Prispevali bodo k trajnosti. Med njimi bo Janja Garnbret, lahko pa ste tudi vi

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
02.02.2022 16:13

V projektu Zavarujmo prihodnost, ki povezuje več kot 100 slovenskih partnerjev z različnih področij, bo sodelovala tudi olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Naša olimpijka Janja Garnbret je s pomočjo izračunov ugotovila, da zgolj za poti, ki se jim ne more odreči, za seboj pušča velik ogljični odtis, zato se je odločila, da bo ukrepala.

Anže Malovrh/STA

Več kot 100 partnerjev z različnih področij, predvsem s športa, kulture, zdravstva, preventive in tudi gospodarstva, je združilo moči pod okriljem trajnostnega projekta Zavarujmo prihodnost Zavarovalnice Triglav. V naslednjih 17 mesecih si bodo partnerji na najrazličnejše načine prizadevali za uresničevanje 17 ciljev trajnostnega razvoja, kot jih je v lanskem letu definirala Organizacija združenih narodov (OZN).

Vsak mesec se bodo tako posvetili enemu od ciljev OZN, med katerimi so odprava revščine, odprava lakote, zdravje in dobro počutje, kakovostno izobraževanje, enakost spolov, čista voda in sanitarna ureditev, cenovno dostopna in čista energije, dostojno delo in gospodarska rast, industrija, inovacije in infrastruktura, zmanjšanje neenakosti, trajnostna mesta in skupnosti, odgovorna poraba in proizvodnja, podnebni ukrepi, življenje v vodi, življenje na kopnem, mir, pravičnost in močne institucije ter partnerstva.

Prispeva lahko vsak

Namen udejanjanja teh trajnostnih ciljev je, da partnerji projekt z zgledom skrbijo za boljši jutri, saj bolj trajnostna družba lahko zmanjšuje svoj vpliv na podnebne spremembe. Kot so v svojem poročilu zapisali pri OZN, se namreč več držav in skupnosti v luči pandemije covida-19, ki je prizadela ljudi po vsem svetu, zaveda, da je treba okrepiti prizadevanja za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. "Želimo si, da bi svoj prispevek k trajnostnem delovanju okrepili, zato smo povabili partnerje, da skupaj naredimo korak v bolj trajnostno družbo. Trudili se bomo za konkretna dejanja, k čemur pa vabimo vse. Vsak lahko izbere aktivnost, ki mu je blizu in v katero verjame," je pozval direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav Luka Pušnik.

Med govorci na današnjem spletnem predstavitvenem dogodku so bili tudi selektro slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, direktor Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško Rok Plankelj, direktor Nordijskega centra Planica Franci Petek, direktorica Združenja Manager Petra Juvančič, Tjaša Smrekar iz Kinodvora in tudi olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret.

Porabila za 13,2 tone ogljikovega dioksida

Prav Granbretova si zastavlja izziv s tem, kako lahko ob potovanjih, ki so sicer nujna za njene nastope, zmanjša svoj vpliv na okolje. "Težko namreč zmanjšam količino potovanj, me je pa zanimalo, kakšen je moj ogljični odtis, zato sem ekipo prosila za izračun," je dejala olimpijka, ko je postregla s številkami, da je na primer zgolj njena pot v Salt Lake City proizvedla za 3,9 tone izpustov ogljikovega dioksida, njena pot v Tokio za 1,9 tone, lani je tudi s svojimi 25.000 prevoženimi kilometri proizvedla za 4,2 tone emisij CO2. Skupaj je njen izpust CO2 lani dosegel 13,2 tone. "In to me je šokiralo. To so bile namreč poti, ki se jim nisem mogla izogniti," je dejala.

Izpostavila je mehanizem kompenzacijskega plačila, tako imenovani carbon offsetting, ki omogoča kompenzacijo, s katero je mogoče ekvivalent ogljikovega dioksida prihraniti drugje. To so na primer vlaganja v obnovljive vire. Vodilni ponudnik na tem področju je na primer novozelandski CarbonClick, ki sodeluje tudi s Fraportom Slovenija. "Nevtralizacija leta iz Ljubljane do Tokia recimo nanese donacijo 20 evrov, kar bom tudi naredila," je dejala olimpijska prvakinja, ki svojo odsluženo profesionalno opremo podarja tudi naprej.

Tudi Matjaž Kek je izpostavil, da je veliko tega, kar je mogoče danes storiti za boljši jutri: "Prehitro danes pozabljamo, kako enostavno bi vsak lahko dodal en kamenček v ta mozaik."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta