Razvoj talentov: V digitalnem svetu ni mogoče doseči končne točke

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
27.02.2022 19:17

Evropa, ki načrtuje do leta 2030 imeti 20 milijonov strokovnjakov s področja IKT, se sooča z izdatnim pomanjkanjem talentov tega kova. IKT veščine pa bodo konkurenčno prednost zagotovile predvsem ženskam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Huawei načrtno podpira mlade talente, da ti dobijo priložnosti v IKT-sektorju, je pa nujno širiti glas o tehnologijah že od vrtca naprej.
Huawei

Predvsem eden najboljših izobraževalnih sistemov na svetu ter nenehno stremljenje k enakosti in odličnosti so razlogi, da je Huawei, sicer tehnološki velikan, ki odločno podpira tudi mlade talente, dosežke na področju svojih programov za gojenje talentov, predstavil v Helsinkih. In v okviru Huawei Talent Summita ponudil tudi priložnost za razpravo o (preslabi) zastopanosti žensk, ki jim prav veščine s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) v digitalni dobi lahko zagotovijo konkurenčno prednost.

Statistika razkriva, da so ženske izrazito premalo zastopane v digitalnem okolju, saj je več kot 80 odstotkov IKT-strokovnjakov v EU moških. Kljub razlikam med državami je v povprečju le 17 odstotkov strokovnjakov za tehnologijo in le 22 odstotkov strokovnjakov za umetno inteligenco po vsem svetu žensk. A, čeprav so številke nizke, obstajajo tudi zelo uspešne ženske v tehnološkem svetu. Sicer pa, kot je na okrogli mizi o vključenosti in vlogi žensk v IKT-sektorju dejala Dora Palfi, soustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja imagiLabs, tehnologija ni področje, tehnologija je namreč prisotna povsod, je del vsega.

Ženske opozarjajo, da karierne možnosti za dekleta v tehnološkem sektorju dejansko obstajajo. Si pa za mizo z moškimi želijo besede.
Huawei

Kako zelo je sicer tehnološko okolje prevladujoče moško, je ponazorila s primerom, da jo moški kolegi pogosto skušajo izključiti iz pogovorov. "To počnejo na način, da uporabljajo izrazito tehnološke izraze ali pa da stvari preveč poenostavljajo," je dejala Palfijeva in dodala, da ko ima posameznik enkrat osnovno razumevanje tematike, se ni težko poglabljati in zato je po njenem mnenju smiselno tako fantom kot dekletom ponuditi enakovredna osnovna tehnološka znanja že zelo zgodaj, od vrtca ali osnovne šole naprej.

Dora Palfi je prepričana tudi, da je treba govoriti o dejstvu, da karierne možnosti za dekleta v tehnološkem sektorju dejansko obstajajo. "Morda je treba zastaviti drugačno vprašanje," je dejala Moon Jerin, soustanoviteljica in izvršna direktorica platforme Moonheaven, ki promovira uporabo tehnologije veriženja blokov (blockchain), "treba se je vprašati, zakaj ne izkoristimo priložnosti, ki se nam ponujajo". Tehnologija je po njenem mnenju le orodje, "ljudem je treba dati enakovredne priložnosti, da so, kar so, da počno, kar počnejo najbolje".

Priznala je, da pot ženska v IKT-sektorju ni enostavna, da je pravzaprav naporna, a da morajo tudi ženske, navkljub drugačnemu prepričanju, prevzemati tveganja. "Če lahko verjameš v to, kar delaš, in tvegaš vse, potem boš uspešen ne glede na vse. A tvoje prepričanje mora biti močnejše kot karkoli drugega," je še dejala Moon Jerin, prepričana, da je prostora za mizo vselej dovolj tudi za ženske.

Ženske za mizo želijo besedo

Ieva Šalnaite, strokovnjakinja za mednarodno in kibernetsko varnost, ki je opozorila, da je treba govoriti o tem, da karierne poti za dekleta in ženske na tem področju dejansko obstajajo, pa je moškim položila na srce, da bi ženske za mizo želele tudi besedo. "Bodite, kar ste, mrežite se, najdite mentorstvo, zavzamite svoje mesto, prostor je za napake, tudi moški jih počnejo," pa je dekleta spodbudila Marja Donderfelt, direktorica za varnost v Huaweiju na Finskem.

Huawei se je zavezal, da bo vložil 2,5 milijona evrov v štipendije programa Seeds for the Future, ki bodo dodeljene nadarjenim študentom v Evropi za izpopolnjevanje na IKT-področju," je dejal Kenneth Fredriksen, izvršni podpredsednik Huaweija za Srednjo in Vzhodno Evropo ter baltske države.
Huawei

Huawei, ki veliko vlaga v opolnomočanje talentov na tehnološkem področju tudi v Evropi, je uvedel številne programe, kot so Seeds for the Future, ICT Academy in European University Challenge, da bi z akademskimi krogi vzpostavil ekosistem za razvoj talentov. Hkrati je podjetje v letu 2021 organiziralo tudi prvi poletni kamp za ženske na vodstvenih položajih v digitalni dobi. "Huawei se je zavezal, da bo vložil 2,5 milijona evrov v štipendije programa Seeds for the Future, ki bodo dodeljene nadarjenim študentom v Evropi za izpopolnjevanje na IKT-področju," je dejal Kenneth Fredriksen, izvršni podpredsednik Huaweija za Srednjo in Vzhodno Evropo ter baltske države.

Samoučenje še nikoli ni bilo tako pomembno

Sodeč po analizi Oxford Economics je Huawei zgolj v letu 2019 prispeval 16,4 milijarde evrov k evropskemu BDP-ju, posredno in neposredno podprl več kot 224.000 delovnih mest ter ustvarili več kot 6,6 milijarde evrov davčnih prihodkov, in to zgolj v Evropi, vse z namenom promocije mladih talentov s področja IKT. Njihov notranji program prakse z naslovom Drznite si narediti več mladim ponuja opremo, priložnost in dostop do virov, kasneje pa tudi delovna mesta na področjih raziskav in razvoja, prodaje, financ, upravljanja s človeškimi viri in dobavnih verig.

Vizija podjetja je namreč zgraditi povsem povezan in inteligenten svet, želijo sodelovati s partnerji, uporabniki in oblastmi ter jim pomagati uspeti v digitalni transformaciji. Kot je še poudaril Fredriksen, so namreč študentje in mladi talenti ključni pri zagotavljanju konkurenčnosti Evrope v digitalni dobi. "V digitalnem svetu ne boste dosegli končne točke, ko pride do učenja. Nenehno učenje je ključ do uspeha in do konkurenčnosti v digitalnem okolju in samoučenje je danes bolj pomembno kot kadarkoli!" je še poudaril Fredriksen, sicer najvišje postavljeni Nekitajec v tej kitajski korporaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta