Podravsko podjetje leta 2022: Gospodarstvo čuvati kot dragulj

Nina Ambrož Nina Ambrož
23.11.2023 20:17

Tako je na današnji prireditvi Podravsko podjetje leta 2022, kjer so podelili nagrade najboljšim v gospodarstvu, dejala predsednica države Nataša Pirc Musar. Med govorniki tudi minister Matjaž Han.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Močna socialna država bo le tista, ki bo imela močno gospodarstvo, meni predsednica republike Nataša Pirc Musar. 
Sašo Bizjak

Podravsko podjetje leta, izbor najboljših podjetij v Podravju leta 2022, je bilo danes v Mariboru. Obiskala sta ga visoka predstavnika države, predsednica Nataša Pirc Musar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Slavnostne prireditve, na kateri nagrajujejo presežke v gospodarstvu, so se udeležili mnogi podjetnice in podjetniki, poslanci, župani in drugi. V ospredju so bili junaki preteklega leta, najbrž tudi prihodnosti, saj zmagovalna podjetja sledijo trendom in premikajo meje.

S pravim vodstvom in ekipo je vse mogoče

V kategoriji veliko podjetje je bil nagrajen Impol iz Slovenske Bistrice, največji predelovalec aluminijevih polizdelkov v Sloveniji, ki je na prireditvi Podravsko podjetje leta že sedemkrat odnesel naziv najboljšega. Glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič je dejal, da bo praznovanje kratko, ker je treba gledati že jutri strateško in naprej. Systemair iz Maribora, ki je del švedske skupine in se ukvarja z razvojem prezračevalnih naprav in ventilatorjev, je najboljše srednje veliko podravsko podjetje. Direktor Anton Zupančič je povedal, da jim "Švedi zaupajo, dajejo proste roke. Nagrada pa pripada vsem zaposlenim."

Nagrado za naj veliko podjetje 2022 je glavnemu izvršnemu direktorju Impola Andreju Kolmaniču podelil minister Matjaž Han. 
Sašo Bizjak

Perspektivno podravsko podjetje je Oikos Housing iz Hoč, ki izdeluje luksuzne mobilne hišice. Renata Čekić, vodja prodaje, meni, da je njihovo podjetje "dokaz, da je s pravim vodstvom in ekipo vse mogoče". Mariborski Bioles Horizont, aktiven na področju oskrbe z lesno biomaso in drugimi energenti, je zmagovalno podjetje v kategoriji mikro in malo podjetje. Dejanu Cverlinu, lastniku in direktorju, predstavlja tudi spodbudo za naprej. Možnost glasovanja so imeli tudi bralci Večera, ki so izbrali Snago, družbo iz skupine Javni holding Maribor, nagrado pa je na slovesni prireditvi prevzel direktor Franc Dover.

Vseh pet najboljših podjetij smo obširno predstavili v posebni prilogi Večera, ki je v tiskani izdaji izšla danes, vsebine pa so dostopne tudi na Večerovi spletni strani.

Kritika vlade in davčne politike

Nataša Pirc Musar je v pogovoru, ki ga je vodil odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik, izpostavila, da "je gospodarstvo treba čuvati kot dragulj, ker je temelj in je dobro, inovativno in v zadnjem času tudi trajnostno naravnano", sicer bo Slovenijo v razvoju prehitelo mnogo evropskih držav. "Močna socialna država bo le tista, ki bo imela močno gospodarstvo," meni predsednica, sindikati pa "morajo razumeti, da socialna elastika ni neskončna". Ko obiskuje različne kraje po državi, predsednica vidi, da je Slovenija regionalno dobro razvita. Četudi sta Maribor in vzhodna kohezijska regija manj razvita od zahodnega dela države in je beg možganov postal kroničen problem. "Danes za delovno silo ne tekmujejo več samo podjetja, ampak države med seboj," predsednica pravi, da indeks bega možganov v Sloveniji v primerjavi s Poljsko ali Srbijo niti ni tako slab. Kritična je bila do (ne)ugodnega (davčnega) okolja, za katerega mora poskrbeti država. Vladi Roberta Goloba očita "premalo strateških premislekov, premalo vizije, premalo socialnega dialoga. Sloveniji najbolj manjka stabilna davčna politika. Ali je res tako težko spisati zakon, ki bo določal, da ima investitor, ki v Slovenijo vloži 200 milijonov evrov, čez deset let enake davke kot ob dnevu podpisa pogodbe?" je kritična predsednica države. Med temami na domačem in globalnem trgu, ki bodo krojile gospodarski, politični in družbeni jutri, bodo podnebne spremembe in umetna inteligenca.

Franc Dover je prejel nagrado naj podjetje Podravja 2022 po izboru bralcev Večera 
Sašo Bizjak

Vrednote generala Maistra vodijo k uspehu

Gospodarski minister Matjaž Han je svoj govor navezal na današnji dan generala Rudolfa Maistra in Maistrove vrednote in lastnosti, ki so ga vodile k uspehu – pogum, odločnost in vera v skupnost. "Te lastnosti imajo tudi najboljša podravska podjetja," je dejal Matjaž Han, zato so lahko uspešna doma in v mednarodnem okolju. "Letošnje leto, energetska kriza, pandemija, vojne, poplave, ki so postavile gospodarstvo pred pomembne izkušnje ..., nas je naučilo, da sta ključna sodelovanje in medsebojno povezovanje," je izpostavil minister in omenil primer skupnega povezovanja slovenske delegacije in petih start-up podjetij na nemškem trg, ki je "včeraj v Münchnu predstavila prebojne rešitve s področja trajne mobilnosti".

Prireditev Podravsko podjetje leta, ki je potekala že osmič in jo organizira podjetje Večer mediji ob podpori strateškega partnerja Prve bonitetne agencije – EBONITETE.SI, je bila v Mariboxu. Vključevala je tudi poslovno konferenco z naslovom Povezani v prihodnost in sporočilom Skupaj rastemo hitreje in smo močnejši. Zavedanje, da lahko gospodarstvo uspe, če je povezano, če družno naslavlja izzive, s katerimi se sooča, in skupaj išče rešitve, je za razvoj bistveno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta