinski sektor. Izpad v tem delu so uspeli nadomestiti s povečanjem prodaje v trgovskih sistemih, kjer so potrošniki v tem času več posegali po pripravljenih izdelkih z daljšim rokom trajanja. Perutnina Ptuj tako ostaja največji slovenski izvoznik mesa in mesnih izdelkov: "Na naših tradicionalnih trgih v regiji, kjer imamo prepoznavne blagovne znamke, smo lani zabeležili največjo rast prodaje v primerjavi z letom poprej. Večji vpliv pandemije smo občutili na izvoznih evropskih trgih, kjer naše blagovne znamke niso tako močne in prodajamo več v segmentu HoReCa (hotelirstvo, restavracije, catering, op. a.). Bistveno pa je, da smo pravočasno reagirali in z inovativnimi pristopi uspeli prodajo preusmeriti v druge prodajne kanale."

"V ospredje prihaja bolj ozaveščeno prehranjevanje, ki daje večji pomen trajnostnemu delovanju," pravijo v Perutnini.
Marko Vanovšek

Kljub krizi nadaljevali investiranje

V družbi so kljub oteženim razmeram v lanskem letu nadaljevali z intenzivnim investicijskim ciklom na ravni celotne skupine, prav tako so dodatno zaposlovali. "V letu 2020 smo za investicijska vlaganja namenili 21,6 milijona evrov, kar je za kar 88 odstotkov več kot v letu 2019. Negativne vplive pandemije smo občutili na področju dobavnih rokov materialov in surovin, oteženi so bili prehodi meja, vse to je nekoliko upočasnilo realizacijo nekaterih investicijskih projektov," pravijo v družbi in poudarjajo, da se je v spremenjenih okoliščinah na trgu izkazalo predvsem to, da so velike integrirane in trdne živilske verige, kakršna je Perutnina Ptuj, nosilci gospodarskega razvoja in stabilnosti v situacijah, kakršno je predstavljala epidemija covida-19. "Tudi ta kriza je ponovno pokazala, da je treba naš poslovni model še naprej utrjevati."

Shemo sledljivosti uvedli že pred Izbrano kakovostjo

Perutnina Ptuj je prvo živilskopredelovalno podjetje v Sloveniji, ki je popolno sledljivost mesa od izvora do potrošnika vpeljalo več kot desetletje pred uvedbo nacionalne sheme Izbrana kakovost. "Zato smo se aktivno vključili tudi v shemo Izbrana kakovost, kjer vidimo prednosti predvsem na področju spodbujanja potrošnje slovenske perutnine ter ozaveščanja potrošnika o tem, da je slovenska lokalna hrana kakovostna, zdrava, okusna in varna. Domači potrošniki radi posegajo po domačih izdelkih iz lokalnih surovin in domače proizvodnje. To je še posebej pomembno pri svežih živilskih izdelkih s kratkim rokom trajanja, kot je meso. Znak Izbrana kakovost nosi dodatno zagotovilo domačega porekla, kar je konkurenčna prednost za proizvajalca in pomembna informacija za kupca."

Kakovost mesa, ki je pripotovalo iz masovne reje v Nemčiji ali na Poljskem, ni primerljiva s kakovostjo mesa preverjenih domačih proizvajalcev.
Reuter

Pri tem se odpira vprašanje, koliko več je pripravljen kupec plačati za domačo hrano z znanim poreklom. Kje je zgornja meja? V podjetju odgovarjajo tako: "Zgornja meja je tista, ki je sprejemljiva za oba, kupca in proizvajalca. Seveda lahko prihaja do razlik v cenah v primerjavi z uvoženim nepakiranim mesom, saj tudi kakovost mesa, ki je pripotovalo iz masovne reje v Nemčiji ali na Poljskem, ni primerljiva s kakovostjo mesa preverjenih domačih proizvajalcev." V družbi pozorno spremljajo trende na področju prehrane in jih, kot pravijo, tudi sami ustvarjajo. "Zaradi tega smo danes zmožni izvažati na zahtevne trge, kakršen je recimo švicarski. Od leta 2015 smo prvi in edini proizvajalec v regiji s certificirano piščancem prijazno vzrejo. Gre za standard, ki daleč presega zakonske predpise in vključuje nadkrite odprte terase in več prostora za gibanje v naravni svetlobi, manjša je tudi gostota živali v hlevu. Pri tem se uporabljajo tudi pripomočki, ki spodbujajo naravno gibanje živali. Vse to pa še kako vpliva na kakovost mesa oziroma trdnost mišice in sočnost mesa."

Rejci imajo odkup zagotovljen

Za razliko od nekaterih drugih kmetijskih panog so lahko njihovi kooperanti v času epidemije občutili stabilnost njihove verige. "Naši rejci nimajo nobenega tveganja glede odkupa, saj jim zagotavljamo 100-odstotni odkup. Prav tako odkupimo vso razpoložljivo lokalno pridelano koruzo in pšenico, ki jo uporabimo za proizvodnjo kakovostnih krmnih mešanic za živali. Naši rejci so ambiciozni in zainteresirani za razvoj. Je pa njihov razvoj, in s tem tudi razvoj družbe, otežen z dolgotrajnimi postopki. Za pridobivanje gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja za nov hlev porabijo tudi do več let. Tudi postopki za gradnjo kmetijskih objektov na kmetijah so zelo zapleteni, trajajo več časa kot na primer v Nemčiji."

​Vzreja piščancev za potrebe Perutnine Ptuj poteka v sodelovanju z več kot 250 rejci, pri čemer so farme razpršene po slovenskem podeželju. Kooperanti Perutnine Ptuj zagotovijo 100-odstotni delež mesa v celotni proizvodnji. Na letni ravni vzredijo okoli 30 milijonov živali. Poleg tega ima družba tudi lastne kapacitete za vzrejo matičnih jat za proizvodnjo valilnih jajc. Pri tem poudarjajo, da so vse meso in izdelki, ki se prodajajo pod blagovnimi znamkami Perutnine Ptuj, iz lastne proizvodne baze, gre torej za meso, ki je v celoti slovenskega porekla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta