Podjetje Reseda iz obrtne cone Markovci je partner vesoljske industrije

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
03.01.2022 18:30

Primarna dejavnost podjetja so CNC-obdelava kovin, proizvodnja in zelo kompleksna montaža izdelkov. Stavijo na inovativne rešitve in vlagajo v znanje sodelavcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Podjetje je tehnološko visoko razvito.

Arhiv Podjetja Reseda

Podjetje Reseda je eno večjih, ki ima svoje prostore v obrtno-podjetniški coni Markovci, sicer pa spada med srednje velika podjetja. Izdeluje dele in komponente za vakuumske črpalke, ki jih uporabljajo za krmilne sisteme satelitov in vesoljskih simulatorjev na Zemlji. Primarna dejavnost podjetja, ki ga vodi Damjan Habjanec, so CNC-obdelava kovin, proizvodnja in zelo kompleksna montaža kovinskih izdelkov, konstruiranje, 3D-modeliranje in načrtovanje proizvodnih procesov v kovinarski stroki.

Z visoko dodano vrednostjo

Podjetje Reseda sta leta 2003 ustanovila Damjan Habjanec in Srečko Žgeč, ki je danes prokurist podjetja, odločena, da bo njuno podjetje specializirano za srednje- in maloserijsko proizvodnjo izdelkov z visoko dodano vrednostjo. Vso svojo proizvodnjo izvozijo, njihovi glavni trgi so Avstrija, Nemčija, Švica in Liechtenstein.

Damjan Habjanec, direktor in solastnik

Arhiv Podjetja Reseda

Podjetje je tehnološko visoko razvito.

Arhiv Podjetja Reseda

Z računalniško vodenimi stroji za obdelavo kovin izdelujejo dele in kar 400 komponent za specialne stroje za končno obdelavo lesa, dele in komponente za vakuumske črpalke ter dele in sklope za športno orožje. Šestdeset odstotkov prihodkov ustvarijo v segmentu specialnih strojev za obdelavo lesa, četrtino pa s komponentami za črpalke. "Iščemo inovativne rešitve in stavimo na fleksibilnost in vrhunsko kakovost izdelkov. Projekti, s katerimi se ukvarjamo, so zelo kompleksni," poudarja Damjan Habjanec. Želi si predvsem zdrave in zmerne rasti in je prepričan, da je Reseda svetovno že tako uveljavljeno in trdno podjetje, da ga niti morebitna nova gospodarska kriza ne more resneje ogroziti, saj so se, kot poudarja, sposobni hitro prilagoditi. Za obvladovanje vseh procesov v podjetju imajo vzpostavljen obsežen informacijski sistem, prehajajo pa tudi na brezpapirno poslovanje. Sicer pa podjetje vzgaja svoj kader in načrtno vlaga v izobrazbo mladih.

Zaposlujejo različne kadre

V lanskem letu so zaposlili 25 novih delavcev, tako da jih je zdaj 80. "Vedno pri nas delovne izkušnje nabira tudi šest, sedem srednješolcev in študentov, največ s področja strojništva in mehatronike. Tem omogočamo delovno prakso pa tudi počitniško delo in na ta način mladi spoznajo naše delo, mi pa bodoče sodelavce," razlaga direktor Habjanec. Dodaja, da so v letu 2020 njihovi prihodki zaradi covidnih razmer padli za 15 odstotkov, a se to ni odražalo na njihovem siceršnjem poslovanju, ki ostaja pozitivno. Še več, v letu 2021 so prihodke povečali za dobrih 70 odstotkov, v tem letu računajo na deset- do dvajsetodstotno rast.

"V letu 2021 smo ustvarili za 6,7 milijona evrov prihodkov in še pred obdavčitvijo pričakujemo 900 tisoč evrov dobička. Tega investiramo v posodabljanje proizvodnje. Prav krizno obdobje je bilo za nas eno najbolj investicijskih, saj smo temu namenili 2,7 milijona evrov, med večjimi investicijami pa gre omeniti dokončanje nove proizvodne hale. Kar 86 odstotkov vseh naših investicij financiramo iz lastnih virov, dobiček tako investiramo v razvoj. Naša prioriteta so stroji za specialno obdelavo lesa, izgradnja sistemov za lakirnice. Pomemben del naše proizvodnje, s tem pa tudi razvoja, je povezan z vakuumsko industrijo ter deli in sestavi za športno orožje. Stavimo na lasten razvoj in informatizacijo. Na trgu dela iščemo programerje, razvojnike, tudi delavce v proizvodnji, ki je visoko modernizirana. A ker je delavce s specifičnimi znanji težko dobiti, stavimo na lastno izobraževanje. Iščemo predvsem sodelavce, ki so pripravljeni delati in se dodatno izobraževati, in v ta namen smo uredili tudi svojo učilnico. Ker pri nas še ne poznamo tako imenovanega preizkusnega dne - to je v Evropi preizkušena praksa spoznavanja z delovnim okoljem -, to rešujemo s prakso in sodelovanjem. Tako j večina naših ključnih kadrov že med šolanjem delala pri nas. Poskušamo jim zagotoviti čim bolj prijetno delovno okolje, pa tako delovni dan začenjamo s jutranjim okrepčilom, omogočamo več krajših odmorov, stalnica je tudi regres, preteklo leto v višini dobrih tisoč evrov neto izplačila."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta